Три дни във Вашингтон с деца – къде да идем и какво да правим

Мемориала на Втората световна война и Вашингтонския монумент зад него

Мемориала на Втората световна война и Вашингтонския монумент зад него

Втората спирка от пътешествието ни в САЩ тази година беше Вашингтон. Идеята да покажем Ню Йорк на децата беше главната на пътуването ни, но все пак тъй като сме били вече и там, както и в Северна Каролина, решихме, че искаме и ние самите да видим нещо ново. Вашингтон се намира горе-долу по средата между Чапъл Хил и Ню Йорк, така че в главите ни се оформи идеята да пропътуваме това разстояние с кола, като направим спирка за няколко дни във Вашингтон. В крайна сметка от идея се превърна в реалност и в последствие мога да кажа, че определено си заслужаваше и се радвам, че го посетихме. Бяхме там 3 дни, които даже не бяха съвсем пълни, но успяхме да видим повечето забележителности и да усетим малко от духа на града. Честно казано бих останала максимум 4 дни там, мисля, че напълно стигат, за да се види достатъчно от Вашингтон и останалото време да се оползотвори на друго място.

Капитолия (The Capitol), където заседава Конгресът

Капитолия (The Capitol), където заседава Конгресът

За Вашингтон

Вашингтон, се намира в източната част на САЩ, разположен е на брега на река Потомак и е заобиколен от щатите Мериленд и Вирждиния. Самият град не се намира в никой щат, както и самият той не е щат. Намира се в окръг Колумбия, който преди е бил разделен между няколко града, които през 1871 биват обединени в града Вашингтон.

Вашингтон е столицата на Съединените американски щати и е един от най-посещаваните градове в света, като годишно през него минават около 20 милиона туристи. Градът е изключително богат на исторически монументи, което го прави и привлекателен за туризъм. Кръстен e на първия президен на САЩ – Джордж Вашингтон. Първоначално президентът се е намирал във Филаделфия, но конгресът решава, че е нужна федерална столица, която да не е част от никой щат. Правото на такава е предвидено в конституцията, но без да е обозначена определена територия. Щатите Мериленд и Вирджиния даряват територии и се решава столицата на САЩ да се намира на северния бряг на река Потомак, като точната локация избира Джордж Вашингтон. Пак той избира архитектите, които се заемат с плана на града, които имат идеята да създадат град с широки улици и булеварди и една голяма и величествена главна алея, която в момента съществува под формата на Националната алея. Плановете на града са базирани на планове на Париж, Милано, Амстердам и Карлсруе, които Томас Джеферсън праща на главния архитект.

Белият дом

Белият дом

Как се стига до Вашингтон?

Ясно е, че такъв голям град си има летищe, илк по-точно три (DCA, IAD & BWI). Така че се стига най-лесно със самолет. Но ако и вие искате да направите нещо малко по-авантюристично и да пропътувате разстоянието с кола, както вече казах много лесно се свързва с Ню Йорк. С кола между двата града беше около 5 часа, като през цялото време карахме по interstate – магистрала, свързваща щатите. Така стигнахме бързо и лесно, но въпреки че имахме надежда, че ще можем да видим малко повече от Америка, всъщност видяхме само дървета. Възможно е да се кара и през градовете, за да се види наистина повече, но тогава пътят се удължава значително. Подходящи други спирки по пътя между двата града биха били също и Балтимор (Мериленд) и Филаделфия (Пенсилвания). Колата може да се наеме директно от летището и да се остави отново на летището в следващия град. Има много различни фирми, предлагащи тази услуга.

Къде да отседнем във Вашингтон?

Определено препоръчвам да отседнете някъде в центъра на града в близост до забележителностите. Още повече подчертавам това ако пътувате с малки деца или ако имате кратък престой в града. Ние избрахме хотел на 10 минути пеша от Белия дом, но не мога да го препоръчам, защото всъщност беше едно от редките ни истински разочарования по отношение на място за престой. Беше чисто, но с доста изхабени мебели, не особено добро обслужване, най-ужасната закуска, която някога съм виждала (нямаха истински вилици, чаши и лъжици, всичко беше пластмасово, както и нямаше нищо топло за ядене) и не бих повторила, както и не бих пратила никой друг там. От друга страна за първи път решихме да не търсим апартамент, а да наемем хотелска стая за нас и децата и въпреки страховете ни, че ще се чудим какво да правим, когато заспят, вечер всъщност лягахме с тях и заспивахме супер уморени първи. А по време на следобедната дрямка на малката, голямата тихичко си гледаше нещо на таблета в другия край на стаята и в крайна сметка не си пречеха и всички успявахме да починем.

Музей на авиацията и космонавтиката (Smithsonian National Air and Space Museum)

Музей на авиацията и космонавтиката (Smithsonian National Air and Space Museum)

Какво да видим във Вашингтон?

Относно забележителности Вашингтон има наистина много какво да предложи, но готиното е, че всички се намират в непосредствена близост една до друга и така лесно могат да се съчетаят в една разходка и да се вмъкнат в само няколко дни. Като кажа близост обаче не искам да кажа, че има малко ходене – напротив, ходенето е доста и с малки деца е изморително. Препоръчвам или бебеносене или количка ако наистина искате да обходите всичко. Голямата ми дъщеря беше на 3 години и половина и вече голяма и за количка и за бебеносене, затова често баща и я носеше на раменете си или правехме паузи, защото ходенето е прекалено много наведнъж за малко дете.

Ние започнахме от Белия дом, защото беше и най-близо до нас. Очаквах да е обграден от безумно много полицаи и гардове, но всъщност се виждаха само няколко тук и там, макар че съм сигурна, че е имало много, които просто не се виждат. По време на нашето посещение можехме да стигнем буквално на 2 метра от оградата, други хора ми споделиха, че при тях ограничението е било по-голямо и Белият дом се е виждал като малка точка зад огражденията. Ако желаете можете да си букнете разходка с гид в Белия дом (доколкото знам не се предлагат винаги), нещо, към което ние нямахме интерес този път.

От Белия дом се спуснахме за около 10 минути пеша до Вашингтонския монумент (Washington Monument). Той е разположен на Националната алея (National Mall), която представлява 3-километра дълга еспланада, завършваща с Капитолия (The Capitol) на изток и Мемориала на Линкълн (Lincoln Memorial) на запад. Вашингтонския монумент е горе-долу в средата, затова разделихме разходката на две в двете посоки.

Половин ден се занимавахме с частта от Вашингтонския монумент до Мемориала на Линкълн, която включва също Мемориала на втората световна война (World War II Memorial) и Мемориала на ветераните от Виетнам (Vietnam Veterans Memorial). За съжаление точно, когато ние бяхме там, големият воден басейн пред Мемориала на Линкълн (national mall reflective pool), в който по принцип супер красиво се отразяват дърветата и Вашингтонския монумент, беше изпразнен за поправка на тръбите и тази част на алеята изглеждаше вместо внушителна направо тъжна.

На следващия ден разходката ни включваше забележителностите и музеите от другата част на Националната алея – тръгнахме от Капитолия като по пътя към Вашингтонския монумент спряхме в Природонаучния музей (Smithsonian National Museum of Natural History), който беше много интересен на децата, а след това и в Музея на авиацията и космонавтиката (Smithsonian National Air and Space Museum), който също им хареса, а беше интересен и на нас. И двата музея бяха безплатни както за деца, така и за възрастни. Покрай тази разходка видяхме и Националните архиви (National Archives), където се съхранява оригинала на Конституцията, както и други важни исторически документи.

Малко по-далеч, но пак в тази част на града и в близост до Националната алея е и Мемориалът на Джеферсън (Thomas Jefferson Memorial). Той беше едно от местата, които най-много исках да видя и имахме план аз да отида сама една вечер по време на залез, когато децата вече са си легнали, защото мястото е много красиво, когато навън е тъмно, но за съжаление малката ми дъщеря вдигна 40 градуса температура и естествено аз останах в хотела и това е единственото нещо, което не успях да видя, а много исках. Бихме посетили и Музея на Холокоста, но този път решихме, че сме препълнили програмата и се отказахме, макар че четохме, че е доста интересен. По алеята има и няколко други по-малки мемориала, а в самия град има още доста музеи. 

Друго място във Вашингтон, към което ние лично нямахме интерес този път, е Пентагонът. Минахме на идване с колата покрай него и го видяхме и ни стигна. За него също се предлагат организирани турове, които можете да букнете не по-късно от 14 дни преди посещението ви там.

Мемориалът на Линкълн отвън

Мемориалът на Линкълн отвън

Придвижване във Вашингтон

Както вече споменах по-голямата част най-лесно се обходжа пеша. Няколко пъти използвахме и метрото, за да стигнем по-бързо до определена точка, но то има малко спирки около Националната алея и забележителностите там се стигат предимно на крак. С метрото се оправихме лесно, пътувахме уикенда и съответно не се сблъскахме с тълпите в час пик, както и то беше лесно за ориентиране. Не бих препоръчала кола - въпреки че имахме такава, я оставихме в паркинг до отпътуването ни за Ню Йорк.

Храна във Вашингтон

Това е сигурно единственото място, за което наистина нямам какво да кажа за храната. Тук ни се събира най-голямото ходене пеша, а и температурите бяха около 30 градуса и печеше силно слънце, и в края на деня бяхме прекалено уморени, за да се занимаем с каквото и да е повече от пица на парче или Shake Shack (но за там мога да ви кажа, че най-якият им бургер е Smoke Shack). Два пъти ходихме до готини места за обяд, но и двата пъти ни очакваше опашка пред вратата и минимум 40-60 минути чакане. Едно време в Ню Йорк чакахме 2 часа за ресторант, който не приемаше резервации, и това беше толкова абсурдно, че чак ни беше забавно, но с две малки деца е абсолютно невъзможно, затова просто сядахме в най-близкото място със свободни маси. 

Въпреки това ако решите да отидете там и сте без деца или те са по-големи, се разтърсете в Интернет за повече информация за готини ресторанти, защото такива всъщност има много в различни ценови класове, преди да заминем прекарах доста време в разучаването им (напразно).

Ако сте много гладни, а не ви се занимава с ресторанти, пред всички забележителности и музеи спират food trucks с най-различни храни от сладоледи, до брецели, гироси, фалафели, фили чийз стекс, сандвичи, смутита и сокове и каквото ви душа поиска.

Добра дестинация ли е Вашингтон за деца?

Зависи от възрастта на децата, но бих казала и да и не. Има интересни музеи, които определено се харесаха на децата, но същевременно деца на 1.5 и 3.5 години трудно могат да оценят място като Мемориала на Линкълн например и защо непременно държим да се качим по стълбите да видим статуята на “един чичко”. Хубавото е, че могат да си тичат и играят на воля по Националната алея, което им хареса, както и им харесва всичко с вода като фонтани. Но цялото ходене, особено в тази жега, беше изморително, най-вече за голямата, която вече не се вози в количка, и съответно настроението посърваше доста към края на деня. За разлика от Ню Йорк, където детските площадки буквално бяха на всеки ъгъл, тук не попаднахме на нито една, но може би се дължи на факта, че се движихме предимно по централни места с туристи, забележителности и административни сгради.

За финал

Вашингтон си заслужава да се види, от улиците и сградите му лъха едно странно усещане на историческа значимост и американска гордост, което не може да се опише с думи. Сградите са красиви, с високи колони, отвсякъде се усеща и вижда грандиозност. И докато за някои президенти на Америка може да се говори само лошо (като например за сегашния…), за мен поне беше впечатляващо да стоя пред места, посветени на други като Линкълн например, които толкова положително са променили една от най-силните и значими държави в света или просто да погледна Белия дом или Капитолия с ясната мисъл как съдбата на тази държава, а и до голяма степен на целия свят, се решават зад тези стени. Също така аз съм фен на сериали като House of Cards и Homeland и ми беше интересно да попадна на места, които толкова пъти съм гледала в сериалите. Така че аз лично препоръчвам посещение във Вашингтон с две ръце, особено ако е свързано с още някой град в близост.

Подобни публикации:

Непопулярна дестинация - Чапъл Хил в Северна Каролина

Как летим с 2 деца и толкова ли е сложно?

Пътуване с деца - възможно ли е и има ли смисъл да си го причиним