Лесни плънки за такоси (почти) без екзотични съставки

IMG_4895.jpg

Някои от вас може би са видели сторитата ми в Инстаграм, когато специално търсих томатило и серано чилита, за да си направя мармалад от салса верде. Обичам да се опитвам максимално автентично да пресъздам вкуса на друга държава, но истината е, че не винаги е лесно или дори възможно и точно за това си говорихме с доста хора в Инстаграм.

Затова ето тук няколко от нашите любими плънки за такоси, които (почти) не изискват специални продукти. Може би единственото, което много много препоръчвам, е една консерва чипотле чушки в адобо сос, която можете да поръчате от Амазон заедно с маса харина, за да направите такосите си.

Update 29.12.2020 - Манджа Станция вече предлагат сравнително добър асортимент от мексикански продукти, между които маса харина, салса верде, чипотле чушки в адобо сос, мексикански риган и други. На място в София или с поръчка. Линкът не е спонсориран.

IMG_4897.jpg

Отново подчертавам – нищо тук не е автентично, но е вкусно, има някакъв мексикански аромат, децата ми също харесват повечето предложения и тако вечерите са ни любими. Това е публикация, която ще има продължение, защото такоси правим всяка седмица, плънките са различни и ще споделям още идеи. 

Как се прави царевична тортия за тако вижте тук.

 

Чипотле майонеза

На първо място няма как да не спомена моята най-любима чипотле майонеза. Не съм я виждала в тако, а в бурито и бурито купа, но тук в Германия, така че не съм убедена дали мексиканците също я добавят към такосите си. Но за мен е толкова вкусна и почти незаменима с приятния си леко лют, леко пушен вкус. Освен това приложенията и далеч не се изчерпват само до такоси. Рецептата за чипотле майонеза можете да видите тук.

Чипотле майонезата препоръчвам за по-леки меса като например пилешко (особено фахитас с пиле) или вегетариански такоси. С по-тежки и мазни меса като например свинско (в такос карнитас например) става прекалено тежко.

Дърпано пилешко в доматен сос

IMG_4125.jpg

Обикновено главната плънка на нашите такоси ако ще ядем с децата е дърпано пилешко, защото те го обичат и става лесно и макар да изисква 2 часа, реално се готви само и не е нужен труд.

Продукти:

  • 500 гр. обезкостено пилешко месо (тъмно и светло)

  • 1 глава лук

  • 1 червена чушка

За соса

  • 500 гр. доматено пюре (пасата)

  • 1 ч.л. мексикански риган (може и обикновен)

  • 1 ч.л. кимион

  • 1 ч.л. чили на прах (пропуснете ако готвите за деца)

  • 1 ч.л. кориандър на прах

  • 1 ч.л. пушен червен пипер

  • 1 ч.л. кафява захар

  • 1 с.л. ябълков оцет

  • 2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чушката и лука на шайби и ги сложете на дъното на съд с капак. Сложете върху тях месото.

2. Смесете всички съставки за соса и залейте месото. Сложете капак на съда.

3. Гответе 2 часа на 130 градуса без вентилатор. В края месото трябва много лесно да се откъсва с вилица.

IMG_4122.jpg

4. Сложете месото в съд за сервиране и го раздърпайте с две вилици. Добавете чушките и лука. Сложете от соса и разбъркайте, количеството е по желание.

Маринован лук

IMG_4103.jpg

Обикновено винаги правя, когато ще ядем такоси. Променях пропорциите на съставките и за момента така най-много ни се услажда. Имайте предвид, че можете да намалите оцета ако ви е много кисело или пък да мариновате изцяло в оцет, както е например в книгата ми за такоси.

Продукти:

  • 2 средни глави червен лук

  • 1 чаша вода

  • 1 чаша ябълков оцет

  • 1 с.л. захар

  • 2 ч.л. сол

  • 1 дафинов лист

  • Няколко зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Сложете оцета и водата в тенджерка и затоплете на котлон до малко преди да кипне. Сложете захарта и солта и разбъркайте, за да се разтопят.

2. Нарежете лука по дължина на две и след това на полумесеци. Сложете в буркан. Добавете дафиновия лист и зърната черен пипер. Залейте с оцета.

3. Оставете на стайна температура да изстине и след това приберете за една нощ в хладилник. И няколко часа мариноване биха били достатъчни, но аз обичам да го оставям цяла нощ.

Сок от лайм и пресен кориандър

IMG_4889.jpg

Знам, че не всеки обича пресен кориандър, за мен обаче е незаменим в едно тако и му придава по-автентичен вкус и много свежест. Накъсвате листенцата и ги добавяте цели или по желание нарязани на ситно. 

Сокът от лайм е друга за мен задължителна съставка – режа лайм на резенчета и оставям в купичка на масата, за да може всеки да си вземе и да си изстиска върху такото.

Сирене

IMG_4893.jpg

Сиренето, което най-често използвам, не е автентично мексиканско като cotija или queso fresco, защото такова много трудно се намира. Най-добрият заместител за мен е настърган чедър. Той е и една от любимите добавки към такосите на децата. Всъщност има спор дали изобщо сиренето има някакво място в такосите, защото автентичните по принцип нямат и се говори, че сиренето е американска тако измислица, но докато е вкусно, на мен не ми е особено важно да съм винаги 100% автентична. Алтернативно на настърган чедар някои хора използват настъргана моцарела (не настъргана топка моцарела, а готова настъргана моцарела в пакет). В някои такоси като например с боб дори може да се сложи малко натрошено българско сирене. Пробвайте и намерете вашите любими комбинации.

 Бързо гуакамоле

IMG_4127.jpg

Предвид многото съставки в едно тако, когато приготвям гуакамоле за такоси, го правя много изчистено – само лук, сол, авокадо, чесън и сок от лайм. Алтернативно можете просто да нарежете авокадо на кубчета или ленти. Ако пък искате по-богато гуакамоле може да сложите домати на малки кубчета, люти чушки на много ситно или кориандър. Такова гуакамоле обикновено сервирам като предястие.

Продукти:

  • 2 авокадо

  • 1 малък червен лук

  • 1-2 скилидки чесън

  • Сол

  • Сок от лайм

Начин на приготвяне:

1. Намачкайте авокадото в купа.

2. Нарежете лука на много ситно. Добавете при авокадото. Пресовайте чесъна или го нарежете на много ситно и също го добавете.

3. Овкусете със сок от лайм и сол на вкус.

Гуакамолето покафенява много бързо, затова пригответе непосредствено преди сервиране.

Лук

IMG_4900.jpg

Просто ситно накълцан лук. Заедно с лайм и кориандър всъщност любимият ми топинг за тако. Особено ако такото е с по-тежко месо (като например карнитас, което е бавно печено месо, след това запържено набързо до златисто), само лук, лайм и кориандър са достатъчни, за да завършат такото и да дадат нужната свежест и контраст.

СЪВЕТ

От една страна е много приятно, когато човек види масата, отрупана с всевъзможни плънки за такоси, но от друга толкова много не са нужни. Пробвайте, за да намерите любимите си комбинации. Същевременно от личен опит мога да кажа, че ако децата ви са злояди, по-богат избор значи и по-голяма вероятност все пак да намерят нещо, което им харесва. Но като цяло от известно време съм на вълна less is more - малко, но подбрани плънки.

Подобни рецепти:

Как? - царевична тортия за такоси

Чипотле майонеза

Веган чили с боб и чипотле чушки