Запечени смокини с козе сирене и серано шунка

93C6C1FC-8788-4C9C-AFBC-2CDB0827A1C0.JPG

Обичам смокини от едно време, когато в двора на кооперацията, в която живеехме в Стара Загора, имаше смокиня и въпреки опитите на съседите ни да я съсипят, тя не се предаваше и всяко лято се отрупваше с вкусни сладки смокини. Е, в двора имахме и нар, който така и никога не заобичах особено много, но смокини до ден днешен обожавам.

Тези смокини ги приготвих за първи път преди 5-6 години за рождения ден на свекърва си. Тогава обаче бяха сурови, не ми беше дошла великата идея да ги мушна във фурната за няколко минути. След няколко проби, мога да кажа, че леко запечени стават още по-вкусни! 

Комбинацията от вкусове е стандартна – смокините толкова често се сервират с козе сирене, че вероятно за никой не е новост. Аз обичам да добавям серано шунка или прошуто. След печенето поръсвам съвсем леко с мед и балсамов оцет редукция. Стават лесно и бързо, затова обичам да ги приготвям за празници, за да спестя време и усилие някъде.

Хапките са прекрасни за предястие, за коктейл или парти. Аз ги сервирах последно на брънч за рождените ни дни със съпруга ми и той както винаги се оплака, защото не е особен почитател на смокините (по-точно по-скоро ще умре от глад, отколкото да опита смокиня), но всички останали не толкова претенциозни гости много ги харесаха.


Рецепта


Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 4-5

Продукти:

  • 5-6 узрели смокини

  • 50-60 гр. козе сирене

  • 100 гр. серано шунка

  • редукция на балсамов оцет

  • мед

  • зехтин


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната си добре и включете опцията грил.

Нарежете смокините на две. Сложете ги в съд за печене и добавете върху всяка смокиня 1 ч.л. козе сирене. Увийте всяка смокиня в парче серано шунка (стандартно нарязаните парчета ми идват прекалено широки и ги режа на две по дължина). Поръсете съвсем леко със зехтин и сложете в горната част на фурната за около 10 минути.

Сервирайте поръсени с редукция на балсамов оцет (продава се още като крем от балсамов оцет или глейз) и мед.