Греяно вино (Glühwein)

2D5ADD8E-68AE-4A1B-8748-A58B89CB090D.JPG

Греяно вино пих за първи път на коледен базар в Германия, когато се преместих тук. По принцип аз не пия особено много алкохол, пия вино рядко и то бяло, но греяното червено вино зимата много ми се услажда. Откакто имам 2 деца обаче, ходенето на коледни базари с тълпи от хора е сложна задача и изисква пълна концентрация и рядко стигам до греяното вино. Но пък няма нищо по-лесно от това, да си го направим вкъщи!

Подправки и аромати за греяно вино

Различни са според държавата, региона и вкуса. Тук се слагат предимно лимони или по-често портокали, звездовиден анасон, канела, карамфил. По желание още зрънца черен пипер, кардамон, бахар, кориандър на зърна, индийско орехче, ванилия, джинджифил, виждала съм дори рецепти с дафинов лист. В България съм виждала ябълки, както и стафиди или други ядки във виното.

Някои хора тук обичат да слагат във виното и малко портокалов сок (понякога вместо портокали) или сок от грозде, боровинки, червени боровинки или нар.

Вкусно е и с цветни нотки като хибискус, розмарин или розови листа.

По желание може да му се добавя още алкохол като например ром, бренди и др.

Какво вино ни трябва?

Не ни е нужно скъпо вино, защото така или иначе подправките ще замаскират по-голямата част от вкуса му. Все пак естествено най-евтиното вино на пазара също не е идеален вариант. Среден клас вино, което по принцип би ви доставило удоволствие да пиете, е най-добрият вариант, без да е нужно да се изхвърляте за супер скъпи вина.

Не разбирам много (или никак) от вина, затова почетох доста преди да започна да правя греяно вино. Според германските източници е нужно сухо до средно сухо вино с ниско ниво на танини и киселинност. Ако това нищо не ви говори (като на мен), бих казала просто сухо вино с плодова нотка. В такива моменти аз осъзнавам лиспата си на компетентност и вместо да си правя експерименти и да налучквам или да си втълпявам, че много знам и ще избера правилното вино, си улеснявам живота като или предварително търся в Гугъл препоръки за конкретни марка и вид вино, или просто питам в магазина. Препоръчаха ми Dornfelder, което още при отварянето ухаеше много плодово и директно си стана моя избор за греяно вино.

Рецептата тук е моята рецепта с моите аромати. Не мисля да правя само и единствено нея - идеята за хибискус например ми се струва страхотна, но досега все не намирам. Може да се каже, че с изключение на розмарина, останалите съставки тук са базисни и задължителни и от там нататък граници няма. Експериментирайте свободно с гореизброените аромати, а защо не и с други, за да намерите това, което най-много се харесва на вас. Също количеството захар варира според сладостта на виното и предпочитанията ви - някои вина са доста сладки и нямат нужда от толкова захар, други имат нужда от повече. Пробвайте и нагласете според вкуса си.

P1080164.jpg

Рецепта


Време за приготвяне: 2 часа

Порции: 4

Продукти:

  • 750 мл. червено вино (вижте текста горе за насоки за виното)

  • 1 портокал (био, защото ни трябва и кората)

  • 4 звездовидни анасона

  • 2 пръчки канела

  • 10 зрънца карамфил

  • 3 стръка розмарин

  • 40 гр. нерафинирана тръстикова захар

  • 2 с.л. мед


P1080166.jpg

Начин на приготвяне:

1. Измийте портокала добре и го нарежете на шайби. Сложете ги в тенджерка заедно с подправките. Добавете виното, захарта и меда.

2. Загрейте виното на среден огън, като бъркате с дървена лъжица, за да се разтвори добре захарта. С лъжицата аз притискам леко и шайбите портокал, за да изцедя малко от сока им. Изключително важно е в никакъв момент виното да не завира! Освен, че ще се изпари алкохолното му съдържание, също така ще се промени негативно вкусът. Виното завира около 78 градуса, тоест го загрейте до около 70. Ако нямате термометър, следете дали започва да се вдига пара - индикатор, че достига нужната температура, или просто пробвайте - трябва да пари доста, така че вече да не можете да го пипате спокойно.

3. Махнете виното от котлона и сложете капак на тенджерата. Оставете така 1-2 часа. След това прецедете виното, за да махнете всички плодове и подправки. Ако няма да го сервирате веднага, го приберете в хладилник за максимум 2-3 дни. Непосредствено преди сервиране стоплете виното отново на среден огън (не кипвайте!). Сервирайте по желание украсено с резенчета портокал, звездовиден анасон, стръкове розмарин и др.

Хранителната информация изключително много зависи от виното, което използвате!