Сладки картофи с халуми и чипотле майонеза + НВ версия с карфиол

Версията със сладки картофи

Версията със сладки картофи

Тази рецепта всъщност е стара, едно време не я публикувах тук, а само в Инстаграм, защото много приличаше на тази топла салата със сладки картофи, халуми и таханов дресинг. Въпреки че съставките им са сходни, крайните вкусове всъщност са много различни, така че реших, че искам и тя да намери място тук, още повече, че ни е едно от най-любимите ястия и я правя много по-често от салатата с таханов дресинг.

Който ме следва в Инстаграм може би си спомня, че майка ми ми беше на гости преди няколко месеца. За нея приготвих салатата в нисковъглехидратна версия с карфиол, вместо сладки картофи, защото тя е на много строга кето диета. Отчасти и за нея искам рецептата да е тук – тя ужасно много я хареса и вече заради нея се старая винаги да отбележа кои рецепти са подходящи за подобен режим на хранене.

И двата варианта – със сладки картофи и с карфиол, са много вкусни и нямам предпочитания към един или друг. Приготвям този, който ми се е приял в момента. Естествено могат и да се смесят.

Версията с карфиол

Версията с карфиол


РЕЦЕПТА


Порции: 2

Време за приготвяне: 40 минути

Продукти:

  • 2 средни сладки картофа или за нисковъглехидратна версия 1 малка глава карфиол

  • 200 гр. сирене халуми

  • 150 гр. чери домати

  • 3-4 стръка пресен лук

  • чипотле майонеза (рецепта тук)

  • пушен червен пипер

  • сол


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете картофите на кубчета, полейте със зехтин, сол и пушен червен пипер на вкус, разбъркайте добре и ги сложете в тавичка за печене. Печете около 25-30 минути докато напълно омекнат.

Алтернативно разделете карфиола на розички, овкусете със зехтин, сол и пушен червен пипер и печете по същия начин докато омекне, но все пак леко хрупа.

През това време нарежете сиренето халуми на плочки и сложете в купичка с малко зехтин и пушен червен пипер. Оставете така да се маринова за малко докато приготвите зеленчуците.

Нарежете доматите на половинки и лука на рингове. 

Загрейте тиган на умерен към силен огън и без да добавяте още мазнина изпечете плочките халуми от всяка страна докато станат златни – около 2 минути на страна. Когато са готови, ги нарежете на кубчета.

Разпределете картофите (или карфиола), сиренето халуми, доматите и пресния лук в купи и сервирайте с чипотле майонеза.

Подобни рецепти:

Как? - домашна майонеза

Топла салата със сладки картофи и сирене халуми

Чипотле майонеза

Стекове от карфиол