Бананови хапки с шоколадова глазура

P1040611.jpg

Идеята за тези бананови хапки се роди случайно, когато разглеждах Инстаграм. Smittenkitchen точно беше публикувала снимка на маслени бисквитки с шоколад, които аз помислих за банани преди да отворя снимката. Реших, че е идеално следобедно занимание с голямата ми дъщеря докато малката спи.

Хапките са особено подходящи за лятото, защото замразените банани стават меки и кашести – хапките много напомнят костистенцията на сладолед. Също така са доста по-здравословна алтернатива (естествено ако вашето дете не настоява да ги покрие с най-нездравословните захарни пръчици и други украси, които намери). Ако имате повече късмет от мен може да декорирате хапките с ядки или семена чия.

P1040617.jpg

РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 50 минути

Порции: около 20 хапки

Продукти:

  • 2 банана

  • 100 грама черен шоколад (аз използвах 85% какао)

  • 1 ч.л. кокосово масло


Начин на приготвяне:

Нарежете бананите на колелца и ги сложете върху дъска, покрита с хартия за печене. Големината на дъската трябва да е такава, че тя да се събира във фризера ви. Сложете бананите във фризера за 40 минути.

През това време стопете шоколада на водна баня. Добавете лъжичка кокосово масло (кокосовото масло се втърдява на температура под 24 градуса. Тоест помага в момента, в който шоколадът докосне студените банани, шоколадовата обвивка да се стегне много бързо).

Извадете бананите от фризера и с вилица потопете в шоколада, извадете и оставете върху хартия за печене. Декорирайте по избор (бързо, защото когато шоколадът се втвърди, декорациите вече не се залепят за него). Оставете за 10-15 минути в хладилник, за да стегнат хапките напълно и сервирайте.

P1040625.jpg