Рециклиране и zero waste – мисия възможна?

Бамбукови клечки за уши и четки за зъби

Бамбукови клечки за уши и четки за зъби

От години се гордея, че тук, където живея, рециклираме много. Имаме в двора си контейнер за общи битови отпадъци, както и контейнер за био отпадъци (остатъци от храна, трева при косенето на градината, клонки, изсъхнали цветя и т.н.), пластмасата я изхвърляме в специални торби, които се събират отделно, а от 2017-та имаме дори и собствен контейнер за рециклируема хартия. Същевременно в хранителните магазини тук няма вече найлонови торби за пазаруване, заменени са с хартиени, които също се плащат. А във всеки магазин има пункт за предаване на празни пластмасови шишета, за които при купуване на напитката се плащат 25 цента, а при връщане в пункта се получават обратно.

И така горда и щастлива от факта, че доста по-малко замърсявам природата, си хвърлях спокойно в стоте ни разнообразни коша. Докато един ден случайно не прочетох, че хартията от кухненските ролки не може да се хвърля в коша за хартия. Шок! Аз го правех откакто ни дойде контейнерът. После пък прочетох, че е много важно всички пластмасови опаковки добре да се почистват от остатъци храна. Ами изплаквах ги, но не съм си давала особено голям зор да ги чистя. Оказва се обаче, че остатъците от храна в зависимост от количеството им, могат да попречат на цялата партида пластмаса да бъде рециклирана. Не искам да търся информация и да смятам, защото може да се окаже, че през изминалите години е било по-добре да не рециклирам изобщо, отколкото да замърсявам партиди с моите мръсни опаковки…

В резултат през последните месеци се заех да научавам все повече за рециклирането. Истината е, че никъде я няма информацията ясно обобщена – кое къде и как се хвърля. Тоест човек сам трябва да си търси и рови за информация (ако изобщо му дойде на ум, че е възможно да хвърля отпадъците грешно). Какво се рециклира зависи също и от завода за преработка на отпадъци, затова и информацията в Интернет е отново доста противоречива – на едно място пише, че нещо е абсолютно нерециклируемо, на друго точно обратното…  Колкото по-сложно и времеемко е едно нещо, толкова по-малко вероятно е да бъде направено. Цялото това ровене за информация не е в полза на никого. А в България контейнерите за разделно събиране на смет дори не са пред домовете, а на определени места из града, което значи, че трябва и да се мъкнат отпадъците до там. Тези фактори се натрупват и някак ми се струва, че масовото разделно хвърляне е до голяма степен кауза пердута...

А същевременно е толкова важно!

Да рециклираме, да заменяме материали с биоразградими, да генерираме по-малко отпадъци като цяло. Всички трябва да го правим. Аз не мога да кажа, че съм пример, скоро няма и да бъда. Искам да съм реалистична и пред себе си и пред вас – няма да заменя памперсите с пелени за многократна употреба, няма да спра от раз кухненската хартия и да я заменя изцяло с парцали от плат и така нататък. Осъзнавам важността на темата и винаги, когато имам избор, се опитвам да замърсявам възможно най-малко (макар че това е извинение – избор има винаги). И също осъзнавам, че с въвеждането на малки промени една по една ще имам по-голям успех и въобще по-голям шанс, да достигна минимално ниво на създаване на отпадъци, отколкото с опити изведнъж да превключа напълно.

Затова и реших да пиша по темата. От една страна ми се иска да има все повече информация за нея, за да може все повече хора волно или неволно да попадат на нея и евентуално да се замислят. От друга, защото ми се иска други хора да не правят моите грешки. И в тази връзка – ако знаете как да хвърляте правилно отпадъците разделно споделете го със семейството и приятелите си! Ако те също знаят – още по-добре. Ако не знаят – дори и един, който промени навиците си благодарение на вас, е повече от нито един! Ако умишлено се опитвате да намалите количеството на отпадъци, което създавате, споделяйте как. Споделяйте защо. Само така повече хора ще да започнат да го правят.

Стъклени шишета и буркани вместо пластмасови опаковки, консерви и картони, защото стъклото може да се рециклира вечно и на 100%

Стъклени шишета и буркани вместо пластмасови опаковки, консерви и картони, защото стъклото може да се рециклира вечно и на 100%

Няколко неща, които научих

Хартията е доста сложна и обширна тема. Все още не ми е ясно точно кои хартиени продукти могат да се рециклират. Това, което знам е, че:

 •  Кухненската хартия не може да се рециклира освен ако не е служила за избърсване само на малко вода например. Всякакви сокове, храни, почистващи продукти я правят негодна за рециклиране. Най-добре да се хвърля в общия кош за битови отпадъци.

 • Не могат да се рециклират опаковки от храна, по които има остатъци от храна. Например храна за дома като пица. Ако по кутията има мазнина най-вероятно кутията няма да може да се рециклира. Но може да се рециклират чистите части, например капака, може да хвърлите само тях в коша за хартия, а останалите в общия кош.

 • Хартията за печене в по-голямата си част също не може да се рециклира, защото има допълнително силиконово покритие. Но има 100% биоразградима хартия за печене, обикновено изрично е написано (например тази).

 • Не могат да се рециклират кутии от замразени храни, в които самата храна не е допълнително опакована. Те също имат допълнително вътрешно покритие, което ги прави непромокаеми и стават негодни (например кутия със замразен грах, в която той не е допълнително опакован с найлонова торбичка).

 • Не се рециклира хартия за опаковане на подаръци, както и всякакви торбички и кутии, които имат гланцирани или металически елементи. Което горе-долу значи почти всичката опаковъчна хартия.

 • Не се рециклират хартиени кърпички за нос по хигиенни причини.

 • Мистерия е къде се рециклират опаковките от мляко и сок. Тук пише, че отиват в синия контейнер за хартия. Но тъй като обикновено имат вътре слой алуминиево фолио или силикон, за да са непромокаеми, на много места прочетох, че не бива да се изхвърлят в контейнера за хартия. Ами сега???

 • За гланцираните списания срещам и двете мнения – че могат и че не могат да се рециклират. В крайна сметка не съм сигурна кое е правилното, ако някой знае моля да ми пише!

Извън темата за хартията, научих и няколко неща за рециклирането на пластмаса и метал

 • В повечето случаи алуминиевото кухненско фолио не може да се рециклира заедно с метал. Това отново зависи от града/държавата/фабриката за преработка на материалите. Но обикновено то е покрито и с остатъци от храна, което е проблемно, а и често е на малки парчета, които могат да запушат машините за рециклиране.

 • Блистерите от лекарства също не могат да се рециклират с метал или пластмаса.

 • Не могат да се рециклират малките прозрачни найлонови торбички - не, защото е нерециклируем материалът им, а защото пречат на работата на машините като се заклещват в тях.

 • По темата за пликовете за писма с прозорче срещнах и двете мнения – че в зависимост от материала може и да не са рециклируеми, затова е най-добре да изрежем прозорчетата преди да хвърлим плика в контейнера за хартия. Или че не са проблем и могат да се хвърлят директно при хартията. И тук дайте знак ако сте по-запознати.

А ето и няколко неща, които правя, за да намаля отпадъците си

Силиконови форми за мъфини за многократна употреба

Силиконови форми за мъфини за многократна употреба

Не са трудни, сложни и непосилни, бих казала, че дори в частност улесняват ежедневието или спестяват пари, а същевременно правят голяма разлика. 

 • По принцип рядко пия кафе извън къщи и ако го правя сядам в заведение. Но съпругът ми често си купуваше coffee to go. От вече повече от година има метална термос чаша за кафе и предимно си го прави вкъщи и взема към работа. Чашата е лека, би се събрала в повечето дамски чанти, може да я дадете и в заведение, за да я напълнят вместо чаша за еднократна употреба. Има и чаши за многократна употреба от други материали. (Между другото още виждам много хора, седнали в Starbucks, но с чаша to go. Хора, ако ще сядате там моля ви вземете си порцеланова!)

 • От години използвам силиконови формички за мъфини. Когато ги купувах не се замислях, че така намалявам боклука си - всъщност ги взех, защото са супер практични! Никога не оставам без формички, както и хартиените са понякога трудни за махане от мъфина за детски ръчички, тези се махат след печенето. Лесни са за употреба, както и за миене.

 • Сменихме всички четки за зъби с бамбукови. Много по-стилни са, но често са само в един цвят и трудно се различават, което за четиричленно семейство с малки деца не е оптимално. За малките намерих четки с цветна глава, така че отдалеч да си знаят коя на кой е, а за нас си ги надписахме. (Между другото често главите на бамбуковите четки имат влакна от изкуствени материи и главата трябва да се отчупи и да се хвърли в коша с битови отпадъци. Обърнете внимание като купувате).

 • Сменихме и клечките за уши с бамбукови.

 • Не вземам найлонови или хартиени торбички ако нямам наистина много голяма нужда от тях. За това спорих с майка си – беше ми на гости, пазарувахме в Lidl и тя взе найлонова торбичка за 2 стръка праз. Аз я смъмрих, че може без нея да ги сложи на лентата на касата. Тя искрено си каза – “никога нямаше да ми дойде на ум, сигурно ако ги сложа така в магазина до нас може да ми се скарат”. Наистина може. Но не бива да ни пука. Нито 3-4 домата имат нужда от торбичка, нито двата стръка праз. Аз изнервих много продавачка с около 200 грама гъби без всякаква опаковка и признавам, че не беше най-умното или удобно нещо на света и и създадох работа да ги трупа на купчинка, за да ги претегли, но не съжалявам. Разбира се ако купуваме по-големи количества домати или пък 2 кг насипни орехи имаме нужда от торбичка. Но това, което масово виждам на опашките пред и зад мен е, че торбички се вземат и за 2-3 плода или зеленчука без това да е нужно. Освен в случаите, когато трябва да ги претеглим сами и да им залепим етикет, тогава е една идея по-сложно и стигаме до следващото ниво – да си носим наши торбички от плат за плодове и зеленчуци или кутии, в които да ни слагат насипни продукти като например сирене. (Абсолютно си признавам, че все още не правя това.) ПОПРАВКА, вече правя това! Вече съм горд собственик на торбички за плодове и зеленчуци за многократна употреба! А и предимно купувам количества, които позволяват липсата на каквато и да е била опаковка. Сирене, маслини и подобни купувам в опаковка за съжаление, но кутиите са следващата стъпка. И съм сигурна, че особено в по-малките градове на България ако занесете кутия и помолите да сложат сиренето ви там ще ви гледат като луди и даже ще ви откажат. Но можем да обясним защо. Аз имам много накъде да се развивам в това отношение, защото по принцип съм срамежлива и едва ли ще вляза в спор. И разбирам ако това ви се струва прекалено или нямате време да мислите за кутии и да мъкнете такива винаги с вас в случай, че решите да пазарувате. Затова аз започнах от малките неща като 1 торбичка по-малко за 2 стръка праз, и сега работя бавно, но славно напред.

 • Винаги имам торбичка от плат за пазаруване в мен. В зимното ми яке ми се събира в джоба, носех в раницата и дамската си чанта, имам в количката на децата, съпругът ми има в колата. Разпръсваме много, за да може винаги да имаме една под ръка. Не само, че са много по-добри за околната среда, отколкото найлоновите торби по магазините, но и изглеждат по-яко. Освен това няма нужда да се плащат всеки път стотинки за торбичка.

 • Много от хранителните ни навици създават боклук. Ние поръчваме изключително рядко take-away, което спестява много пластмасови и хартиени кутии. Преди поръчвах кутии с продукти за готвене от HelloFresh за мое улеснение, но вече го правя рядко. Въпреки че абсолютно всички материали, които използват, са рециклируеми или биоразградими, все пак си е боклук. Както знаете готвя много, затова и спестявам много опаковки от замразени храни, бульони и подобни. Когато пазарувам винаги се опитвам да избирам буркан вместо консерви или пластмаса – за мляко (по-рядко се намира в стъклени шишета), за кисело мляко, за царевица, доматено пюре и т.н. Не пия сокове и безалкохолни напитки, това спестява много кенчета и кутии, особено ако са единични порции (а и е добре за здравето).

 • Събирам подходящи обелки или остатъци от зеленчуци и правя с тях бульон.

 • Пия вода, пречистена с кана.

 • От няколко години опаковам подаръци с обикновена кафява рециклируема хартия. Тази година си направихме наша коледна опаковъчна хартия с печати от картофи, което беше супер занимание, а крайният резултат доста красив. Мисля да ни стане традиция (тиксото трябва да се махне от хартията преди да се хвърли или просто да се смени с хартиено).

 • Купувам на децата книжки и дървени играчки вместо пластмасови. Дори смея да кажа, че освен Легото им, останалите им пластмасови играчки са почти изцяло само подаръци и са много малко. Освен това гледам да не им купувам излишни неща. Например на рождения ден на М. и на Коледа винаги се чудим какво да и купим, защото първо още е малка и не разбира много, второ има абсолютно всичко покрай С. Не и купувам неща, само, за да съм и купила. Помолих и близките си да не купуват излишни играчки, които бързо трупаме в мазето или хвърляме. За бабите е трудно, защото искат да радват децата, но никое дете няма нужда от 50 пластмасови играчки от Джъмбо например, които се чупят бързо и отиват към боклука.

 • Не употребявам козметика, съдържаща микропластмаса.

 • Винаги изхвърлям батериите в определените за това места в магазините.

Следващи стъпки

Имам още много работа, като най-много е в сферата на хигиенните продукти. Там съм горе-долу до кривата круша, но започнах да търся алтернативи и бавно да напредвам. Конректно за мен следват тези стъпки:

 • Искам да намеря повече места, от които мога да пазарувам насипно храни като ядки, боб, ориз, киноа, подправки, зехтин, оцет и т.н. Знам само един такъв магазин за момента и ми е страшно далеч.

 • Машината ни за кафе е от тези с капсули. Искаме да я сменим и търсим правилния вариант за нас, защото това, което ни харесва, е скъпо и инвестицията трябва да е добре обмислена. Няколко човека ми предложиха капсули за многократна употреба и разглеждаме и този вариант.

 • Голямо предизвикателство е да намаля употребата на кухненска хартия. Тоест не голямо, а може би най-голямото (заедно с памперсите са двете неща, които създават най-много боклук у нас). С две деца съм свикнала винаги да посягам към нея при всяка разлята чаша вода, изцапана уста, омазан стол. Количеството кухненска хартия, което използваме, е страшно… Сега тествам кухненска ролка с бамбукова хартия, която може да се пере до 100 пъти. За момента съм що-годе доволна, но ми трябва още малко време, за да я тествам във всякакви ситуации и след пране. Снабдих се и с обикновени парцали, но специално при храненето на децата (когато употребявам най-много хартия) не са ми удобни никак, по-скоро стават за почистването след това.

 • Ще сменя шампоаните си с твърди шампоани за коса. Изпробвам един и е страхотен и имам желание да продължа, не само за да спестя едно добро количество пластмасови опаковки, но и защото ми харесва ефекта върху косата ми.

 • Трябва да намаля продуктите за еднократна употреба в банята, както и на децата. Както писах не смятам и да заменя памперсите с пелени от плат, но ще търся алтернативи на мокрите кърпички, тампоните за премахване на грим и т.н. Но едно по едно, признавам си, че ако трябва да пера и тампони за грим от плат, и парцали, и редовните купчини мръсни дрехи, просто ще ми дойде много и ще се откажа. Затова тази точка последна и one step at a time.

И като цяло искам да съм все по-малко консуматор. По принцип се гордея с факта, че винаги съм била на мнението, че по-добре малко, но качествено, но има място за подобрение. Не, не смятам да спра да купувам всякакви неща или да огранича гардероба си до 2 чифта дънки и 4 пуловера. Няма да се лиша от сушилнята си особено сега като майка на 2 деца. Вероятно няма скоро да си направя мой лосион за махане на грим или препарат за миене на чинии. Но премислям покупките си, преценям наистина дали са ми нужни и предпочитам да дам малко повече пари за нещо, което ще ми върши работа много време или ще има по-малко въздействие върху околната среда.

Ако знаете други факти за рециклирането или имате тактики за намаляне на отпадъците като цяло споделете ми ги. Както се вижда, имам още много какво да уча…Много ми се иска темата да е дискусия, а не монолог. Ако част от информацита е неточна или се промени, поправете ме!