Стекове от карфиол

P1060712.jpg

Много обичам карфиол във всякаква форма. Всъщност с “много обичам” започвам доста публикации, но реално “много обичам” да ям почти всичко, особено ако е зеленчук. От карфиола специално имам мили спомени от годините ми като студентка в София, когато нямахме много пари за харчене точно за храна (защото естествено партитата са по-важни от яденето....) и ядяхме картофи на фурна и салата от суров карфиол. Звучи бедно, но ми беше много вкусно. Харесвам го и като кюфтенца от карфиол, просто печен на фурна, супа от печен карфиол, ориз от карфиол или пък цяла печена глава карфиол. Или накратко – всякак.

Стекове от карфиол до скоро не бях яла. Виждала ги бях в необятното Интернет пространство, но все не стигах до тях. Скоро обаче реших най-накрая да ги пробвам от любопитство. Не съм очаквала някаква голяма разлика, защото в крайна сметка е само карфиол, нарязан в друга форма. И наистина голяма разлика няма. Но пък изглеждат красиво, а и все пак до голяма степен “ядем” и с очите си, затова защо пък да не пробваме нещо ново.

Вариации за приготвянето им има супер много, виждала съм ги първо леко задушени преди да се пекат или пък дори на грил. Аз ги приготвям малко по мой усет – първо на малко по-ниска температура, за да може да не покафенеят прекалено много преди да са омекнали добре, след това на по-висока, за да придобият загар.

За подправките също няма граници – тези са доста семпли, но можете смело да изпробвате най-различни комбинации от подправки и сосове, с които да ги намажете. Също аз сервирах с дип от авокадо, но съпругът ми предпочете чипотле майонеза и също беше много вкусно.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 2 (4 стека)

Продукти:

  • 1 голяма глава карфиол

  • 3 с.л. зехтин

  • ½ ч.л. пушен червен пипер

  • сол, черен пипер 

За дипа:

  • 1 авокадо

  • ½ връзка магданоз (листата без дръжките)

  • 1 с.л. сок от лимон

  • 1 скилидка чесън

  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 160 градуса. Тава се покрива с хартия за печене и се намазва със зехтин.

Карфиолът се почиства от листата и долната част на кочана (но кочана не се изрязва напълно, защото държи стековете цели). Главата се слага с кочана надолу на дъска и се нарязват стекове с дебелина 1.5-2 сантиметра.

Стековете се нареждат в тавата. В купичка се смесват 3 с.л. зехтин с пушения червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Стековете се намазват с четка с тази смес.

Пекат се на 160 градуса докато омекнат – около 20 минути. Градусите се увеличават до 180 и стековете се пекат още 10-15 минути докато покафенеят.

Всички съставки за дипа се пасират в блендер. Стековете се сервират със соса.