Kids & the city – Ню Йорк с деца

EDE5ADF8-BBD6-48FC-9E9B-F2A94AD4FC92.JPG

Ню Йорк! Преди да отида за първи път се чудих какво толкова му харесват хората – сгради, сгради, сгради, бетон, бетон и много хора. Първото ми посещение беше в началото на декември 2013-та, температурите бяха минусови, почти всичките дни валя и въпреки това аз си тръгнах от там завинаги влюбена в Ню Йорк! Не знам каква е тази специална магия, която той има, но градът е толкова разнообразен, интересен, интернационален и наистина просто вълшебен, че няма как човек да не се влюби в него.

И така тази година решихме, че искаме да заведем и децата там. Голямо вдъхновение за това ми беше Наоми от lovetaza, която живее там с 5-те си деца и изглежда сякаш имат най-забавния и готин живот (вижте Инстаграм акаунта и тук). Също нейните съвети за места за посещение и хранене, както и придвижване с деца, ми бяха супер полезни.

Как да стигнем до Ню Йорк?

С полет. Има няколко летища, аз лично съм летяла до там до Newark (в New Jersey) и до JFK. И миналата и тази година да минем през гранична полиция и проверка на документи на JFK след като пристигнахме си беше истински кошмар – опашките са безумни, чакането много дълго – понякога над час и половина. Единственият бонус е, че когато пътувате с малки деца, често ви пускат да минете преди другите. Ако никой не ни пусне ние питаме някой служител дали има опашка за хора с деца (чисто си пробваме късмета) и досега винаги са ни пускали да минем напред. Което реално е добре и за другите чакащи, защото да накараш малко дете/бебе да чака час и половина след 8-9 часов полет значи крясъци... много крясъци....

Друг вариант е да стигнете с кола. Както писах в статията за Вашингтон тук, разстоянието между двата града е около 5 часа с кола. Около Ню Йорк има много интересни градове, които можете да свържете с посещението му. Коли могат да се наемат директно от летището, има различни компании, резервирате онлайн и ги вземате на място. Цената варира според големината и вида на колата. Можете да наемете и детски столчета, те се заплащат допълнително.

Къде да отседнем в Ню Йорк?

Това е сложен въпрос и много зависи от това с деца ли сте или без, но ако предположим, че четящите тук най-вероятно имат деца, то аз лично препоръчвам място в близост до Central Park. Един от най-популярните квартали за семейства с деца е Upper West Side, където ние се спряхме на The Beacon Hotel, който е в непосредствена близост до парка и е идеален за семейства. Предлагат и малки апартаменти със спалня и хол с малка кухничка. Но след като наш приятел реши да се присъедини към пътуването ни в тази му част, вече ни трябваше доста голям апартамент с две спални, The Beacon отпадна и накрая открихме хотел с големи апартаменти в Upper East Side. Имайте предвид, че да изминете 3-4 пресечки, успоредни на парка, си е едни 15-20 минути, тоест ако наистина искате да сте супер близо до него и едва ли не сутрин от вратата директно да сте в парка, то трябва да сте на не повече от 1-2 пресечки. Естествено ако децата ви са малко по-големи и могат да ходят по-дълго това не е чак толкова важно. В Upper West Side този проблем го няма, защото от едната страна е Central Park, от другата – Riverside Park, тоест за децата ви ще има супер място за игра наблизо, независимо в коя част на квартала сте отседнали. Освен това детски площадки там (и не само) има буквално зад всеки ъгъл, както и в Upper West се намира Природонаучния музей. Ние отседнахме в крайна сметка в Upper East Side заради големия апартамент, малко по-далеч от парка, отколкото ни се искаше (около 15-20 минути пеша), но имахме 2 детски площадки в непосредствена близост, както и спирка на метрото пред вратата.

Водният резервоар “Жаклин Кенеди Онасис” в Central Park

Водният резервоар “Жаклин Кенеди Онасис” в Central Park

Освен Upper East Side и Upper West Side, когато резервирате място с деца може да гледате да е до някой парк в друга част на града, аз лично мисля, че би било готино някъде около Battery Park. Харесвам също квартала Chelsea за деца, мисля, че е добра комбинация от заведения, хора и неща за правене, без да е прекалено претъпкано и досадно, има детски площадки, както и новооткрития Chelsea Waterside Playground.

Ако сте без деца и имате малко време, а искате да обиколите всички забележителности, препоръчвам хотел до някое ключово място – например първия път бяхме отседнали в хотел на една пресечка от Times Square. Иначе любими квартали са ми West Village & Chelsea и бих избрала някой от тях ако бях без деца. Аз лично не харесвам Lower East Side почти никак (освен заради храната), както и не бих отседнала в Soho, въпреки че иначе ми харесва да пазарувам и да се храня там.

Сигурно се чудите защо не сме букнали Airbnb. Има страхотен избор, ние намерихме прекрасни апартаменти с чудесни локации, доста по-големи от хотелите, а на същата или по-ниска цена, а в Бруклин дори за още по-ниска цена можете да резервирате цяла къща с двор, като често къщите имат и детска стая с играчки. Все пак имайте предвид, че това означава, че ще имате по 30-40 минути в посока с метрото всеки ден ако искате да отидете до Манхатън, това беше и причина да се откажем от Бруклин. По-интересното е, че се оказа, че Airbnb всъщност в по-голямата си част е нелегално в Ню Йорк, нещо, което аз до момента не знаех – краткосрочното даване на цял апартамент под наем в сграда, в която живеят повече от 2 семейства, е разрешено само ако собственикът е по същото време в апартамента. Изцяло може да се дава под наем за минимум от 30 дни. Тъй като за нас вариантът собствениците да са в съседна стая не беше удачен, а съпругът ми не искаше да рискува, се отказахме от Airbnb. Все пак в 95% от случаите ако наемете цял апартамент от Airbnb най-вероятно няма да се случи абсолютно нищо, стига да не чукате на вратите на съседите да им обяснявате колко яко Airbnb сте си наели. Но предвид, че има случаи на полицаи, изкарващи наемателите от такива апартаменти, идеята да останем на улицата с 2 малки деца ни отказа да поемем този риск, бил той и минимален.

Как да се придвижим в Ню Йорк?

Не с кола! Първото нещо, което направихме като пристигнахме, е да върнем колата. В Ню Йорк е най-добре човек да се придвижва пеша или с метрото. Специално за метрото има седмични карти на цена 33 долара, с които можете да го използвате колкото пъти си поискате и те са най-добрият, а и бюджетен, вариант за придвижване в града. Единственото неприятно е ако се движите с детска количка. Често спирките нямат асансьори и количката трябва да се мъкне по стълбите. Ако имате дете, което има нужда от количка, но вече може да ходи, бих правила като нас – носехме малката на ръка по стълбите, а количката свивахме (нашата е много удобна за пътуване и се свива като чанта), така че да не зависим от асансьори, както и да не се блъскаме, за да вкараме количката в самите вагони на метрото. Наоми, за която споменах горе, има супер карта на всички спирки на метрото с асансьори, според които можете да планирате пътуването си по-лесно и в краен случай да походите 1-2 пресечки повече до желаната си точка – вижте картата тук.

Можете да се придвижите и с такси, като в такситата в Ню Йорк не е задължително децата да се возят в детски столчета, така че можете да го хванете произволно от улицата. Не знам как стои въпросът ако държите на детски столчета. Ние в крайна сметка не се возихме на такси, за да стигнем до летището на връщане си букнахме трансфер с всички необходими столчета от специална фирма. 

Какво да правим в Ню Йорк?

Толкова много неща има за правене, че не знам откъде да започна. Още повече, че вече съм била два пъти там и първият път употребих за обикаляне на всички забележителности, и сега втория просто се наслаждавахме на атмосферата на града без да ходим по туристически места, освен Brooklyn Bridge, и това ми хареса повече от тичането по забележителности.

Все пак ако не сте били там, със сигурност минете през Times Square, най-добре по тъмно, за да се заслепите от множеството реклами. Също се качете поне на едно от двете места с гледка над цял Манхатън – Empire State Building или Rockefeller Center. Аз лично препоръчвам Rockefeller Center – Top of the Rock, защото в гледката се вижда и Empire State Building, която е емблематична за града. Малко по-скъпо е от Empire State Building, но си струва. Можете да изберете часа, когато резервирате билет онлайн, отбелязано е и кога е залезът, за да можете да изберете съответните часове ако искате да го видите. Също се предлага и комбиниран билет, с който можете да влезете два пъти за един ден и да видите Манхатън по светло и по тъмно.

9/11 Мемориал

9/11 Мемориал

За мен едно място, което непременно трябва да се види, е Мемориалът 9/11. Мястото за мен поне беше изпълнено с напрежение и тъга, но и доста ме впечатли. Отворено е от сутрин (по спомен 7:30) до към 9 вечерта, посещенията са безплатни. По-впечатляващо е вечер при смрачаване. Този път с децата не ходихме до там (но пратихме нашия приятел, от който е и снимката горе), така че не мога да кажа дали е подходящо място, но по принцип не пречи да се посети с тях. Към него има и музей, за който възрастните плащат билет, децата влизат безплатно. Естествено минете и покрай One World Trade Center, най-високата сграда в САЩ, издигната на мястото на двете паднали кули. Тя също има платформа с 360° гледка над Манхатън, която може да посетите на цена, започваща от 35 долара.

Мое любимо място е High Line паркът, който се разполага в Chelsea и Meatpacking district. Представлява стар железопътен път за влакове, който се издига над земята и е превърнат в парк. Разходката по него е много приятна, освен, че в топлите месеци всичко е зелено и красиво, се откриват и готини гледки към кварталите. Смешно е да го кажа като турист, но единственото неприятно са наистина масите от туристи – когато бях там на -5 градуса обаче те бяха доста по-малко от сега на 30, тоест зависи и кога ще посетите града.

Друго любимо място, още преди да имам деца, е Central Park. Паркът е голям, зелен и красив, спокоен, но и изпълнен с живот - деца от училищата в близост, по-малки бебета с бавачките им, тичащи, почиващи, четящи хора или такива, които разхождат домашните си любимци. Зимата пък има голяма открита ледена пързалка за кънки. Да се разхождаш сред толкова зеленина и спокойствие в средата на един от най-населените и забързани градове в света, е страхотно усещане. Има множество детски площадки, някои с водни съоръжения. Любима детска площадка там е The Ancient Playground, която е отделена от едната страна на парка. Има водни съоръжения, както и всички площадки там имат съоръжения, както за големи, така и за малки дечица (нещо, което не може да се каже за Берлин...).

В Central Park има и зоологическата градина, която е изключително малка, но достатъчна, за да запълните един полуден с децата си. Има бял тигър, тюлени, разни птици, пингвини, мечки и още някое друго дребно животно. Голямата атракция е храненето на тюлените, когато се събират доста хора, но реално може да се гледа и извън зоологическата. Ние присъствахме на такова хранене в 11:30 преди обяд. По-интересна е втората малка градина, в която могат да се пипат, галят и хранят животни. Билетът важи и за двете, втората е в съседство. Имаше патета и гъски, които се разхождат свободно, овце, кози и други, и за децата беше супер забавно (макар дори и аз се посприятелих с една коза, може би загубена роднина).

А ако искате да видите голямата зоологическа градина на Ню Йорк, то трябва да се повозите малко на метрото до мястото, в което е израстнала Дженифър Лопез (рандом факт хаха) – кварталът The Bronx. Внимание – зоологическата градина в Бронкс е безплатна за деца и възрастни всяка сряда!

Относно музеи и галерии честно казано даже не искам да пиша, защото са толкова много и зависят изключително много от вкуса ви. За деца естествено American Museum of Natural History си е направо задължителен, въпреки че ние го пропуснахме, защото бяхме в такъв няколко дни по-рано във Вашингтон и децата сами предпочетоха да видят други неща. Но аз бях там предния път, както и дори посетих прожекция в Hayden Planetarium и наистина си заслужават. Други музеи особено за изкуство са например MoMA и Guggenheim, a миналия път аз тичах до една галерия за една специална изложба, само, за да открия, че в неделя е затворена. Така че набележете си предварително музеи и галерии, проверете кога са отворени и планирайте по-добре от мен :D

В по-южната част на Манхатън популярна дестинация е сградата Flatiron, до която и аз се занесох предния път и да, различна е, но не знам защо е такъв притегателен център освен за снимка в Инстаграм. Там също харесвам разходка в Battery Park.

Ако ви се пазарува за мен две любими места са Soho и West Village. Не всичко е евтино, даже повечето не е, но има и магазини от типа на H&M, Topshop, & Other Stories, Urban Outfitters, така че се намира за всеки по нещо. Аз препоръчвам Opening Ceremony, защото предлага различни брандове, някои от които на достъпни цени.

951AB2D3-8F00-4DC9-89FB-CD23B5B4F0B1.JPG

И едно нещо, което октрихме благодарения на нашия приятел Стоян, който беше с нас в Ню Йорк – най-невероятните гледки към Манхатън, Ню Джърси и Статуята на свободата напълно безплатно и без досадни резервации и т.н. – The Staten Island Ferry. Първоначално искахме да си букнем ферибот до Liberty Island и да видим Статуята на свободата от близо, но няколко дни по-рано вече имаше останали само доста неудобни за децата часове и се отказахме. Тогава той предложи ферибота, свързващ Манхатън и Стейтън Айлънд, който е напълно безплатен и тръгва всеки 30 минути. Съвсем случайно се оказахме там точно по време на залез слънце и това беше най-красивата и впечатляваща гледка! Пътувахме по спомен около 20 минути в едната посока и след това успяхме буквално да тичаме до другия ферибот, който тръгваше в обратната посока и да видим същите гледки този път по тъмно. Ако последвате само един от съветите ми за Ню Йорк, то нека бъде този!

BC6C2342-F095-4A90-A6F2-582D82801A1B.JPG

Друго популярно място е Brooklyn Bridge, наистина си заслужава да се види, но положението с туристите там е наистина изнервящо. По принцип и аз съм турист, когато съм там, но имам предвид хора, които се катерят с риск за живота, само и само да снимат яка снимка, които застават по средата на моста и позират 15 минути, пречейки ужасно много на движението и изнервящи до крайност (разбираемо) местните, които просто минават от там с колелетата си на път за работа. Фотосесиите, на които съм ставала свидетел, утежняват трафика по моста до такава степен, че децата само питаха кога ще “свърши мостът” и казваха, че искат на друго място, въпреки че преди това бяха ентусиазирани за него.

EDD080D2-7EAA-4218-A6B4-D0F88322BE73.JPG

И Ню Йорк извън Манхатън – за съжаление до ден днешен така и не стигнах до Williamsburg, въпреки че съм чувала страхотни неща за него. В Бруклин бях миналия път в частта Dumbo – имаше красиви гледки към водата, както и ядохме вкусна закуска. Този път отидохме с метрото до Barclays Center и от там се разходихме през странен и не толкова вдъхващ доверие квартал до едно заведение. По пътя от него до следващата спирка на метрото обаче се разходихме през Carrol Gardens, където беше супер красиво и абсолютно бих могла да си представя един ден да живея там. Така че ако не сте с деца, или те са по-големи или имате повече време в Ню Йорк бих казала, че опцията да отседнете в Бруклин и да пътувате до Манхатън само за някоя друга забележителност, всъщност е доста добра. Би спестила пари, дава различен стандарт – не е толкова пълно с туристи като Манхатън, а и си спомнете за къщите на цена на малка хотелска стая в Манхатън, както и Бруклин има прекрасни паркове, ресторанти и барове, така че може даже изобщо да не ви се ходи до Манхатън.

Храна в Ню Йорк

Дойдохме си на думата! И тук всъщност колкото и да пиша, няма да е достатъчно. Това място е кулинарен рай! Р-А-Й! Има за всеки по нещо, независимо дали ще струва няколко долара или ще е tasting menu за 350. Ще ви напиша само няколко места, които си мисля, че биха се харесали на (почти) всеки, и които толкова горещо препоръчвам. Но те са една хилядна от това, което можете да опитате там!

12884E00-639F-4E91-AC51-D0E5BD40E3BF.JPG

Започвам където свърших горе – с Бруклин. Ако имате време минете през поне една от локациите на Ample Hills Creamery. Този сладолед е страхотен! Nonna D’s Oatmeal Lace – сладолед с кафява захар и канела с хрупкави овесени бисквити. Аз припаднах. Butter Pecan Brittle – тази топка падна от сладоледа ми и с най-бързото и точно движение на нинджа я улових във въздуха и я сложих обратно във фунийката си, защото ТОВА НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОХАБИ НА ЗЕМЯТА! :D Ooey, Gooey Butter Cake! Breakfast Trash! И всичките останали вкусове, между които и дори една проста ванилия, всъщност е ВАНИЛИЯ. Както казах, има няколко локации, като ние бяхме в Ample Hills Gowanus, която има малък готин rooftop с гледка, както и детски кът с играчки и книжки.

Минаваме към Lower East Side - квартал, който аз всъщност не харесвам особено (може би не съм го опознала добре), но храната там, о храната! Първа и задължителна спирка е Katz's Delicatessen. Не си бил в Ню Йорк ако не си ял в Katz (вегетарианците и веганите са извинени). Това е ресторантът с най-доброто пастрами в Ню Йорк, който съществува още от 1888! От 2013 досега си мечтаех да ида пак. На входа ви дават билетче, влизате вътре и го давате като поръчвате (можете сами на щандовете, или да седнете на определените маси, които се обслужват от сервитьор, но там трябва да оставите съответния бакшиш). Когато излизате, го предавате на касиерите на вратата и плащате. Не го губете! Пастрамито там е толкова сочно и вкусно! Може да избирате точно какво да бъде като си поръчате парче с по-малко мазнина. Reuben сандвичът е невероятен, а и предлагат също хамбургери, хот-дог, пържени картофки и други, които пък улесняват избора за деца (моите ядат наистина много неща, но пастрами не е едно от тях). Като цяло – отидете там! Много много вкусно е!

206FF407-234A-4F4A-A3CC-78C1DAF43983.JPG
DEEF13E3-A074-44D6-9D9C-C42511C25C77.JPG

Друго място пак там, което открихме благодарение на нашата приятелка Ели (Ели, благодаря!), е Supermoon Bakehouse. Това е една от най-инстаграмъбъл пекарните, но всъщност, когато бяхме там имаше само още една заета маса. Отдавам го на локацията и може би на нашия късмет. Предлага кръфини – кроасан, изпечен във формата на мъфин, понички, сладки и солени кроасани, както и крем сладолед. Вкусовете са невероятни – ягода, ванилия и босилек, ананас, кокос и лимонена трева, матча с боровинки и други. За традиционалистите си има и кроасан с шоколад. Всичко е наистина много вкусно, в което се съмнявах малко преди да опитам, мислех, че залагат повече на интериор и пропс, отколкото на вкус. Но сгреших!

И отново в Lower East Side ни се наложи да разрешим най-голямата рамен-дилема на всички времена. След солидно търсене и разучаване, както и няколко препоръки, стигнахме до заключението, че двете най-добри места за рамен в Ню Йорк са Nakamura и Ivan Ramen, които се намират на 3 минути едно от друго. Решението не беше лесно, но решихме да пробваме Nakamura. Nakamura e ресторант на Shigetoshi Nakamura, има кратко меню, 4 малки масички и място за още 2-3 човека на нещо като бар, няма тоалетна за клиенти или къде да си измиеш ръцете. Но раменът, о раменът.... Някъде бях чела, че мястото е известно с Jidori рамена си, но след кратко сканиране на менюто директно поръчахме Tontoro Pork. Няма толкова кадифено мек и гладък бульон, с толкова наситен и невероятен вкус! Рамените не идват с ajitsuke tamago яйце, то се поръчва допълнително за 2 долара. И е страхотно! Сготвено до точната степен, и перфектно мариновано. Пробвахме и truffle shiso fries и също бяха вкусни. Мястото не е съвсем удобно за малки деца, до нас имаше семейство с малко по-големи – на 6-7-8, тогава вече не е проблем (стига да не им се приходи до тоалетна…).

Tontoro Pork в Nakamura

Tontoro Pork в Nakamura

Другият рамен ресторант Ivan Ramen може да ви се струва познат – ако сте гледали серията на Chef’s Table за Ivan Orkin от трети сезон, знаете историята му и защо раменът там със сигурност е нещо, което трябва да се опита. Мястото е и по-голямо, и въпреки че не влязох вътре (а само гледах жално през вратата), мисля, че има тоалетна (ако някой случайно се чуди). Рамените са малко повече, сънувам Triple Pork, Triple Garlic, но нямаше как да идем и там, защото затваряше след 5 минути. Някой ден ще се върна със сигурност, а ако вие сте там, непременно планирайте и него!

И един ресторант, който е Michelin-guide restaurant, но няма звезди, което значи, че човек не се разорява, ако го посети – Danji. Бяхме там при предното си посещение на Ню Йорк и тогава още не правеха резервации (сега мисля, че правят). Записаха ни на листче и ни казаха да се върнем след два часа, такова нещо не ми се беше случвало преди. Но се върнахме и беше много вкусно – корейска храна, без добавено MSG, с местни и сезонни продукти. Там са едни от най-вкусните bulgogi sliders, които някога съм яла и горещо препоръчвам и това място.

Ако сте фенове на “Сексът и градът” минете през Magnolia Bakery в West Village, за да се почуствате малко като във филма. Ако не сте фенове пак минете, но с идеята, че може да получите захарен шок – фростингът на къпкейковете им съдържа сигурно 5-6 пъти количеството захар, което аз слагам на моите. Не се усеща много вкус, по-скоро само захар. Но самите къпкейкове са вкусни, както и има други вкусни неща в менюто, а и си е едно емблематично място.

Ако и вие не си падате по Starbucks и търсите наистина добро кафе, мога да препоръчам Birch Coffee, което има няколко локации из Манхатън. Кафето е хубаво, може би не най-най-доброто, което някога ще пиете, но със сигурност много по-добро, от това в повечето заведения. Близо до хотела ни имаше Birch Coffee, затова и проучването ни на кафе се стигна само до него.

По препоръка на невероятната Ирина Купенска, минахме и през Chelsea Market за такоси и lobster roll – хлебче с омар. Успяхме да опитаме само 2 вида такоси, защото другите бяха изчерпани (опашката беше огромна), но бяха наистина вкусни. Хлебчето също, но ми се стори, че в заведението, което го предлага заедно с още купища морска храна, има даже неща, които повече си заслужават. В Chelsey Market има доста различни ресторанти и щандове, така че никой няма да остане гладен там. На излизане си вземете от сладоледа с карамелизирани смокини.

Става ли за деца?

Да, да и пак да! Паркове, детски площадки, музеи, зоологически градини, аквариуми – винаги има какво да се прави, какво да се види. Специално детските площадки почти зад всеки ъгъл ужасно ни помогнаха да държим децата доволни, между посещенията на места и заведения, които харесват по-скоро на нас. Особено ако и вашите деца като моите обожават да се возят с метро, то направо събирайте багажа за Ню Йорк. Дори и с храната е лесно, защото не мисля, че има много деца, които биха отказали New York-style pizza slice, които са буквално на всеки ъгъл. Освен това има и много филиали на Whole Foods, от които може да вземете нещо за вкъщи, фермерски пазари и какво ли още не. За разлика от други градове, там всички бяха мили с децата, доста заведения имат детски менюта (които често идват с моливи, с които може по тях да се рисува), а и рядко другаде хората са толкова съгласни да променят ястие от менюто, за да пасне на вкуса на детето (или вашия собствен). Единствено с деца бих казала, че е наистина по-добре да пътувате в топлите месеци от годината, за да може да се насладите повече на възможностите на открито. Ето един гайд за занимание с деца в Ню Йорк през лятото.

ФИНАЛ

Спирам. Мога още, но спирам. Надявам се да съм полезна на някой, защото аз точно такива гайдове търся, когато тръгна на някъде. С деца или без, Ню Йорк е магически град. Голямата ми дъщеря (на 3.5!) иска да живее там (или в Гьотеборг хаха). Храната, атмосферата, хората са супер. Казват, че всъщност нюйоркчани са груби – е, аз идвам от Берлин, където хората се гордеят, че са намръщени, така че за мен в Ню Йорк всички изглеждаха безумно любезни. Ако имате време и възможност, непременно посетете града! А ако имате въпроси – на разположение съм тук или в Инстаграм!

Подобни публикации:

Три дни във Вашингтон с деца - къде да идем и какво да правим

Непопулярна дестинация - Чапъл Хил в Северна Каролина

Как летим с 2 деца и толкова ли е сложно?

Пътуване с деца - възможно ли е и има ли смисъл да си го причиним