Коледна мини веган "Павлова"

AF33D883-1776-45B6-BE36-8EAC37E92CC2.JPG

По това време на годината много обичам да ям хумус, особено версията с червено цвекло. Правя го средно около 2 пъти в седмицата, за да имам винаги една купичка в хладилника. Можете да си представите колко вода от варенето на нахута ми остава...

Откакто открих за себе си невероятните и възможности във (веган) готвенето, не мога да се спра да експериментирам. Вече по-често правя веган майонеза, отколкото стандартна майонеза, просто, защото всеки път не вярвам на очите си хаха. Веган шоколадовият мус ми е дори по-лесен за приготвяне от мус с яйца. Но има още толкова много възможности за употреба, които искам да изпробвам! И тази веган “Павлова” е една от тях.

Лесна, сравнително бърза като активна работа (с малко повече пасивно печене и изстудяване), вкусна, красива и напълно веган торта, която би била прекрасен десерт през постите, както и на самата Бъдни вечер. И най-вече невероятен начин да се употреби нещо, което иначе просто би се изляло в мивката! А защо коледна? Заради сезонния плод и цветовата комбинация зелено и червено. Но всъщност същата рецепта става за всички сезони със съответните сезонни пресни плодове.

52FADE59-7697-41D0-9D5B-A378EE0617E0.JPG

Рецепта


Време за приготвяне: 3 часа

Порции: 9 малки тортички

Продукти:

За блатовете

  • 110 гр. студена аквафаба (водата, в която е варен нахут)*

  • 90 гр. захар

  • ¼ ч.л. екстракт от ванилия

За крема

  • 200 гр. кокосово мляко**

  • 2-3 с.л. кленов сироп

  • няколко капки екстракт от ванилия

За украсата

  • Зрънца от нар

  • Шам-фъстък

* Ако употребявате нахут от консерва/буркан това е водата от около 1 консерва или 1.5 буркана. Ако варите нахут сами, имайте предвид, че се накисва във вода една нощ, водата се изхвърля, слага се в тенджера и се вари на слаб огън в съотношение 1 чаша нахут към 4 чаши вода. След като нахутът се свари (около час – час и половина), течността се прецежда и се връща отново в тенджерата, като се оставя да се сгъсти. Трябва да е жълтеникава и лепкава. Оставя се да се охлади и се прибира в хладилника за една нощ. За тортата аквафабата трябва непременно да е изстудена.

** Кокосовото мляко трябва да се остави също една нощ в хладилник. За крема е нужна само гъстата кремообразна част, която се отделя отгоре (понякога може дори напълно да се е втвърдила). Долната леко прозрачна течност не се използва. Прозрачната течност запазвам и до 2-3 дни употребявам в смути, къри или варя в нея ориз.


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 100 градуса с вентилатор.

2. Сложете в тава лист хартия за печене и очертайте с молив кръгове с големината, която желаете тортичките да имат. Моите са с диаметър около 9 см. Тази стъпка не е задължителна, можете да ги правите и на око.

P1070836.jpg

3. Аквафабата се слага в дълбока чиста купа – не бива да има никакви следи от вода или мазнина. Разбива се с миксер на високи обороти. По желание може да се добавят 2-3 капки лимонов сок или 2 щипки винена (тартарова) киселина на прах. Това спомага аквафабата да образува гъста и стабилна пяна. След около 4-5 минути разбиване (според миксера) сместа вече би трябвало да е бяла и пухкава като започва да става все по-стегната. Започва се с добавянето на захарта по 1 с.л., като същевременно непрекъснато се разбива с миксера. След добавяне на цялата захар се добавя и ванилията и се разбива добре още 1-2 минути. За общо около 10-12 минути разбиване от началото до края аквафабата би трябвало да е станала гъста, лъскава, стегната пяна. Един начин да проверите е като обърнете купата надолу и пяната не се помръдне. Ако не е достигнала този момент продължавайте да разбивате – за разлика от белтъците, аквафабата не може да бъде разбита прекалено много.

4. Сложете сместа в сладкарски пош с голям звездовитен накрайник и шприцовайте кръг в очертанията по хартията за печене (аз слагам по 1 точка смес под листа хартия във всеки край, за да се залепи за тавата и да не се плъзга). Отгоре шприцовайте по края втори слой пръстен, така че в средата да се получи вдлъбнатина, в която в последствие ще се сложи крема. Тази стъпка също не е задължителна – първите ми опити за веган “Павлова” бяха без пош, просто оформях сместа с лъжица. С поша успявам да направя тортичките малко по-малки и добре оформени, но и тези с лъжица имат своя чар.

5. Изпечете тортичките във фурната за около час и половина. Тук е тънкият момент от приготвянето на тази торта, независимо дали в нейния веган или стандартен вариант – времето за печене не може да бъде точно определено, защото зависи от фурната ви, както и от големината на блатовете на тортата. Когато пипнете тортичките в пръст, би тярбвало да се усещат сухи и едва да лепнат. Когато достигнете този момент изключете фурната, но не отваряйте вратата и и оставете тортичките вътре за час-час и половина. Първоначално при изключването далеч не са достигнали финалната си консистенция, имат нужда да изсъхнат още малко.

6. Разбийте кокосовото мляко с кленовия сироп и ванилията.

P1070852.jpg

7. Сложете крема в средата на тортичките. Украсете с плодове/ядки по желание. Ако не сервирате веднага, дръжте тортичките на сухо място, защото от влагата стават лепкави и меки.