Пастрами в Берлин - Mogg

Reuben сандвич

Reuben сандвич

Продължавам със серията за заведения в Берлин, защото почти всяка седмица пращам на приятели, познати и непознати списъци с места за хранене. Реших да направя отделна категория за заведения в Берлин, за да се вижда и намира по-лесно. Естествено блог-постовете ще идват бавно, защото не ям навън всеки ден, не всеки път успявам да направя (добри) снимки, а в по-изисканите места не се храня достатъчно често, така че ще мине време преди да са отразени тук. Иска ми се да направя един своеобразен гид на кулинарния свят на Берлин – от street food до fine dining, надявам се ентусиазмът ми да не се загуби някъде по пътя.

И така след този увод продължавам с втората статия от серията (виж първата тук). Този път искам да ви представя едно малко и непретенциозно ресторантче, което е известно със сандвичите си с пастрами. Нарича се Mogg и се намира в сърцето на Берлин в Мите (Auguststr. 11-13, 10117).

Всъщност Mogg отваря врати през 2012-та като Mogg & Meltzer – идея на Paul Mogg и Oskar Meltzer. Преди известно време беше прекръстено на Mogg, предполагам, защото единият собственик вече не е част от проекта. Идеята им при започването на начинанието е да създадат място, което да носи част от вайба на кулинарната сцена в Ню Йорк и най-накрая да предложи качествено пастрами в Берлин.

И наистина успяват. Mogg се помещава в сградата на бившо еврейско училище, което идеално пасва на идеята и менюто. Интериорът е непретенциозен, но куул – има само няколко маси и често пред вратата има опашка от 3-4 групи, които чакат за място. Чакането си заслужава, защото тъй като заведението е от типа за бързо хранене, рядко някой се застоява особено дълго и маси се освобождават бързо.

Колкото до храната – звездите на менюто със сигурност са Pastrami и Reuben сандвичите. Месото, което се използва за тях, се приготвя на място в ресторанта. По моето скромно мнение пастрамито им е наистина добро. Като референция имам само пастрами сандвичите в Katz Delicatessen в Ню Йорк, и въпреки че намирам Katz за една идея по-добри, тези в Mogg изключително много се доближават и със сигурност са много вкусни. Пастрами саднвичът има два размера, като дори и когато сте много гладни, малкият би бил достатъчен (на снимката долу е малкият пастрами). Представлява ръжен хляб с пастрами и горчица и идва заедно с кисела краставичка и малка салата колсло. Reuben сандвичът е огромен (на снимката в началото на текста). Прави се също с ръжен хляб, пастрами и горчица, но съдържа също разтопено сирене, дресинг и кисело зеле (и е ужасно вкусен!). Освен тези сандвичи, в менюто има и pulled pork сандвич, както и вегетариански с леща белуга, авокадо и чипотле майонеза.

Малък пастрами сандвич

Малък пастрами сандвич

А ако не ви е до сандвич или сте по-малко гладни, менюто предлага супи – типичната за еврейската кухня matzo ball супа с кнедли, както и френска лучена (която аз много харесвам там). Има няколко вида салати, които са доста интересни (ако ви се яде пастрами, но не и огромен сандвич, има салата с пастрами). И естествено десерти (единият е чийзкейк).

Френска лучена супа

Френска лучена супа

Заведението предлага още кафе и коктейли. 

Става ли за деца?

Зависи какво обичат да ядат децата ви, моите там ядат краставички и хляб, но като цяло лесно може да се намери и нещо за тях в менюто. Тъй като мястото е малко, трудно може да се влезе с детска количка вътре (влизали сме, но имахме късмет, че беше почти празно в този момент), но има място къде да се остави количката в предверието пред ресторанта. Тоалетната се намира в коридора извън ресторанта и не разполага с повивалник. 

Вижте менюто тук.

За работни часове и адрес вижте тук.

А ако търсите по-изискано място за вечеря в същата сграда се помещава и отличеният с Michelin звезда ресторант Pauly Saal.