Печени аранчини (оризови топки)

Тази рецепта е едно от най-добрите ми открития в Инстаграм. Бях приготвила ризото с тиква и Tastertots ми писаха, че и те точно това са направили и ако искам мога да пробвам и тяхната рецепта за печени аранчини с остатъците от ризотото. За аранчини бях чувала като име някога някъде, но не ги свързвах с нищо. Всъщност аранчините са италиански топки от ориз с пълнеж, които са оваляни в галета и са изпържени. Готиното на идеята на Tastertots е, че аранчините са печени вместо пържени и това ги прави по-здравословни, а и по-подходящи за деца.

Правила съм ги вече много пъти и са абсолютен хит при нас. Докато самото ризото не винаги се приема добре, аранчините винаги се изяждат. Подходящи са и за ЗВБ, защото могат да се нарежат на парченца, които лесно се хващат от малки ръчички.

P1040813.jpg

Рецептата на Tastertots реално не е точно рецепта, а метод. Аранчините ще са точно толкова вкусни, колкото ризотото, което сте направили. Но когато го превърнете в аранчини, променяте консистенцията – оризът става по-стегнат и получава прекрасна хрупкава коричка. Именно тя е причината аранчините така да се харесват на малките (а и на големите) у нас. Следвам метода на Tastertots грубо, защото всеки път имам различно количество останало ризото и не измервам точно продуктите и колко грама ризото имам. Съотношенията на различните съставки варират всеки път при мен, а и често добавям парченце моцарела в средата, което се превръща във вкусно разтопено сърце на всяко аранчини. Как точно ги правя съм обяснила долу.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 35 минути

Порции: в зависимост от количеството ризото

Продукти:

  • Ризото – минимум 1-2 порции или поне 200 грама

  • 1/2 - 1 яйце

  • 1-2 чаши галета

  • моцарела 1 топка


Начин на приготвяне:

Най-добре е ризотото да е престояло една нощ в хладилник, защото когато е студено, по-лесно се оформя. Към него добавете ½ яйце. Ако имате много ориз може да добавите цяло яйце. След това пробвайте да оформите топка – ако не си задържа формата, когато я оставите в чиния, сместта не е достатъчно гъста. Добавете 2-3 супени лъжици галета, разбъркайте добре и пробвайте отново. Общо взето трябва да добавяте галета докато сместта напълно безпроблемно се оформя като топка и не разваля формата си като я оставите в чиния. Мушнете посредата малко кубче моцарела и оформете отново като топка. След като оформите топките, ги оваляйте в разбито яйце и галета и след това ги намажете със зехтин (аз използвам четка). Печете ги на 180 градуса около 20-25 минути докато станат златисти.

P1040826.jpg

За соса:

  • 400 грама пасата

  • 100 грама заквасена сметана

  • риган, черен пипер, сол

Това е най-бързият вариант за сос. Реално всеки доматен сос отива много на аранчините (някои хора ги приготвят със сметанов, но на мен с доматен ми е по-свежо), а аз често използвам възможността да скрия зеленчуци в соса като го пасирам накрая. Но ако нямам никакво време просто затоплям пасата в малка тенджерка, добавам заквасената сметана и подправките и разбърквам много добре. Сервирам аранчините с този сос и поръсвам с пармезан и магданоз на ситно.

P1040840.jpg