Сос Холандез с червено цвекло

P1070715.jpg

Виждали ли сте някога нещо по-интаграмъбъл? Аз не. Но всъщност съвсем отделно от визуалните качества на този сос, той е и страхотно вкусен! Питайте съпруга ми - за първи път не полудя като видя бомбата, избухнала в кухнята, след като му приготвих английски мъфини с пушена сьомга, спанак, сотиран с малко шалот, поширано яйце и сос Холандез с червено цвекло. Всичко заедно си пасва чудно - цвеклото с лимона и рибата, рибата със спанака и лимона, яйцето с всичко. Добре, признавам си, че и аз съм във възторг и просто си представям цената на това ястие ако бъде сервирано в някое хип софийско заведение.

Сигурна съм, че идеята за този сос не е моя и някой някъде вече го е правил, но на мен ми дойде спонтанно след като цвеклото ме преследва навсякъде по пазарите в момента и тъй като много го обичам, се чудя къде мога да го мушна - хем за вкус, хем за малко цвят и радост за окото. Знаете, че обичам Холандез, както и че вече съм го комбинирала с любими храни, така че ми се стори логично да се получи и тук. В опита си досега установих (професионалните готвачи, за които това е no-brainer да не се смеят), че ако искате да добавите нещо към сос Холандез, то това трябва да стане преди да създадете емулсията, тоест разбивате въпросната храна/подправка първо само с жълтъците и след това добавяте маслото. Ако се добави след това сосът се пресича.

Сосът би бил страхотен и просто с печени зеленчуци, печена сьомга или така с яйца по флорентински. Горещо ви го препоръчвам!


Рецепта


Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 4

Продукти:

  • 225 гр. масло

  • 3 жълтъка от големи яйца на стайна температура

  • 2 малки глави червено цвекло, изпечени * (около 80-100 грама)

  • 1 ч.л. гореща вода

  • 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

  • сол

* За да изпечете цвеклото го измийте и го завийте във алуминиево фолио. Печете в загрята на 200 градуса фурна докато можете лесно да прободете с вилица, в зависимост колко е прясно и колко е голямо между 40 минути и час и половина. След това изваждате от фурната, оставяте да се охлади леко и обелвате. Обяснила съм как пека цвекло и тук.


Начин на приготвяне:

Разтопете маслото на котлон - изчакайте да забълбука и дръпнете от огъня.

Сложете в блендер лимоновия сок, цвеклото, горещата вода и жълтъците. Разбийте добре около 1-2 минути. Отворете капака на блендера, пуснете го на средна скорост и започнете бавно да добавяте разтопеното масло. Важно е да не бързате, за да може сместа добре да се емулсифира. Добавете сол на вкус.

Изсипете готовия сос Холандез в подходящ съд и сервирайте веднага или дръжте на топло (но не върху директен огън) преди сервиране.

Подобни рецепти:

Как? - поширано яйце

Как? - лесен и бърз сос Холандез

Сос Холандез с мисо в рецептата за бяла риба с мисо Холандез, аспержи и хрупкав бекон

Хумус с червено цвекло