Детската стая

P1070213.jpg

Признавам, че много обичам детската стая. Не е като модерните детски стаи в монохромни и неутрални цветове с ратанови мебели, които много харесвам, но исках стая, която да е наистина детска, светла и цветна, стая, в която ако има разпръснато цветно Lego по земята, то няма да е в абсолютен разрез със заобикалящата го картинка и да разваля целия интериорен дизайн. В крайна сметка е място за разхвърляне и игра, място за деца. Започнахме я преди почти 4 години, когато бях още бременна със С., и след няколко метаморфози прие сегашния си облик. Всъщност една част от стаята не се е променяла никога, но все пак се наложи да приютим още едно дете в нея и съответно да поразместим.

Стаята има обитател още от самото раждане на С. Тя спи в нея от първия си ден вкъщи, тоест от третия ден на живота си. Разликата е, че преди в нея имаше едно легло за гости на IKEA, което разпънахме, и в първите 6 месеца от живота и спахме при нея. След това се изнесохме обратно в спалнята си, а аз ходех по 1-3 пъти на нощ да я кърмя. Звучи изморително, но тогава не го усещах така, а на нея по никакъв начин нашето местене не и повлия.

Когато се роди, М. се оказа бебе със силни колики, а и до ден днешен на година и осем месеца се храни 1-3 пъти на нощ, така че за мое улеснение, особено докато кърмех, тя спеше в кошарка в спалнята ни до малко след първия си рожден ден. Притеснявахме се как ще се разберат двете като ги съберем, ще си пречат ли една на друга, но досега нещата всъщност са доста по-лесни, отколкото си ги представяхме – когато М. плаче за мляко нощем (междувременно вече е на адаптирано мляко) С. не се буди, рядко се е случвало С. да плаче заради кошмари, тогава пък М. не се буди. Единствено сутрин, когато спят по-леко, често М. успява да вдигне кака си около 7 сутринта, С. по принцип спи до 8-8:30 ако не е на детска градина.

P1070172.jpg

И така за самата стая. Всички мебели са от IKEA. Знаехме, че особено леглата ще се сменят много – когато ги събрахме, С. още спеше в кошара с махната една преграда, междувременно вече е с junior легло, а когато М. стигне до този момент, 2 подобни легла ще заемат прекалено много място, затова ще вземем двуетажно. А още няколко години след това е твърде вероятно да започнат да спят в отделни стаи. Тоест взехме решение да не хвърляме много пари за мебели, защото са доста временни. За сметка на това пък успяхме да вложим повече средства в декоративни елементи, макар че и там пазарувах доста хитро от намаленията, покрай Black Friday и т.н., и успях да спестя голяма част от разходите. Бебешката кошара е SUNDVIK, от същата серия е и леглото на С., което може да расте с детето. Пак SUNDVIK е и гардеробът на децата, който събира по-голямата част от дрехите им. Останалата част, заедно с одеалца, спално бельо, аксесоари, една заключена детска аптечка и памперси е в скрин от серията HEMNES. Шкафът, в който стоят кутиите с играчки, и който се използва за поставка на “кукленската къща” от Lego, всъщност е етажерка KALLAX

P1070324.jpg
P1070185.jpg

Цветовете на стаята се решиха от килима, който търсих много време. Исках килим, който да не е прекалено детски, да не е с Мини Маус например, но и все пак да е цветен. В крайна сметка намерих, каквото търсех, в Urban Outfitters, като имаше даже и няколко различни размера, а и беше на доста прилична цена и взехме два, по спомен малкият беше около 10-15 евро. Вече го няма в онлайн магазина, но има много други супер готини килими, ако ви трябва килим, за детска стая или не, може да погледнете там.

P1040336.jpg

Стаята няма определена тема, по-скоро кътчетата са тематични. С. обича от много малка животните и така те заидваха едно по едно, но в частта за спане темата е небето (луна, облаци, звезди), кътчето с книжките е с тема наука – Слънчевата система. 

Всички кутии и сакове за играчки и книжки с животни на тях са 3 Sprouts, има ги в Амазон. Стикерът жираф, както и стикерът за оцветяване със Слънчевата система, са от Chispum. Специално Chispum правят периодично намаления, както и пускат кодове. В седмицата около Black Friday миналата година всичко беше 50% off. Имат страхотни неща – стикери черна дъска, стикери, светещи в тъмното, стикери за оцветяване (освен планетите обожавам и картата на света), тапети, които могат да се отлепят и залепят по няколко пъти. Повечето стикери имат няколко различни размера, както и няколко различни цвята. Поставянето им е доста лесно.

Другите стикери на спяща луна и звезди са доста стари от H&M. Имахме повече звезди, но едно малко пакостливо човече реши да се намеси в интериорния дизайн и 3-4 изчезнаха. От H&M са и възглавниците в ъгълчето за четене, от преди 4 години са и идеално паснаха на килима. Котката възглавница е от OYOY.

P1070332.jpg
P1070203.jpg
P1070207.jpg

Гирляндът над скрина е от Nobodinoz. Мечтаех си да купя и типи Nobodinoz на децата, но просто нямаме място за това. Лампата за четене облак е от Ferm Living и я обожавам. Имат още няколко – кактус, сърничка, планета, кола, къща, звезда, слонче и други, както и предлагат всички в няколко цвята. Най-готиното е, че ако дете дръпне кабела и не е проблемно, той се маха и слага и така не могат да повредят лампата. От Ferm Living е и голямата змия в леглото на С., има я в доста различни цветове и шарки. Стената е външна студена и исках нещо, на което да се опира, вместо на нея. Цената и е безумна, но аз я хванах с 40 евро намаление (когато знам какво искам периодично претърсвам Интернет и я намерих случайно в магазин, от който никога преди и никога повече не съм поръчвала). Гирляндът от хартиени топки на прозореца е мое дело, направен с топки, останали от декорацията на различни празненства.

P1070184.jpg
P1070330.jpg

Страшно много хора питат и за плаката с българската азбука. Наистина е уникален и го видях при страхотната Руми от Mia From Mars. Тя беше достатъчно мила да отговори на мен и останалите хора от опашката със същия въпрос, откъде е плакатът. Така открих Лодката, откъдето съм поръчвала и други неща. Обожавам всичко в онлайн магазина и буквално мога да го изкупя целия!

P1070201.jpg

Едно време се шегувах, че се чудя как Инстаграм майките снимат перфектно подредени стаи, как се случва това, и дали специално за снимката не намушкват всичките играчки в една торба IKEA под леглото, правят снимка и после ги връщат обратно. И така всъщност ми дойде проблясъкът, че не знам те дали го правят, но аз мога така. И сега под детските легла се помещават две кутии Lego за легото им, както и два коша от IKEA за по-дребни неща. Относно кутиите Lego искам да кажа, че въпреки че идеята им е много готина (по принцип идват с капаци и изглеждат като плочка Лего и могат да се слагат една върху друга като истинско Лего и се предлагат в няколко размера и много цветове), всъщност реалността е малко по-различна. Именно заради това поставяне на кутиите една в друга, те стават доста плитки и събират доста малко, въпреки че на пръв поглед изглеждат големи. Също нито едно дете не успява да махне капака само (но има и вариант с чекмедже за дърпане, не сме го пробвали, видях го прекалено късно, но ми се струва по-удачен). Нашите с капак не се събраха под леглото, затова сега стоят там без капаци и децата просто ги издърпват като искат да играят и сами си ги прибират обратно. Но за тази цел можех да намеря и нещо по-подходящо ако нямах вече тези кутии.

P1070196.jpg

Рафтовете за книги са отново от IKEA и всъщност са первази за снимки и картини. Там слагам по-ценни книги, които още не са за възрастта им, и които да не могат да стигнат и скъсат, или книги, които са красиви и предизвикват към четене. И малката и голямата си сочат и казват коя книжка искат, но тези, които са любими за момента, се свалят долу за лесен достъп. Идеята за декорация с книги, която същевременно да мотивира към четене, е доста готина, но далеч не стига за всичките ни книги. Кутията с горила е препълнена с книги, вече има и купчина до играчките, а в хола ни се помещава цялата “Приказна колекция” на Disney от Егмонт България, както и още десетина книжки.

P1070193.jpg
P1070178.jpg

Това, което няма в стаята, е повивалник. В момента повивам само едно дете и то където ми падне, често просто на земята. Все пак повивалник имаме и е в спалнята ни, заедно с кош за памперси. Първоначално М. спеше при нас, в последствие като ги събрахме, решихме, че ако бебето има нужда от нов памперс през нощта или пък рано сутрин преди С. да се е събудила, ще е по-добре да сменяме памперса извън детската стая. Повивалникът е просто дъска, което се слага върху вече съществуващ шкаф и след като детето спре да носи памперс лесно се маха и шкафът приема отново нормалната си форма.

P1040313.jpg

И с това завършвам за стаята на децата. Информацията е доста подробна, но най-често ме питат това и онова откъде е и реших, че с една публикация ще мога да отговоря по-лесно на тези въпроси. Ако сега ще обзавеждате детска стая мога да дам един съвет – дайте си време да намерите точно това, което търсите. Аз съм припрян човек и даже сама се учудих на собственото си търпение, но отказах да купя нещо, което не ми харесва достатъчно. Килимът открихме в последния момент преди раждането (не, че на новородено му трябва килим през първите месеци), декоративните елементи идваха един по един, особено покрай намаления. Също в началото, когато бебето не разбира много и няма нужда от особено много играчки, използвах всякакви празници, за да дам на бабите списък с някакви декоративни неща, когато попитат какво да купят на детето. Виждах повече полза в това, отколкото в купища плюшени играчки, пищящи и светещи играчки и безполезни дреболии. Е, с плюшените играчки бабите си наваксаха в последствие, както се вижда по двата пълни коша. И последно - не съм поръчвала всичко от посочените линкове, обичам да поръчвам от големи онлайн магазини, в които има разнообразие от марки и не ми се налага да плащам доставка за всеки отделен продукт от официалния магазин на неговата марка. Също, както споменах, когато ми хареса нещо, го търся в Интернет и поръчвам от най-изгодното място. Част от линковете тук са ориентировъчни, за да дадат повече информация за продукта.

Няколко магазина и бранда с прекрасни неща:

Лодката – освен азбуката има и плакат с числата, както и един страхотен с цветя в саксии. Made in BG.

Желание – има кутиите на LEGO, малки декоративни елементи, стикери за стена, прословутата лампа Miffy. Физическият магазин се намира в София.

Brigi.bg – още един български бранд, влюбена съм в гирляндите с кактуси, но за момента нямам къде да ги сложа, има и с флагчета, динозаври и други, всички са прекрасни!

Broomkids - открих ги скоро, български бранд с приказни етажерки за книги от дърво в различни форми като например ракети, самолети и корони и други дървени красоти за детската стая.

H&M – има супер възглавници, кошове за събиране на играчки, принтове и гирлянди.

Smallable – предлага страхотна селекция от всякакви декоративни елементи за детска стая като гирлянди, възглавници, стикери, лампи и други красоти.

Ferm Living – кошове за играчки/дрехи, страхотни възглавници, лампи, стикери и други.

Oyoy - красиви килимчета, възглавници, играчки, спално бельо, постери, кутии.

Chispum – за най-яките стикери!

Този пост не е спонсориран от нито една от марките или споменатите магазини (I wish!).