Хумус с червено цвекло

P1070651.jpg

Всеки сезон за мен носи своите вкусове. Докато лятото предпочитам свежи, сочни и хрупкави храни, есента и зимата се насочвам към по-кремообразни текстури със земни вкусове. Случайно или не, много от сезонните плодове и зеленчуци са точно такива. Есента винаги чакам с нетърпение червеното цвекло, защото обожавам леко сладникавия му земен вкус и аромат, печено в салати, прясно в смутита или пък просто настъргано с морков. Излишно е да казвам, че освен вкусно, червеното цвекло е и много здравословно.

Друг любим начин да го приготвям е под формата на хумус с червено цвекло. Втора поредна рецепта с хумус просто, защото и той като цвеклото вкусово ми пасва много на сезона и въпреки че хумус ям и през останалите сезони, най-често може да ме видите с топла филия хляб с хумус през есента и зимата.

За приготвянето на този хумус има много варианти - с повече или по-малко цвекло, с повече, по-малко или дори съвсем без нахут, с различни подправки и така нататък. Това е моята интерпретация, която до голяма степен се базира на рецептата ми за стандартен хумус тук, но със съвсем леко променени пропорции.

И последно, но не и по значение - оказва се, че наситено цикламеният цвят на този хумус привлича две конкретни злояди деца и те се съгласяват да го пробват, въпреки че плюят обикновения хумус. Даже изяждат сравнително добро количество с пръчици морков. Невероятно, но факт.

P1070655.jpg

РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 1-1,5 часа в зависимост от цвеклото

Порции: 4-5

Продукти:

  • 230 гр. сварен и обелен нахут (повече за варенето и беленето прочетете тук)

  • 2 малки или 1 средно голямо червено цвекло

  • 2 с.л. сусамов тахан

  • сокът от 1 малък лимон

  • 1 ч.л. кимион на прах

  • 2 малки скилидки чесън

  • 1 с.л. зехтин

  • вода

  • сол


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте добре червеното цвекло и без да го изсушавате го завийте в алуминиево фолио. Сложете го във фурната да се пече между 40 минути и 1 час, времето зависи от това колко голямо и прясно е цвеклото - отваряйте от време на време да проверявайте дали е готово като видите дали вилица го пробожда безпроблемно. Ако видите, че цвеклото започва да изсъхва преди да е готово, добавете лъжичка вода във фолиото и отново затворете и печете така.

P1070641.jpg

Когато цвеклото е готово, го оставете да се охлади малко, за да можете да го пипате и след това го обелете и нарежете на едри кубчета.

Добавете цвеклото, сусамовия тахан, сока от лимона и целите скилидки чесън в блендер. Блендирайте докато сместа стане хомогенна, ако е нужно добавете 1-2 с.л. вода (една по една). Добавете нахута, зехтина, солта и кимиона и блендирайте, като от време на време събирате насъбралата се по стените на блендера смес и я връщате при останалата. Ако е нужно добавете сол или лимон на вкус, както и вода ако сместа е прекалено гъста (по 1 с.л. докато консистенцията ви харесва). Когато сместа стане хомогенна и кремообразна, хумусът с цвекло е готов.

Аз го обичам на топли филии с хляб, гарниран с варено яйце или веган алтернатива с авокадо и редукция от балсамов оцет. Подходящ е и за дип за зеленчуци.

Zero waste tip

Запазете водата от варенето на нахута или от консервата нахут и направете с нея веган майонеза или различни видове десерти. Вижте по-долу за няколко конкретни идеи.

Подобни рецепти:

Хумшука - шакшука с хумус

Рецепти с водата от нахута:

Веган шоколадов мус

Мини веган “Павлова”