5 обяда под 20 минути за бебета и тодлъри

Понякога нямам много време или пък много желание да стоя 40-50 минути до печката, за да направя храна за децата. Това е особено валидно, когато примерно голямата е на градина и готвя само за малката (и мен), някое дете е болно и не иска да яде и пак готвя само за другото, готвила съм нещо времеемко при предното/за следващото хранене, или просто времето навън е прекрасно и намирам по-приятни за всички ни занимания. Но дори и в тези моменти ми се налага да нахраня децата с нещо, което е по възможност непакетирано, непреработено, без консерванти и други химии или с други думи поне малко здравословно. Ето 5 примера за бързи, лесни и здравословни обяди, към които прибягвам няколко пъти в седмицата като спасение. Списъкът не се изчерпва само с тези 5, а и самите те могат много да се променят според това какво имате у дома и какво обичат децата ви. Най-хубавото е, че са подходящи за бебе, но и не са скучни и безвкусни бебешки храни, които по-големите им братя и сестри не биха искали да ядат.

P1060675.jpg

Бъркани яйца

Няма нищо по-лесно и бързо. Имат безброй вариации – от абсолютно чисти, дo яйца с малко натрошено сирене или настърган кашкавал (супер вкусно става с чедър), в комбинация със зеленчуци (любима по едно време беше комбинацията настъргана и предварително леко задушена в тиган тиквичка и настърган чедър). Гарнирам с разни пресни зеленчуци и плодове според вкуса на детето и готово. Подходящи са за ЗВБ от момента, в който решите да въведете белтък (моето мнение за въвеждането му е тук).

P1060674.jpg

Варено яйце и филийка с авокадо

Като сме тръгнали с яйцата да свършим с тях – вареното яйце е точно толкова бързо и лесно като бърканите яйца. Поне моите деца (или всъщност едното, злоядото не харесва яйца) реагират съвсем различно на различните консистенции. Докато по едно време бърканите яйца бяха абсолютен хит, сега вареното яйце е на почит, а бърканото предимно се плюе. Сервирам например с филийка, намазана с намачкано авокадо (или авокадо, смесено с крем сирене), за ЗВБ нарязани на малки парченца. Както и бърканите яйца, този обяд може да предлагате от момента, в който въведете яйце. И вареното яйце и бърканите яйца могат да бъдат и прекрасна бърза и лесна закуска.

P1040910.jpg

Мини-пици от нахутено брашно

Оригиналната рецепта е от книгата за захранване Young Gums, и е супер бърз, лесен и здравословен обяд (между другото е и без глутен). Първо загрейте фурната си и я включете на опцията “грил”. За 4-5 малки пици смесвате 10 супени лъжици пресято нахутено брашно с 250-300 мл вода до еднородна смес (по-течна смес – по-тънки пици, поне така ги предпочитат моите деца). Реално нямате нужда от грамове и мерки, просто смесете брашно с вода до консистенцията на боза. В загрят тиган добавяте зехтин или гхи (аз предпочитам гхи) и изсипвате сместа във формата на кръгове около 10 сантиметра. Печете около 1 минутка и обръщате. Трябва да станат златни от двете страни. Сложете пиците в тава и гарнирайте по избор – аз слагам доматен сос от разбъркана доматена пасата със сух риган и чесън на прах, много кашкавал, настъргани тиквички, броколи, спанак. Пекат се в горната част на фурната за няколко минути докато кашкавалът започне да става златист. Подходящи са за ЗВБ, нарязани на малки парченца, така че може да ги пробвате още в първите месеци на захранването и да нагласите топингите според въведените храни.

P1060659.jpg

Салата от паста и риба тон

Имаше период, в който вариации на тази салата бяха хранене на децата 2-3 пъти в седмицата. Сега са по-голяма рядкост, защото за мое нещастие бързо им омръзват храни и трябва да сменям с други. Например в момента любимата форма паста е спагети, а с тях салата няма как да стане (доскоро спагетите не се опитваха). За пастата според вида и трябват по-малко от 10 минути във вряща вода. Аз предпочитам паста от спелта, ако готвя само за малката минават и паста от нахут или червена леща (голямата засича разликата в консистенцията и отказва да ги яде, но последните няколко пъти смесих малко паста от леща при тази от спелта и не се усети). Докато пастата се вари, намачквам авокадо и смесвам с малко захвасена сметана. Когато пастата е готова, я смесвам със соса, добавям риба тон от консерва и примерно царевица от буркан (или друг подходящ зеленчук, който имам под ръка). Да, рибата тон е много полезна бебешка храна, носеща им омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, витамин Б12 и други. Притеснителното при нея са възможните високи нива на живак, затова избирайте консерви със skipjack tuna (Katsuwonus pelamis), която съдържа по-малко количество живак от други видове риба тон. Видът би трябвало да е обозначен върху опаковката. Четете внимателно, защото консервите често съдържат бяла albacore tuna, която има няколко пъти по-високи нива на живак и не е подходяща за деца. Може да се предлага като ЗВБ обяд от момента, в който решите да въвеждате риби. Има безкрайно много опции за тази салата - с пиле вместо риба, само със зеленчуци и т.н.

P1060574.jpg

Кюфтенца от броколи

Единственият начин, да накарам голямата да яде броколи. Не, че се радва като ги види, и не, че не се налага да и слагам кетчуп, но поне малката си ги хапва с удоволствие. 1 малка глава броколи се нарязва на розички и те се задушават за 5 минути на пара (може и да ги сварите). Намачкват се с вилица или се минават през кухненски робот, за да станат на ситно. Добавят се около 80 грама настърган кашкавал, сирене чедър или пармезан, чесън на прах, 1 предварително разбъркано с телена бъркалка яйце и 2 с.л. брашно по избор (или галета). Сместа се оформя с ръце като малки кюфтенца и се пекат в загрят тиган със зехтин или гхи по няколко минути от двете страни докато станат златисти (алтернативно може и във фурната, но отнема повече време). Подходящи са за ЗВБ, сервирам ги с още зеленчуци и/или плодове. Може да замените броколите с карфиол.

Тези рецепти и предложеното време за въвеждането им в менюто на бебето са базирани върху личния ми опит и информацията, която съм чела. Отново напомням, че не съм медицинско лице, и че в нашето семейство няма алергии, хранителни непоносимости или други наследствени заболявания. Ако имате въпроси или не сте сигурни за нещо, моля обърнете се към педиатъра на детето си за мнение.