Брънч with a twist в Annelies

0A0F57C0-AC7B-4423-B7CE-09AA9B296EE9.JPG

Най-често, когато някой ме пита за места за хранене в Берлин, ме питат за ресторанти с брънч и добро кафе. В това отношение Берлин може да предложи много и за всеки. Някои от най-любимите ми места не са никак претенциозни, но са с вкусна храна и добра локация. Други като например доста инстаграмъбъл мястото Roamers, което често препоръчвам, наистина са хубави, но са така забутани в квартали, в които никога не ходя, не се свързват добре и със забележителности или шопинг и е под въпрос дали храната си заслужава чак толкова, че да се пътува до там и обратно.

Ако искате да пробвате една малко различна от традиционната брънч храна, то има едно място, което си заслужава малко отбиване от типичната траектория на хората, които посещават Берлин като туристи. Annelies е сравнително ново заведение, което отвори врати по-рано тази година, и е второто заведение на екипа, стоящ зад популярното Distrikt Coffee в Mitte. Distrikt Coffee е с малко по-централна (ако може така да се нарече) локация и може по-лесно да се свърже с обиколка на града, но в Annelies са се наели със задачата, да сервират модерна версия на традиционните брънч ястия и си заслужават пътя до Kreuzberg. С малко повече вървене може да се съчетае с разглеждане на остатъка от Берлинската стена (East Side Gallery) или разходка и шопинг в Kreuzberg.

Храната в Annelies на първо четене звучи познато – яйца, гранола, палачинки. Но към всяко ястие е добавено и нещо необичайно и различно, което цялостно променя крайния резултат. Бърканите яйца например се сервират върху вкусен квасен хляб и имат перфектна консистенция – за разлика от по-често срещаната пухкава версия, тези са невероятно кремообразни. До тук обаче нищо ново. Интересното към тях е пушеният настърган жълтък, с който са посипани, както и кимчи от сезонни зеленчуци – на снимката долу от алабаш.

3F6D74F8-7289-4BB9-AAC9-E762724EF202.JPG

Друго свежо и интересно ястие е например печеното романеско с хрупкава елда и варено яйце, което е посипано с настъргани сушени скариди. Интересна леко солена, леко рибна нотка, носеща комплексност на вкуса и умами. Ястието варира според сезонните зеленчуци – виждала съм романеското, изместено от зелени аспержи например. Като цяло Annelies държат на сезонната храна и преработват менюто според нея.

89E9DEF3-7A82-4A2A-A495-35C518AFF40F.JPG

Едно от най-популярните ястия в Annelies са палачинките. Вкусни, пухкави – тип американски палачинки, полети с щедро количество кленов сироп и боровинки, гранола и сметана. Мислехме си, че можем да ги споделим като десерт, но се оказаха доста хранителни и не успяхме съвсем да се справим. Но са наистина едни от най-вкусните палачинки, които съм яла.

Естествено мястото предлага и кафе специалитети като еспресо, кортадо, капучино, лате, flat white и други. По желание се предлагат и с овесено мляко вместо краве.

CCA2336B-B477-4B56-9AD6-0637694845E3.JPG

Освен вкусната храна, мястото има и приятна лежерна атмосфера, интериорът е изчистен и красив – с дървен под, високи бели стени, бели дървени врати и цветя по масите. Като цяло едно доста приятно място, за което аз лично бих се разходила до Kreuzberg, въпреки че пътят ми дотам е  по-сложен от до сестринското Distrikt Coffee (което също препоръчвам).

Става ли за деца?

Да! В менюто има много подходящи за деца храни като гореспоменатите палачинки, квасен хляб с масло или сладко, кроасани и други. Също така мястото разполага с детско столче за хранене.

За повече инфо, адрес и работно време вижте тук. В заведението може да се плаща с кредитна карта.

FB311354-8AEB-4D15-BC1C-6EBF74655F43.JPG