Как? – домашна майонеза

P1070774.jpg

Не знам защо хората избягват майонезата и и се носи лоша слава. Да, не е особено диетична храна, но също така се използва като подправка или сос, тоест не я ядем в огромни количества. За сметка на това е вкусна и най-вече идеална основа за вкарване на много и интересни вкусове – от лютиви чипотле чушки, през най-различни зелени подправки, до мисо.

Като се замисля отдавна трябваше да съм публикувала начин за приготвяне на домашна майонеза, предвид факта, че я употребявам сравнително често. Разликата между домашната и тази от магазина обикновено се крие в съставките – рядко (да не кажа никога) виждам по магазините майонеза, която не съдържа захар и често и редица други ненужни съставки. Другата точка в полза на домашната майонеза е също, че може да се приготви изцяло според вкуса на този, който ще я консумира – с повече лимон, с по-малко, с горчица или без и т.н.

Да се направи майонеза всъщност изобщо не е трудно. Майонезата е емулсия, точно както соса Холандез. Носи им се слава на трудни, защото просто има тънък момент при приготвянето – много бъркане и бавно добавяне на мазнината. Но в днешно време има разни уреди наречени блендери или пасатори, които вършат тежката работа вместо нас. Все пак тук ще ви кажа как да си направите лесно майонеза със собствените си две ръце. Признавам – малко е изморително, но отнема само 10 до 15 минути (с моето бавно бъркане и десетина почивки). Предпочитам този начин пред блендер (за разлика от соса Холандез), защото с моя блендер е изключително трудно да се изчисти мазната смес около ножчетата и честно казано не ми се занимава. А и при малки количества майонеза наистина не си струва да се цапа и чисти цяла една голяма кана на блендер. Ако ви трябват по-големи количества майонеза обаче, аз бих употребила блендер, защото бъркането значително ще се увеличи.

За съставките има разлики според източника – някои използват цели яйца, други правят майонезата със зехтин. Не всички слагат горчица. За мен тя е важна част от вкуса, но освен това и спомага за създаването и задържането на емулсията. Или казано накратко – с горчица майонезата става по-лесно и по-трудно можем да я развалим в процеса на правене.

P1070765.jpg

Рецепта


Време за приготвяне: 10-15 минути

Порции: около 240 гр. майонеза

Продукти:

  • 1 жълтък от голямо яйце

  • 180 мл. слънчогледово олио

  • 1 ч.л. горчица

  • 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок (може и още според вкуса ви)

  • сол на вкус


Начин на приготвяне:

Първо и важно е жълтъкът и олиото да са с еднаква температура, тоест яйцето трябва да се извади малко по-рано от хладилника, за да достигне стайна температура или алтернативно да се стопли с топла вода.

В купа се слага жълтъка и се добавя малко от лимоновия сок и цялата горчица. Разбърква се добре с телена бъркалка.

Жълтъкът, разбъркан само с горчица и малко от лимоновия сок.

Жълтъкът, разбъркан само с горчица и малко от лимоновия сок.

Започва да се добавя слънчогледовото олио като се бърка непрекъснато. В началото е важно олиото да се добавя наистина бавно – капка по капка. Ако се изморите да бъркате можете да спрете по всяко време за почивка. Значително по-добре е да спрете, вместо да започнете да сипвате по-бързо мазнината. За да ми е по-удобно, аз слагам леко влажна кърпа на масата, завита в кръг, и поставям купата в средата, за да не мърда докато бъркам бясно.

Жълтъкът с половината от слънчогледовото олио. Сместа започва да става все по-гъста и да прилича все повече на майонеза.

Жълтъкът с половината от слънчогледовото олио. Сместа започва да става все по-гъста и да прилича все повече на майонеза.

След като се добави половината от мазнината, останалата част може да се добавя малко по-бързо – на тънка струйка. Когато добавите всичката мазнина, овкусете със сол и останалата част от лимоновия сок и разбъркайте добре. Ако майонезата ви е станала прекалено гъста, можете внимателно да добавите малко вода.

Готова майонеза. Не ми останаха сили в ръката да махна бъркалката за снимката хаха.

Готова майонеза. Не ми останаха сили в ръката да махна бъркалката за снимката хаха.