Модерна европейска кухня в Lode & Stijn

Червено цвекло, свежо сирене, лешници

Червено цвекло, свежо сирене, лешници

Lode & Stijn е ресторант на Lode von Zuylen и Stijn Remi – двама холанци, които се озовават в Берлин заради немските си приятелки. Всъщност любовта явно се оказва основен катализатор за развитието на гастрономическата сцена в Берлин, защото подобна причина довежда и Dylan Watson-Brawn от Ernst до тук.

Lode и Stijn се познават от много години, заедно са посещавали кулинарно училище, след което работят в ресторант 3 години, докато пътищата им не се разделят до момента, в който отново се събират в германската столица и малко по-късно през април 2016-та отварят и ресторанта си.

Lode & Stijn е с модерна и уютна атмосфера, приятно и ненатрапчиво обслужване и меню, което се концентрира върху сезонната храна. Доколкото знам преди е имало възможност да се поръчва a la carte, но в момента се предлага единствено tasting menu от 6 курса, с опцията за седми, както и няколко amuse-bouche преди да поднесат първия курс.

Ние стигнахме до там преди седмица, след като от доста време ги следвах, но все не успявахме да планираме посещение. Направихме резервацията няколко дни по-рано и имаше доста свободни маси, така че не беше трудно и свързано с много чакане, за разлика от повечето интересни ресторанти в Берлин. Но по време на вечерята ни нямаше нито една свободна маса около нас, така че ако решите да ги посетите, задължително направете резервация.

Вечерята започна с няколко хапки, всички от които бяха много вкусни, като например поширани стриди върху цикория, рибени топки с горчичена майонеза и хрупкав хляб със сьомга.

Хляб с квас

Хляб с квас

Последва първият курс в менюто, а именно прословутият им хляб, за който четох на много места, и за който се носи славата на един от най-добрите хлябове с квас в града. Без изобщо да знае това, моят съпруг възкликна, че това е най-добрият хляб, който е опитвал в Берлин. Всъщност това не би трябвало да е толкова учудващо, предвид, че родителите на Lode имат пекарна. Точно той стои и зад този хляб, който наистина беше много вкусен, но най-впечатляваща за мен беше хрупкавата му леко загоряла (в добрия смисъл) кора.

Последва салата с червено цвекло, което беше сготвено, след това леко дехидратирано, за да се концентрира вкуса му, поднесена с вкусно свежо сирене и лешници. Комбинация, с която горе-долу няма как човек да сбърка.

По-интересен ми беше следващия курс - калмар confit, чиито пипала бяха гриловани, поднесен с крем от кориандър, пресен кориандър и крем от карамелизиран лук. Специално кремът от лук придаваше вкусна сладка карамелена нотка и си хармонираше прекрасно с останалите компоненти на ястието.

Калмар confit, картофи, крем от кориандър и крем от карамелизиран лук

Калмар confit, картофи, крем от кориандър и крем от карамелизиран лук

Следващите курсове бяха паста от кестени, с кестени, салвия и сирене L’Etivaz, месо от кокошка със сос от цвекло, поднесено със сърчицето и моркови. Ние избрахме да пробваме и опцията за седми курс, който беше бяла риба с мариновани цветове на бъз със сос beurre blanc – може би най-любимото ми ястие от менюто. Кожата на рибата беше изключително хрупкава, самата риба сочна. Маринованият бъз беше с интересен и леко киселеещ вкус и тази нотка се прехвърляше и в масления кадифен сос, за чието приготвяне бяха използвали малко от течността, в която са мариновали цветчетата бъз.

Разочарованието ми беше само десертът от сорбе от мандарини, кисело мляко, мандарини, кумкуат и “Павлова”, което всъщност си беше една сладка “целувка”. Ролята на целувката да балансира останалите кисели вкусове за мен не беше особено успешна и цялото нещо прекалено много киселееше.

Бяла риба, мариновани цветове на бъз, сос beurre blanc

Бяла риба, мариновани цветове на бъз, сос beurre blanc

Като цяло вечерята беше вкусна в приятна, лежерна атмосфера. Всеки курс беше поднесен от някой от готвачите или самия Stijn, с подробни обяснения какво точно виждаме в чинията си и как е приготвено. Получихме прекрасни препоръки за вината, както и ни отговориха с удоволствие на всички въпроси, които имахме за храната. Предвид качеството на използваните продукти и големината на порциите, мисля, че цената на менюто (в нашия случай 75 евро на човек без напитки и допълнителния курс), е напълно оправдана. По желание може да се избере и wine pairing за 50 евро на човек. 

Става ли за деца?

По принцип не видях да имат нещо против малки гости (както някои други ресторанти директно обявяват в страниците си или когато правите резервация), както и по време на вечерята ни имаше двойка с малко бебче, спящо в столчето си за кола. Но следва въпросът детето ви обича ли такава храна и бихте ли дали 75 евро за него. Въпреки че смятам, че доста голяма част от храната би се харесала на малките, не мисля че цялостно е място, на което бих отишла с малките си деца или че могат да изядат толкова ястия, за да оправдая изхарчването на такава сума за менюто им. Или на кратко – по-скоро не, но ако държите или нямате вариант да отидете без тях, бих им звъннала или писала за повече информация.

В заключение мога само да препоръчам мястото ако обичате вкусната храна и да пробвате интересни ресторанти, когато пътувате. Ние със сигурност ще се върнем!

Lode & Stijn

Lausitzer Str. 25, 10999 Berlin

Повече информация и резервации тук.