Зелено смути със спанак и ананас

P1040603.jpg

Зелени смутита започнах да пия, когато работех на едно място, до което се намираше голям веган и био магазин. Там предлагаха разнообразни печива, салати, сандвичи и смутита за обяд и често набързо преминавах, за да заредя батериите. Едно от зелените смутита там ми направи впечатление като едно от малкото, които искрено харесвам на вкус, а не се насилвам да пия само, защото е здравословно. Съставките му бяха ябълка, ананас, джинджифил и спирулина. Супер здравословно, но достатъчно сладко, а и ароматът на джинджифила успешно маскира неприятния (за мен) вкус и мирис на спирулината.

Когато реших да се храня здравословно вкъщи, едно от първите неща, в които инвестирахме, е миксер. Търсихме специално такъв, който да се справя със зелении и да може да прави приятни на консистенция зелени смутита. Мискерът ни е WMF, и въпреки че не може да се сравни с един Vitamix например, прави наистина добри смутита.

Тази рецепта е вдъхновена от гореспоменатата, но е малко изменена. Спирулина не слагам заради децата – не, защото не могат да я пият, напротив, могат в малки количества и е много полезна. Но защото отказват смутито ако е със спирулина (или трябва да е в наистина минимално количество, от което почти се губи смисълът). Добавям много пресен спанак – има неутрален вкус, а е пълен с витамини и минерали. Добавям и малко броколи поради същата причина. Но е ключово да са малко, защото вкусът им става доминантен и смутито заприличва на салата. Джинджифилът е според вкуса – за децата е малко парченце около сантиметър, само за мен е 2-3 пъти толкова. Добавям малко разтопено кокосово масло заради мастноразтворимите витамини. И в зависимост от сладостта на използваните плодове използвам или само вода или вода с малко (прясно изцеден) ябълков сок. В зависимост от това какво намеря в магазина понякога смесвам и с малко кейл, рукола или манголд.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 2 големи или 1 голяма и 2 малки


Продукти:

  • 1 голяма шепа пресен спанак (по възможност бейби спанак, защото е по-крехък)

  • 1 шайба от ананас (дебела 3-4 см)

  • 2-3 розички броколи

  • 1 ч.л. разтопено кокосово масло

  • 1 ч.л. спирулина (по желание)

  • 2-3 см корен от джинджифил

  • вода и/или ябълков сок


Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки с малко от течността в миксер и пасирайте. Добавете течност докато постигнете желаната консистенция. Пасирайте отново и готово.