Доматен сос маринара

P1070424.jpg

Един много стандартен сос, който вероятно дори няма нужда от рецепта. Използвам го толкова често вкъщи, че вероятно е нещото, което приготвям най-често. В Инстаграм вероятно го виждате доста често - децата ядат 1-2 пъти в седмицата паста с маринара и пармезан, понякога за пастата го смесвам с рикота/маскарпоне/заквасена сметана, използвам го също, за да сготвя в него кюфтенца или друго месо.

Хубавото на маринарата е, че освен, че е основен сос и пасва на милион неща, също така е много подходящ за замразяване във фризер. Обикновено правя повече и замразявам 1-2 порции, за да имам бърза вечеря под ръка. Размразявам като сложа предния ден в хладилника. По принцип издържа до 3 месеца (а някъде съм чела дори, че реално е вечен във фризер), но нямам опит – фризерът ни е малък и не държа повече от 2-3 порции, които до няколко седмици се употребяват.

Преди известно време прочетох в една готварска книга за различните сортове домати и как Рома и Сан Марцано са едни от най-вкусните за консервиране и сосове за паста. От скоро готвя този доматен сос с домати Сан Марцано. Те се отличават с това, че имат малко семки и са доста сладки. И наистина с тях сосът се получава малко по-вкусен и най-важното няма никаква нужда от добавяне на захар. Сладък сорт домати определено пасва много добре на соса, но ако нямате такива под ръка с една чаена лъжичка захар се постига доста сравним вкус.

Рецептата долу е тази, която приготвям винаги, но я разнообразявам според желанията си:

  1. Понякога с лука задушавам и моркови и/или чушки на ситно. Един път сложих и тиквички, но не ми хареса с тях.

  2. Понякога преди да го сервирам го стоплям отново за няколко минути на котлон, като преди това нарязвам на ситно повече листенца пресен босилек в него за по-интензивен босилков вкус.

  3. Сосът е страхотен без босилек, но с 1-2 чипотле чушки в него, добавени в началото на готвенето. Става много вкусно, но леко люто и не е подходящо за малки деца.

  4. Запържвам бекон на ситно и го добавям към соса в началото на готвенето.

Тези вариации могат да се направят и в последствие след приготвянето на тази опростена версия. Аз обикновено правя нея или зеленчуковата и тях замразявам.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 45 минути (активни само 15)

Порции: около 700 гр доматен сос

Продукти:

  • 400 гр. цели домати от консерва/буркан

  • 1 глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • няколко стръка пресен босилек

  • 1 ч.л. сух риган

  • 1 ч.л. захар (по желание)

  • зехтин

  • сол 


Начин на приготвяне:

Нарежете лука на много ситно. В тенджерка сложете 2 с.л. зехтин и задушете лука на умерен огън докато напълно омекне и стане прозрачен. Това ми отнема около 12-15 минути. Бъркайте, за да не покафенее, ако виждате, че започва да покафенява намалете силата на котлона или добавече 1-2 лъжици вода към лука.

След като лукът е задушен, добавече към него скилидките чесън пресовани с преса за чесън. Разбъркайте и добавете доматите и подправките (плюс захарта ако слагате) и бъркайте с дървена лъжица като ги мачкате с нея, за да станат на по-малки парчета. Сол слагам малко, защото после доовкусявам според това какво и за кого приготвям със соса. Добавете около 60-70 грама вода – аз слагам малко в консервите/бурканите и разклащам, за да обера остатъците от стените и изсипвам в тенждерката. 

Изчаквам да кипне и намалям силата на котлона, така че сосът едва да къкри. Оставям 30-35 минути докато доматите се сготвят добре и вкусовете се смесят, като бъркам от време на време. Ако видя, че сосът става прекалено гъст, добавям малко вода.

След като изминат минутите махам стръкчетата босилек. Често изчаквам да изстине леко и пасирам в блендер заради децата (особено ако съм правила зеленчуковата версия, за да не усетят зеленчуците). Без да е пасиран на мен ми харесва дори още повече.

P1070429.jpg