Панорамните книги на Matthew Reinhart

P1040715.JPG

На първата книга на Matthew Reinhart попаднах най-случайно в Амазон, даже не си спомням какво търсих. Беше за динозаврите и голямата ми дъщеря, тогава на 2 и няколко месеца, точно се беше зарибила по тях покрай братчето на Пепа Пиг. Затова и поръчах книгата, но без особено големи очаквания.

Книгата се оказа абсолютен хит! Признавам си, интересна е и на мен. Гледам хартиените фигури и недоумявам как са направени. Текстовете са на английски, не я намерих преведена, но честно казано нямат и значение – обикновено я разглеждаме с акомпаниращ свободен разказ. Една година по-късно не спира да е интересна, сега дори и на малката. Любима тяхна игра е да отварям и затварям страниците с тиранозавъра, за да се отваря и затваря устата му с големите зъби и така да ги гоня, а те да бягат от “лошия динозавър”. Учудващо досега само един скелет на динозавър загуби един от четирите си крака, а на друг се наложи да залепя главата. Предвид че книгата не е излизала от употреба, мисля, че даже доста издържа.

И така реших да разгледам има ли други книги и открих, че Matthew Reinhart е създал вече десетки поп-ъп (или панорамни) книги на най-различни теми. Втората книга, която се озова вкъщи, беше на Коледа и е новата мания на С. – Frozen. По отношение на изработката книгата сякаш е малко по-лошо качество от тази за динозаврите, защото хартията на страниците и е по-тънка (но може и да е по технически причини), но съдържанието е жестоко! Безценно е да видиш личицето на дете, когато леденият дворец на Елза за първи път се извиси от страниците. Или пък когато драматичната сцена на Елза, прегръщаща Ана, която се е превърнала в лед, с едно дръпване се промени в ледена пързалка и усмихнати сестри. 

Книгите са невероятен хит сред децата. За Коледа подарих динозаврите на племенника си, а на племенничката си книга с Disney принцеси (и двамата са на 5 и половина). Ако познавате момиченце, което е фен на Ариел, Рапунцел, Снежанка, Бел, Пепеляшка и компания, горещо я препоръчвам!

Разнообразието от книги не се изчерпва до там и не е само за най-малките – от серията с динозаврите има и книга с акули и книга с големи праисторически зверове. Има версия на Книга за джунглата, както и Пепеляшка (не е на Disney), книга за древните богове, книга за дракони и чудовища, за феи и магически създания. Има книжка, посветена на Pixar, пълна с много любими филмови герои. За по-големите има A Pop-Up Guide to Hogwarts, която изследва подробно училището за магия, за любителите на Game of Thrones има A Pop-Up Guide to Westeros, a за феновете на Star Wars -  A Pop-up Guide to the Galaxy и A Galactic Pop-Up Adventure, както и Transformers и DC Super Heroes. Предвид че книгите са за разглеждане, според мен са идеален подарък за всяко дете или възрастен, без значение дали говорят английски.