Сьомга с леща с праз и къри

P1060656.jpg

Обожавам комбинацията риба с леща. Една от любимите ми рецепти дълго време беше сьомга с топла салата с леща и трюфелово масло. Но и най-хубавите неща някога омръзват и след като я готвих веднъж в седмицата, както и за всички възможни гости, в един момент спрях. Неотдавна видях една друга рецепта за пиле с леща и праз и ми хареса много и реших да взаимствам идеята за праз (защото също обичам комбинацията риба с праз!) и да забъркам нещо. Оказа се доста успешна импровизация и това ястие е готвено вече 4-5 пъти точно в този си вид. Печели сърцата на малки и големи (освен на С., за която лещата е “трохи и боклуци”...), и най-вече на брат ми, когото посрещнах миналия ноември, когато ми дойде на гости, с това ястие, и който още говори за него.

Важна съставка в това ястие е кърито. Използвам жълта тайландска къри паста. Питали са ме няколко човека може ли с къри на прах. Краткият отговор е не. А дългият: освен, че имат общо име и няколко общи съставки, двете подправки много се различават. Къри на прах е индийска подправка и има съвсем различен аромат от тайландската паста. В тайландското къри има съставки като лимонова трева, кафир, галангал, които го правят доста по-свежо, по мое скромно мнение, както и много различно. Също кърито на прах е сухо, докато пастата е “мокра” подправка и следователно се приготвят по различен начин. За да разгърне ароматите си, къри пастата се запържва леко за 1-2 минутки – уханието се усеща веднага. Къри на прах няма как да се запържи. И докато евентуално някъде могат да се заменят с лека промяна в метода на готвене, както например и тук, крайният резултат просто ще бъде коренно различен. 

P1060641.jpg

Има много видове тайландска къри паста, като тук най-разпространените по магазините са жълта, червена и зелена. От изброените най-люто е зеленото, а най-малко люто е жълтото. Жълтото също често се комбинира с риба, затова беше и моят избор за тази рецепта. От другите видове къри подходящо би било и Масаман кърито, което е леко сладнящо и също не толкова люто. Същата къри паста като тази, която аз използвам, в България открих тук (линкът не е спонсориран). Тъй като готвя и за децата в рецептата има само 1 чаена лъжица къри (малко по-малка от тази на снимката) и лютото не се усеща, а само ароматът. Ако децата ви са по-малки или не харесват силни аромати, сложете само половин чаена лъжица или дори не слагайте изобщо къри. Но ако готвите само за възрастни, които обичат люто, спокойно може да сложите една супена лъжица, ще бъде леко по-люто, но все пак приятно.

И на кратко и за рибата – доскоро използвах филе на сьомга без кожа, защото предимно такова намирам по био магазините. Огромна разлика има между него и това с кожа – кожата позволява сьомгата да се сготви на тиган без да стане суха, както и самата тя става много хрупкава и вкусна. Готви се винаги първо от страната на кожата докато рибата е почти готова, и се обръща за съвсем кратко от другата страна. Но ако имате ваш любим начин да сготвите сьомгата, направете я така, както я обичате. Крайният резултат ще е еднакво вкусен.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 4 големи

Продукти:

За сьомгата

  • 4 филета с кожа (около 150 грама всяко)

  • сол и черен пипер

За лещата

  • 800 гр. сварена леща

  • 2 големи моркова

  • 1 голям стрък праз

  • 200 мл. зеленчуков бульон 

  • 200 мл. кокосово мляко

  • 1 ч.л. жълта къри паста

  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Разрежете праза на половина и след това нарежете на колелца. Обелете морковите и ги нарежете на много ситно. Аз ги минавам през кухненски робот, за да си спестя време.

Загрейте тиган на умерен огън и добавете 2 супени лъжици зехтин. Прибавете праза и морковите и гответе около 7 минути минути или докато празът омекне, като бъркате от време на време. След това добавете къри пастата и бъркайте 1 минута докато започне да ухае хубаво. Добавете бульона и оставете да къкри 3-4 минути. След това добавете и лещата и кокосовото мляко, овкусете със сол и пипер на вкус и оставете 1-2 минути. Махнете от котлона.

Потупайте леко сьомгата с кухненска хартия, за да е възможно най-суха (особено от страната с кожата). Овкусете със сол и черен пипер. 

В тиган загрейте 2-3 супени лъжици зехтин на силен (но не най-силен!) огън. Добавете сьомгата с кожата надолу и веднага намалете степента на котлона до умерен към слаб. Гответе около 6 минути, ще виждате как сьомгата се сготвя. Обърнете от другата страна и гответе 1 минута. Дръпнете от котлона, сложете рибата в чиния и я оставете да си почине 5 минути. Акумулираната топлина от котлона продължава да я готви още малко.

Сервирайте сьомгата с леща.