Седемте незаменими предмета за пътуване с деца

Тази статия е по идея на статията с моята най-любима La Martinia за 5 съвета за пътуване с деца. Подписвам се с две ръце под всички, но се учудих на най-полезната и вещ. При мен тя е коренно различна, но все пак децата ни са различни, както и на много различни възрасти. Така че реших и да пиша за моите най-важни вещи при пътуване с деца, които са ми наистина незаменими в момента.

Подчертавам – пътувам с 2 деца, които в момента са на възраст почти 2 и почти 4. Пътувам с тях, от когато бяха няколкомесечни бебета. Засега това са най-полезните ми и улесняващи живота предмети, сигурна съм, че с времето този списък ще еволюира.

1. Ергономична раница / слинг

ergobaby-blackadapt-_2_.jpg

Няма нищо в този свят, което да е улеснило повече пътуванията ни до първата годинка, а и след нея,и на двете ни деца, от ергономичната раница. Писала съм го из статиите за пътуване и няма и да спра да го повтарям. Да, не всяко дете ги обича, не всяка майка ги обича, на 35 градуса всички са потни и не е супер приятно, но все пак ергономичната раница е дала спокоен, макар и понякога кратък, сън на децата ми и в самолети, и по летища, докато аз си обикалям по забележителности, ако щеш дори и в ресторанти докато аз ям ту на крак (за да се клатя и да приспя детето), ту седнала, когато то спи дълбоко. Особено като са съвсем малки и спят доста буквално човек може да изкара цял ден навън с раницата и да обикаля каквото и колкото си иска, а детето да е щастливо, наспано и спокойно. Същото нещо важи естествено и за слинговете, когато децата са съвсем мънички, но аз лично със слинг не се справих.

2. Гърне за пътуване

12726.jpeg

Това нещо е game changer за мен! Нямате представа колко бях уплашена от свикването на гърне и се чудех всякакви неща като – ами като сме в ресторант, ами ако тоалетната е мръсна, ами ако сме насредата на улицата, ами ами ами... Ами нищо няма да стане, защото имам ПЧЕЛАТА на My Carry Potty! Това е малко гърне, което прилича на куфарче, събира се в багажника на количката и е най-умното нещо евър. Не само за пътуване! Влизало е с нас в тоалетните на ресторанти, където тоалетните чинии са прекалено големи, а и мръсни, за да седне детето на тях. Слагала съм го в пряспа сняг, защото, въпреки че вкъщи съм питала 15 пъти, на С. и се пишка 5 минути след като сме излезли посредата на нищото, също на плажа, защото не, не е окей детето да се изака в храста и да си легнем пак на хавлията да се печем, на детската площадка (защото храстът и там не е тоалетна) и т.н. Готиното е, че ако няма къде да излеете съдържанието, може просто да затворите, гърнето не пропуска, както и не се усещат миризми. Чистенето е супер лесно. С. гордо си го носеше като чанта наляво и надясно, даже един път през секюритито на летището в Маями служителят ни пита има ли течности в куфарчето на детето и не разбра защо това на нас ни беше супер смешно (и не, нямаше). По принцип го виждам като по-полезно за момиченца, но всъщност мои познати с момче го употребяваха супер много. Говорейки за приятели и познати – наистина много приятели с деца си го купиха по моя препоръка, всички са много доволни, моите приятели ми викаха “тоалетния инфлуенсър”. I’ll take it :D

3. Албуми със стикери, магнитни кукли, книжки с пъзели

D38ke01z.jpg

Дали в кола или в самолет тези неща досега се оказват най-занимателни за децата ми. Едни стикери на русалки ги залепяха и отлепяха над 2 часа. Заемат супер малко място, съответно не е проблем да се вземат даже няколко. Има цели книги с по 200 стикера с тях - те са най-идеални. Естествено при нас най-любимите от тях са такива с Ана и Елза. Има и някои стикери, които могат да се отлепват и залепват многократно, те също са актуални при нас. Магнитна кукла с дрехи за преобличане купихме от един случаен магазин в Берлин и се оказа супер попадение, но стикерите все още занимават по-дълго. Между другото още едно нещо, което сега доста навлиза, особено при малката, са пъзелите. Имаме книжка с 5 пъзела с Пепа Пиг, е за 15 дни в Америка не излезе от ръцете на малката и буквално с нищо друго не си игра. Особено под формата на книжки заемат много малко място, а занимават децата много време.

4. Неразливни чаши

128566_zoom_0.jpg

Децата ми могат да пият от “истинска” чаша, голямата даже ги предпочита, малката още не е чак толкова добра с тях, но когато си в самолет или кола с деца, последното нещо, което искаш, е да се полеят с вода/сок целите. Случи ни се да има турбуленция точно след раздаване на напитките в самолет. Аз директно пресипвам всичко в тази чаша, дори от шишета, защото знам, че няма никакъв вариант да се залеят докато пият, докато я държат, докато самолета/колата се клатят, когато я изтърват без да искат и т.н. Ние имаме “магическите” чаши на NUK, но ги има и от други марки. По принцип са за бебета и малки деца, които започват да се учат да пият от чаша, но аз ги използвам и за голямата при пътуване, рискът от заливане, когато пие от бутилка, е по-голям, с тази чаша е нулев.

5. Лигавник с джобче

philips_avent_bib_for_improved_cleanliness_orange_-_pink_-blue_scf736-00.jpg

Винаги е с нас – и когато пътуваме, и когато излизаме да се храним в града. Всъщност и вкъщи, така че реално сме абсолютно неразделни. Това джобче ни спестява изчервени и засрамени физиономии, когато си тръгваме от ресторант и цялата земя под масата ни е в парчета паднала или изплюта храна. М. все още просто изплюва ако нещо не и хареса, а същевременно обича да опитва наред, така че този лигавник ни е незаменим. Джобчето събира успешно и течности, чисти се лесно и бързо с гъбичка вкъщи или с мокра кърпичка навън.

6. Стойка за телефон/таблет за кола

136214662398324.jpg

Да, да, децата не трябва да гледат много телевизия и най-добре никак. Съгласна съм. Също така обаче не е нужно да бъдат затворени 3-4-5, а понякога и повече часа в кола. Това ни е крайната опция, но когато всякакви стикери, приказки, песни и подобни не работят, а сте на магистралата и няма как да спрете, за да успокоявате крещящи или ревящи деца, това нещо е просто спасение. Когато пътувахме до Австрия за 10 часа път с кола, децата гледаха точно 1 час и 15 минути, но повярвайте ми, беше супер нужно. След това изключихме таблета, всички бяха тихи и доволни и се заеха отново с плюшените си играчки. В Америка пътувахме 2 пъти по 5 часа и гледаха само единия път за около 20 минути, така че това, че имате тази стойка, не значи, че непременно децата ще гледат нон-стоп филмчета. Но определено ни помага, когато сме опитали всичко друго и не е подействало или сме просто супер изморени от пътуване и нямаме сила да пеем повече песни. Така че на дълъг път с кола ние без това чудо не тръгваме.

7. Детска аптечка

51ACfNZGMwL._SL1181_.jpg

В ръчния багаж. Винаги. Използвала съм я веднъж, но мисълта, че я имам ме успокоява и пътувам много по-смело. Ако детето ви вдигне температура 40 например (като моята дъщеря във Вашингтон) нямате време да търсите аптеки. Освен това често лекарствата имат други наименования и/или активни вещества (пробвайте да потърсите парацетамол в аптека в САЩ и гледайте учудени лица). Да не забравяме, че температура може да се вдигне и по време на дълъг полет в самолет – тогава вариант аптека даже няма. Моята детска аптечка съдържа Фенистил за ухапвания, Парацетамол, Ибупрофен, Проспан, капки за нос с активна съставка, физиологичен разтвор, аспиратор за нос, термометър, пробиотик на прах, Хидрасек, Дентинокс за зъбки, спрей за промиване на рани и лепенки (естествено с Ана и Елза). Добра идея е и нещо, против прилошаване и повръщане в кола, ние засега нямаме този проблем и не нося такива медикаменти. Може да има още нещо, което пропускам, но тези са ми най-важни. Всичко минава в ръчния багаж ако насреща имате любезен служител, иначе нещата в големи опаковки като Проспан или Нурофен обикновено ги местя в куфарите предварително, но винаги имам един антипиретик със себе си на борда. Купих си от Америка сироп парацетамол под 100 мл, който може спокойно да се вземе на борда на самолета, или ако опаковката е по-голяма просто казвам, че е за детето, ако е само едно лекарство над 100 мл не са ми правили проблем.

И един финал с откраднати думи от La Martinia:

“Не ги чакайте да пораснат, за да пътувате заедно”