Крем супа с гъби, праз и мисо

P1070663.jpg

Моите деца не обичат да ядат супи. Всъщност и аз. Не съм израстнала с тях, майка ми не обича и не ги е приготвяла често в детството ми. Реално спомени имам само от спаначена супа с много сирене отгоре, много рядко гъбена супа и понякога зимата праз чорба. Проядох супи като тийнейджър, но не са били никога особено голяма част от менюто ми.

Все пак има моменти, макар и редки, в които супа е нещото, което най-много ми се яде. И тези моменти винаги са есента и зимата, когато навън е мрачно и студено или пък когато съм настинала. При настинка нищо не може да се сравни с пилешката супа по рецепта на баща ми. Но когато ми се яде нещо сгряващо и вкусно си правя вкусна и ароматна крем супа. В блога вече има рецепти за няколко от любимите ми супи - крем супа с печени моркови и супа от тиква с кокосово мляко. Днес е наред гъбената супа, но не като тази от детството ми, а отново крем супа. Аз няма да съм аз ако не се пробвам да сложа мисо във всичко и мога да кажа, че тук всъщност пасва чудесно! Супата НЕ добива вкус на мисо, а просто умами и маааалко по-загадъчен вкус. Ако нямате мисо или не искате мисо, бих сложила вместо него една супена лъжица соев сос, с уговорката, че няма да е съвсем същото.


Рецепта


Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 4 големи

Продукти:

  • 700 гр. гъби (аз използвам култивирани печурки, защото се намират лесно и са евтини, смесени с една шепа шийтаке)

  • 600-700 гр. гъбен, зеленчуков или пилешки бульон

  • 2 малки стръка праз, само бялата и светлозелената част

  • 2 с.л. масло

  • 1 ч.л. прясна мащерка или 1/2 ч.л. суха

  • 1 скилидка чесън

  • 100 мл. готварска сметана

  • 1 препълнена с.л. широ (бяло) мисо

  • магданоз за поръсване


Начин на приготявне:

Нарежете праза на 2 по дължина и след това на ситно. На среден огън разтопете маслото в тенджерка и добавете праза и чесъна, нарязан на много ситно. Гответе около 10 минути докато праза омекне много добре, като бъркате от време на време. През това време нарежете почистените гъби (гъби не се слагат във вода, чистят се с мокро парцалче или за много кратко под течаща вода, като веднага след това се изсушават). Нарежете ги на шайби - култивираните печурки заедно с пънчетата, шийтаке без пънчета. Добавете ги към праза и гответе около 10 минути докато добре омекнат. Отделете в една малка купичка губи за украса на супата преди сервиране.

Изсипете бульона при гъбите (може първоначално само 600 мл), добавете мащерката, сол (малко) и оставете да кипне и намалете силата на котлона, така че супата да къкри леко. Оставете така да се готви 15 минути.

След като зеленчуците са готови пасирайте супата с пасатор или в блендер. Върнете обратно в тенджерата и добавете сметаната и черен пипер на вкус. Ако супата ви е прекалено гъста добавете още малко бульон до достигане на желаната консистенция. Оставете да кипне и махнете от котлона.

В купичка сложете мисото, добавете малко супа и разбъркайте докато се получи еднородна смес. Изципете сместа при останалата супа и разбъркайте добре. Овкусете с още сол ако супата не е достатъчно солена за вкуса ви.

Сервирайте поръсена с магданоз и украсена с няколко от запазените гъби.

Подобни рецепти:

Крем супа от тиква и кокосово мляко

Крем супа от печени моркови