Салата от брюкселско зеле с боровинки и ябълки

P1060086.jpg

Много много исках да си направя салата от shaved brussel sprouts, което реално е много на тънко нарязано брюкселско зеле. Аз обичам комбинацията на сладко и солено и реших да добавя типично есенно-зимни плодове, с които съм приготвяла други салати. Получи се много вкусно, правих си салатата няколко пъти. Единственият голям недостатък е, че е много времеемко и трудоемко да се нареже брюкселското зеле ако нямате специално ренде (макар че се оказа, че много хора имат такова и само аз май съм изостанала). Поради тази причина се отказах да е част от менюто за коледната ми вечеря, но по принцип би била идеална за това. 

Брюкселското зеле не е особено популярно в България и на много места виждам как се приготвя предимно варено, но специално на мен така изобщо не ми харесва и даже бих казала, че е неприятно и като вкус и като консистенция. Сурово и нарязано на много тънко много наподобява зеле, само че вкусът е малко по-лек и деликатен и в салата е доста свежо. Салатата е интересна и различна, така че ако обичате да експериментирате пробвайте, защото освен, че е вкусно, брюкселското зеле е и страхотен източник на фибри, витамин К и Ц, фолат и манган, антиоксиданти и други. За съжаление децата ми все още не ядат салати, а само зеленчуци поотделно, така че не съм пробвала салатата с тях, но пък ми обираха ядките и плодовете естествено.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 15 минути (или зависи колко бързо режете, ако имате ренде по-малко)

Порции: 2

Продукти:

  • 400 гр. брюкселско зеле

  • 1 ябълка

  • малка шепа сушени червени боробинки

  • малка шепа орехи

За дресинга:

  • 1 ч.л. едрозърнеста горчица

  • 1 ч.л. кленов сироп или мед

  • 2 с.л. ябълков оцет

  • 4 с.л. зехтин

  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Измийте брюкселското зеле и почистете от наранени листа. Отрежете крайчето и нарежете останалата част на много тънки ивички (след като нарежете всичко, разтрийте леко зелето с ръце, така ивичките се разделят една от друга). Нарежете ябълката на малки парченца и смесете със зелето. Поръсете с боровинки и орехи и разбъркайте.

В купа смесете всички съставки за дресинга и разбъркайте добре с вилица или телена бъркалка докато се получи еднородна смес. Поръсете салатата и объркайте добре. По желание може да посипете с още малко ядки за украса.