Детски коледен календар

P1070826.jpg

Не си спомням дали докато живях в България коледните календари са били особено популярни. Като дойдох в Германия обаче установих, че тук далеч не се свеждат само до детски или козметични адвент календари. Оказа се, че повечето ми приятели и колеги в университета си правят календари дори със съквартиранти и половинки.

Аз успешно избягвах задачата докато не родих деца. Дори когато голямата ми дъщеря беше на няма и 3 месеца, ме питаха направила ли съм и коледен календар. Не ми е съвсем ясно какво да сложа в него за толкова малко бебе, което още с нищо не играе и нищо не яде, но реших да не питам.

Година по-късно вече нямаше начин да се скрия от тази задача и направих първия коледен календар. Мото – да няма нищичко, АМА НИЩИЧКО със захар, на пук на всички очаквания и предложения по магазините. И в крайна сметка беше пълен с дребни глупости и няколко десертчета без захар от био магазина. За няколко години бързо събрахме доста безполезни неща (тоест изгубихме/изхвърлихме), които са били достатъчно дребни, за да стават за календар, но и достатъчно безсмислени, за да се играе с тях само 3-4 пъти. Така че с течение на времето малко промених стратегията и приоритетите си – важно ми е да намеря неща, които имат някакъв смисъл или са много много желани от децата. И тъй като няма начин, да намеря 24 такива нещица (в моя случай даже по две), запълвам част с малки шоколадчета. Защото са празници и защото нищо няма да им стане на децата ако изядат буквално 2 хапки шоколад и то не всеки ден, и сякаш е по-добре от това да събирам излишни боклуци и да си харча парите за тях.

P1070828.jpg

Отчасти като продължение на тази стратегия, а и признавам си – от мързел, реших да взема календар от плат, който да ни служи години наред. Цялото опаковане на 24 пакетчета или творене ми отнема прекалено много време, не съм от особено сръчните хора, а накрая опаковчицата се разкъсва за секунди и хвърля и ми беше безсмислено и като труд и като създаден боклук. Най-първият ми календар всъщност изглеждаше много красиво – 24 хартиени пакета, висящи на конопено въженце, защипани с дървени мини щипчици и цялото нещо украсено с лампички и клонки. Красиво, до момента, в който изчезнат по-голямата част от пакетчетата и последните 4-5 висят тъжно и самотно в края на въженцето. Затова потърсих алтернатива и календарът ни сега е от Ferm Living, аз го намерих случайно няколко месеца преди Коледа миналата година силно намален в някакъв сайт, дори не помня къде. Подобни съм виждала на много места, например в H&M. Отива ни на интериора на стаята и много си го харесвам и като коледна декорация, а и когато джобчетата се изпразнят продължава да стои красиво.

P1070899.jpg

Относно пълнежа – съобразявам се с децата и техните интереси/нужди/желания за момента. Краят на тази година е белязан от втория Frozen филм и вкъщи само за това се готови, така че повлия доста на съдържанието на календара тази година.

  1. Мини книжки – малките книжчици открих преди 3 години и до ден днешен са едни от най-любимите и на двете деца. Страхотни са за кратка приказка преди лягане, за пътуване, за в количката или докато пътуваме с колата. Събрали сме вече над 40, но естествено сега с новите истории с Ана и Елза ми се отвори възможност да попълня колекцията. Втората серия е с друга любима напоследък героиня на децата – Sofia the first. Една книжка е около 99 цента, като ако се купят в поредица често излизат още по-евтино. Буквално най-смислените подаръци в целия календар вече години наред, които не спират да се четат и препрочитат.

  2. Фибички за коса. Който има момичета, особено с буйни коси, знае, че никога не стигат фибичките за коса. Да не говорим как ги пращам на градина с по две фиби и се връщат без фиби. Така че това е идеален момент да запълня липсите. Иска ми се да им подаря фиби, които аз харесвам, но преглъщам стиловите си предпочитания и им купувам тези, на които те се радват – в случая отново Ана и Елза (дръжте се, има много от тях) и Мини Маус.

  3. Фигурки на животни. Нашите са на Schleich, но има и много други марки. Все още непрекъснато се играе с тях, като най-любимата игра е да се построи зоопарк с Лего и да се наредят животните в него. Събираме животните малко по малко, така че ще има материал за поне още няколко коледни календара.

  4. Печати. Миналата година попрекалих с тях – имахме общо 8 – по 4 на дете, и спряха да са интересни. Затова тази година скромно и отново с онези познати лица, които вече спирам да назовавам.

  5. Декоративно хартиено тиксо – децата видяха при баба си и много обичат да творят с него и от много време ме молят. Реших да изчакам и да ги изненадам в календара. Сложих го в един от първите дни, за да ни послужи като седнем да правим коледни картички.

  6. Детски лак за нокти – това е напълно в разрез с моите разбирания, но голямата толкова много ме врънка, че се съгласих и то само за празници като Коледа или рождения и ден. Но все пак детски, който се бели, а не се премахва с лакочистител. Но си признавам, че този артикул едва ли ще се повтори в следващите календари, макар че знам, че ще е един от тези, които най-много ще зарадват децата.

  7. Балсамчета за устни (не са снимани, последното нещо, което трябва да купя са). По две причини – първо, те обичат да ме копират и много искат да си слагат от моя балсам. Второ – наистина им е нужен, защото особено устните на голямата ми дъщеря, изключително изсъхват зимата. Така хем ще са щастливи, хем подаръкът ще е много полезен. Избрах Everon на Weleda, защото са без всякакви съмнителни съставки и химии и са подходящи за деца.

  8. Музикална фигурка (русалката на снимката). Всяка година с календара получават една нова фигурка с песни или приказки за детската си музикална система. За съжаление няма еквивалент в България, както и се продава само в Германия и Австрия - страхотна кутия, която има точно 2 копчета - за увеличаване и намаляване. Може да се търкаля и издържа изпускане. Като цяло идеална дори за най-малките, които могат да я управляват сами и да си пускат и спират музика и приказки по желание. Към нея се купуват фигурки с песни и приказки. Има и празни фигурки, които могат да се напълнят с аудио файлове по желание. Неприятното е цената - 1 фигурка е 16-17 евро.

  9. Фенерчетата са всъщност от миналата година, но бяха също един от най-смислените подаръци, които някога съм успявала да сложа в календара. Зимата се стъмва много рано, в нашата градина е тъмно и се караха за едно фенерче, което откраднаха от прадядо си. Миналата година ги изненадах с тези двете, всяко беше по около 6 евро и до ден днешен излизат с тях, четат приказки, скрити под пещерите си от одеяла, под масата и т.н.

  10. И шоколадчета. Горе споменах защо.

  11. Edit: смених няколко от шоколадчетата с тези дървени играчки храна за детската кухня. Имах тази идея отдавна, но онлайн ги намирах само в сетове, а по-голямата част от храните в тях вече имаме, така че не си струваше. Най-случайно намерих единично продаващи се храни в дрогериен магазин. Така запълвам с любимите на децата брецел, пържено яйце и черешки. Сетовете с по-малки като размер храни биха били подходящи ако детето, за което правите календара, тепърва запълва кухня.

18C37DA6-5ECE-4829-BC07-9AFA74A8D3D4.JPG

С това свършва и списъкът на подаръчетата скрити в коледния календар. Надявам се, а и всъщност вярвам, че нищо от изброеното няма да бъде интересно само за ден и забравено, както и че наистина ще зарадва децата.

Други неща, които съм пробвала през годините, някои са били що-годе успешни, други не толкова, трети напълно излишни и безполезни и или са оставали неизползвани, или са се загубвали бързо, без изобщо някой някога да пита повече за тях. Все пак зависи от детето, така че може да свършат работа на някой от вас:

–     Сапунени мехури 

–     Малки “магически блокчета” – бял лист се надрасква целия с молив и се разкрива картинка

–     Топчета – подскачащи, светещи, меки, всякакви

–     Малки колички

–     Мини калейдоскопи

–     Дървени пумпалчета

–     Стикери

–     Пръстенчета и гривнички

 

И винаги събирам нови идеи за малки подаръчета, така че ако имате такива, ще се радвам да ми ги споделите!