Как? - бита кокосова сметана

P1070596.jpg

Миналата година, когато приготвях традиционната коледна вечеря за приятелите ми, се затрудних с десертите. Една от най-близките ми приятелка е веган, а тогава не се занимавах с веган десерти и нямах идея какво да и направя. Накрая си реших проблема, като на нея сервирах отделно веган сладолед от магазина с веган кокосова сметана. Когато я изцсипах от опаковката в купа, се смяхме, защото изглеждаше ужасно, но след като разбих се оказа доста вкусна, дори ние всеядните гарнирахме шоколадовия си сладкиш с нея.

В последствие се зачудих как точно се прави сметаната и открих в Гугъл, че е доста лесно. Единствено ви е нужно кокосово мляко от консерва с голям процент масленост. Процедирам с него, както при приготвянето на всички веган сладкиши с кокосово мляко – оставям една нощ в хладилник и разбивам само по-твърдата високомаслена част, която се е събрала отгоре в буркана, като запазвам всичката течна част например за смутита. Така излиза много по-евтино от специално продаващата се “кокосова бита сметана”, която бях купила от магазина, и реално не е с нищо по-различна, освен, че са и добавени захар и ванилия (и евентуално малко химия…).

Овкусявам с малко ванилия, слагала съм и канела и е много вкусно. Подслаждам с пудра захар на вкус, но обикновено много малко, защото гарнирам сладкиши, които и без това са сладки и не им трябва допълнително много захар. С течни подсладители не се получава, чела съм, че някои хора подслаждат със стевия на прах. Много вкусна е също като гарнитура към свежи плодове. Консистенцията и не е супер пухкава, малко по-различна е от животинската бита сметана, но все пак успешно гарнира всякакви десерти.

P1070600.jpg

РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 10 минути, но с предварителна подготовка

Порции: много зависи от сметаната ви и колко маслена част ще съберете

Продукти:

  • 1 консерва кокосово мляко

  • 1/4 ч.л. екстракт от ванилия

  • пудра захар на вкус ( в моя случай обикновено 2 с.л.)


Начин на приготвяне:

Изсипете съдържанието на 1 консерва кокосово мляко в прозрачен съд. Оставете в хладилник за една нощ.

Отделете в купа насъбралата се отгоре по-гъста (а може и направо втвърдена в зависимост от качеството на кокосовото мляко) част. Разбийте с миксер 2-3 минути, докато стане по-пухкава. Добавете ванилията и постепенно добавяйте пудра захар, докато ви харесва на вкус, като продължавате да разбивате. Сервирайте непосредствено след като я приготвите или я дръжте в хладилник.