Палачинка с кимчи, мисо и остатъци от квас

kimchi sourdough pancake

Редовно получавам въпроса в Инстаграм “какво да правя с толкова много квас, останал след захранване, жалко ми е да го хвърля”. По принцип аз често храня по 4-5 грама и нямам много остатъци, но каквото имам, събирам в хладилника и го употребявам, когато имам достатъчно количество. От край време любими са ми палачинките с пресен лук, рецепта можете да видите във видеото долу.

Друг любим начин, за който съм говорила, са крекерите от квас, рецепта можете да видите в блога Cook With A Smile тук (тези са любими на децата ми).

Но за мен лично най-най-любими са палачинките с кимчи. Редовно опразвам с тях буркани, когато нито имам много квас, нито имам достатъчно кимчи, за да приготвя нещо смислено с него. Мисото придава приятна и едва доловима сладост и умами, а сосът е любимият ми, като в случая малко променям пропорциите на съставките, за да сладни една идея повече, за сметка на киселинността, защото покрай кимчито палачинката е достатъчно кисела.

CDBB6894-601E-4F8F-B05A-B954CAFA4B8D.JPG

Рецепта


Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 1 палачинка

Продукти:

  • около 100 гр. квас

  • 2 с.л. кимчи

  • 1-2 с.л. сок от кимчито

  • 1 препълнена ч.л. бяло широ мисо

  • пресен лук

  • сусам (по желание)

За дипинга

  • 1,5 с.л. соев сос

  • 1 с.л. кокосови аминос (могат да се заменят с мед или захар, но започнете с половината количество и пробвайте)

  • 1 ч.л. оризов оцет (или ябълков)


Начин на приготвяне:

1. Сложете кваса и мисото в купичка и объркайте добре. Сместа трябва да е гъста, но да може да се излива. Добавете сока от кимчито докато сместа приеме тази консистенция. Моят квас е на 80% хидратация, така че ми се налага да добавя около 2-3 супени лъжици сок. Разбъркайте много добре.

2. Изстискайте добре кимчито и го нарежете на ситно. По желание можете да добавите и малко пресен зелен лук.

3. Загрейте тиган на средна степен на котлона и добавете малко мазнина, в моя случай зехтин. Изсипете сместа за палачинката и разпределете добре в кръг. Веднага поръсете отгоре с кимчи, пресен лук и сусам. Гответе докато като повдигнете да погледнете долната страна, тя изглежда златна и добре опечена. Обърнете палачинката и гответе, докато и втората страна се сготви и кимчито леко се запържи. Сложете в чиния.

4. В купичка разбъркайте съставките за дипинг соса. Трябва да има лека киселинна нотка, но повече да сладни, за да балансира палачинката.

5. Сервирайте, поръсени с още пресен лук.