Ябълков сладкиш Tarte Tatin

3D47D856-BE49-49A7-9A93-BD85DB18E292-5672671B-FC0F-4934-A6DB-045507A6940C.JPG

Този сладкиш е първото нещо, което някога приготвих. Или поне първото, което си спомням. С една приятелка се събрахме след училище в 8-ми клас и намерихме една книга с рецепти на немски, от която си харесахме сладкиш, превеждахме с речник и го приготвихме. Занесох парчета вкъщи и всички ахкаха и охкаха колко невероятно вкусно било и може би това е първият момент, в който много ясно осъзнах колко много радост и наслада човек може да донесе на любимите си хора чрез храна.

За книгата отдавна нямам никакъв спомен. С годините измених и леко рецептата и методите, защото тестото ми беше прекалено сладко, а с онзи метод на моя котлон се получават неравномерно карамелизирани ябълки. Не мога да твърдя, че рецептата е автентична, тоест със сигурност не е, но и когато човек търси автентичната рецепта, може да намери доста различни методи за приготвянето на tarte tatin. В крайна сметка автентичен или не, скоро ще станат 15 години, откакто приготвям сладкиша и всички все още го харесват толкова, колкото и онзи първи път.

91268780-D1CA-4089-AD5D-05C5481B21D6-B8F420D5-C66C-4B54-984D-4C762C07930A.JPG

Рецепта


Време за приготвяне: 1 час 30 минути

Порции: 8

Продукти:

За блата

  • 200 гр. брашно

  • 2 с.л. пудра захар

  • 2 щипки сол

  • 3 жълтъка

  • 130 гр. студено масло

  • 5-9 с.л. ледено студена вода

За плънката

  • 6-7 ябълки (зависи от големината на ябълките и големината на формата)

  • 150 гр. захар

  • 3 с.л. масло

  • 3 с.л. вода


Начин на приготвяне:

1. В купа смесете брашното, пудрата захар и солта. Разбъркайте жълтъците с 3 с.л. ледено студена вода и добавете при брашното, разбъркайте. Нарежете маслото на кубчета и го добавете при брашното. За по-лесно аз го слагам във фризер за 10-15 минути, след което го настъргвам на едро ренде. Стрийте маслото и брашното между пръсти, за да се образуват трохички. Работете бързо, за да не се стопли много маслото. Добавете ледено студена вода – първо 3 с.л. след което една по една супени лъжици, докато тестото може да се оформи на топка. Не го месете, както и не се опитвайте да го направите еднородна смес - целта е да има парченца масло в тестото. Приберете топката тесто в хладилник за 15-20 минути.

След като се охлади, сложете тестото между 2 листа хартия за печене като поръсите с брашно леко отдолу и отгоре, за да не залепва и разточете с дебелина 6-7 мм и диаметър поне 2 см по-голям от диаметъра на формата, в която ще печете. Сложете така разточения блат заедно с хартията орбатно в хладилника поне за 30 минути.

2. Обелете ябълките, изчистете ги и нарежете на четвъртинки. 

3. Включете фурната да се загрява на 180 градуса без вентилатор.

4. Сложете 150 гр. захар и 3 с.л. вода в съда, в който ще печете сладкиша и разбъркайте. Аз пека в чугунен тиган, който след това може да влезе във фурната. Пекла съм и в тава, в която карамелизирам захар на котлона и след това пека във фурната.

Карамелизирайте захарта като внимавате да не я изгорите. Когато започне да бълбука не бъркайте повече, а само разклащайте тигана внимателно. Когато има приятен кехлибарен цвят, дръпнете от котлона, сложете 3 с.л. масло и разбъркайте.

5. Наредете ябълките върху карамела с вътрешната част нагоре. Върнете на котлона на среден огън и гответе 10-15 минути, така че ябълките малко да омекнат и да поемат малко от карамела. Дръпнете от котлона.

6. Сложете блата директно от хладилника върху ябълките, като крайчетата втъкнете в страните на съда за печене. Сложете във фурната и печете около 40 минути или докато блатът получи приятен златист цвят.

7. Извадете и обърнете върху чиния за сервиране. Внимавайте, защото може да има още течен карамел, с който може да се изгорите. Оставете да се охлади на стайна температура, сладкишът според мен е много много по-вкусен изстинал.