Безглутенов сладкиш с бадеми и карамелизирани круши

05F29590-8984-4E3E-928B-2B6CF7CA41EC.JPG

Историята на този сладкиш е лятна. Докато си ровех за безглутенови рецепти, той ми попадна на много места из немските кулинарни сайтове като “майоркански бадемов сладкиш” (Gato de Almendras), който бил изключително популярен на остров Майорка. Не съм била там и не знам така ли е, но е факт, че както българите лятото се изсипват в Гърция на море, така германците го правят на Майорка. Даже ако се съди по разните предавания за Майорка по немската телевизия, човек направо може да си помисли, че там вече не е останал пукнат испанец или поне са обявили немския за втори национален език. От там и този сладкиш е в почти всяка немска кулинарна страница, отдолу естествено с един куп носталгични коментари колко невероятно е било лятото на Майорка и как всяка хапка отвежда директно там и помага по-лесно да се преживее дългата и мрачна немска зима.

Е, аз не съм била на Майорка и не планирам, така че мотивацията ми да го пробвам беше, че е бърз и безглутенов. Всъщност рецептите леко варират – някои са с бадеми, но и малко брашно, някои добавят малко масло, някои са с набухватели. Всичките са с пудра захар. Аз си преработих рецептата така, че да ми е лесна и бърза, да отговаря на моя вкус и най-вече сладкишът наистина да остане безглутенов, защото репертоарът ми за детската градина на децата започна да се изчерпва, а в близко бъдеще ми предстоят още поне 3 повода, когато ще трябва да нося сладкиш.

Добавям карамелизирани круши, защото напоследък много ми се услаждат и ги приготвям всякак – от пълнеж за палачинки, до просто сервирани топли със сметана или сладолед. В случая пасват чудесно, но така чудесно биха паснали и ябълки например. Друго нещо, което много обичам, е комбинацията от сладки плодове и аромат на мащерка (като в тази малинова лимонада с мащерка), така че използвам малко при приготвянето на крушите. Ароматът е едва доловим, но все пак е там. Който не харесва мащерка в десерти, може спокойно да я пропусне.

0575A1A3-9650-4300-993B-724F38E30146.JPG

Рецепта


Адаптирана от тук

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 8, форма с диаметър 22 сантиметра

Продукти:

  • 6 яйца

  • 250 гр. смлени бадеми

  • 1 лимон (кора и сок)

  • 150 гр. сурова тръстикова захар

  • 1/2 ч.л. екстракт от ванилия

  • 1/3 ч.л. сол

  • 2 големи круши

  • 60 гр. мед

  • 40 гр. масло

  • 4-5 стръка прясна мащерка


Начин на приготвяне:

Включете фурната на 170 градуса с вентилатор.

Разделете жълтъците на яйцата от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта с телена бъркалка. Добавете настърганата кора от лимона, лимоновия сок, ванилията, солта и бадемите и разбъркайте добре. Сместа става доста гъста.

Разбийте белтъците на сняг. Сложете 1/3 от белтъците на сняг при сместа с бадемите и внимателно разбъркайте с шпатула. В началото е трудно, защото сместа с бадемите е много гъста. Постепенно се отпуска. Когато се смесят добре, добавете половината от останалите белтъци и отново смесете вминателно с шпатула. Накрая добавете и последната част от белтъците на сняг. Бъркайте с шпатулата внимателно и възможно най-малко, докато сместа стане еднородна.

6CB9BE51-7FB2-4B71-872E-08C0FE214D9A.JPG

Сместа се изсипва в намазнена форма за сладкиши (диаметър 22 сантиметра), на дъното на която е сложена хартия за печене, и се пече на 170 градуса с вентилатор за около 30 минути или докато клечка излезе чиста. Оставя се да изстине във формата около 10-15 минути, след което се вади и се оставя на решетка да изстине напълно.

През това време крушите се обелват и нарязват на кубчета. В тиган се слагат маслото и меда и се оставят да се разтопят, разбъркват се добре и се оставят да започнат леко да се карамелизират – 3-4 минути. Добавят се кубчетата круши и стръкчетата мащерка и крушите се готвят 5-8 минути докато се карамелизират и омекнат добре, но не се разпадат. Стръковете мащерка се махат.

Сладкишът се декорира с крушите и се сервира.