Печени пилешки бутчета с брюкселско зеле и ябълки

077EBBAE-5ED0-4789-823F-C63EA972ECC6.jpeg

Миналата седмица купих брюкселско зеле, за да приготвя печено брюкселско зеле с кленов сироп и балсамов оцет и да го снимам за блога, но всъщност ми дойде друга идея. Комбинирах с ябълки, пиле и любими подправки и се получи един разкош! Толкова вкусно, сезонно, че дори и празнично ястие! 

Ако не обичате брюкселско зеле, твърде е вероятнo единствените ви срещи да са били с варено брюкселско зеле. Поне такъв беше моят първи и за дълго време последен допир с брюкселското зеле в един ресторант в Стара Загора, когато бях тийнейджърка. Беше декорация в чинията ми с пържола и бях чисто и просто отвратена. Това не е и особено учудващо – вареното (както и задушеното) брюкселско зеле е с неприятна мека консистенция и нагарча. Но години по-късно реших да го пробвам отново, само че печено, и се превърна в един от любимите ми зеленчуци! Дори моят съпруг, който по злоядство не отстъпва много на децата, го обожава и често си го поръчва за вечеря. При печенето захарите в брюкселското зеле се карамелизират, външните слоеве стават хрупкави и цялостният вкус е съвсем различен и много много по-добър!

В тази комбинация всъщност то дори клони повече към варено, но в ястието успешно се преплитат леката ядкова нотка и горчивина на брюкселското зеле, сладостта на кленовия сироп и ябълките, киселият оцет, горчицата и любимата мащерка. Вкусно и лесно, като всичко се приготвя в един съд и следователно има малко неща за миене. 


Рецепта


Време за приготвяне: 1 час 20 минути

Порции: 4

Продукти:

  • 4 пилешки бутчета с костта *

  • 450 гр. почистено и нарязано на половинки брюкселско зеле

  • 2 червени ябълки

  • 1 средно голяма глава лук

  • 1 с.л. едрозърнеста горчица

  • 3 с.л. кленов сироп

  • 3 с.л. ябълков оцет

  • 400 мл. пилешки бульон

  • 4-5 стръка прясна мащерка

  • сол

  • черен пипер

* Идеално би било да ги посолите добре вечерта преди деня, в който ще ги готвите, и да ги оставите в хладилник. Натъркайте солта добре също под кожата на бутчетата. Ако забравите или нямате това време, гледайте да ги посолите поне 1 час преди готвене.


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 220 градуса.

2. В голям съд за печене (който има капак, той ще ни трябва по-късно), затоплен до умерен към силен огън, сложете 3 с.л. растително олио (не зехтин). Внимателно поставете четирите бутчета вътре с кожата надолу, като гледате да има малко място между тях. Ако не се събират, ги запържете на порции. Гответе общо около 10 минути, първата страна 5-6 минути, втората 4-5. Махнете от съда и излейте повечето мазнина, докато остане само около 1 с.л. Дръпнете съда от котлона, за да се охлади леко.

7D9CAA02-AFD4-4F9E-A169-764A15DA27B9.JPG

3. През това време разбъркайте нарязаното брюкселско зеле в купа с 1 с.л. зехтин и малко сол. Нарежете лука на ситно. Смесете пилешкия бульон с горчицата, кленовия сироп и ябълковия оцет и разбъркайте добре.

930EF85B-09BF-4B28-B7C3-79868A50D19D.jpeg

4. Сложете лука в съда и гответе на среден огън 3-4 минути докато започне да става прозрачен. Добавете брюкселското зеле и гответе без да бъркате много, докато започне да получава златист загар от долната страна (4-5 минути). Добавете около 350 милилитра от приготвената течност (запазете останалата част) и увеличете силата на котлона малко, за да кипне течността. Бъркайки с дървена лъжица, махнете залепените за дъното карамелизирани частички месо или зеленчуци, така че всичко да се “стопи” в бульона. Опитайте бульона и добавете черен пипер и още малко сол ако ви е нужна и разбъркайте. Наредете отгоре пилешките бутчета (вече няма значение дали се застъпват едно друго), ябълките и няколко стръка прясна мащерка. Вижте дали течността покрива бутчетата до 1/3 или максимум 1/2. Това зависи и от формата на съда, затова аз правя малко повече бульон първоначално и доливам при нужда.

5. Захлупете с капака и сложете във фурната. Проверете след около 5 минути дали течността е завряла. Когато заври намалете фурната на около 170 градуса – течността трябва съвсем леко да къкри. В моя случай свалих до около 155 градуса. Ако течността продължава да ври, отворете леко капака на съда за печене и го сложете леко накриво, за да може да падне температурата вътре.

6. Месото е готово след около 35-40 минути. Можете да проверите едно бутче за готовност. Извадете от фурната и махнете мащерката.

C2103C84-4AD0-4EB3-BA05-D279287F2F09.JPG

7. Аз лично местя всичко в съд за сервиране и украсявам с няколко нови стръка прясна мащерка, но можете да сервирате в чинии. Алтернативно можете да преместите месото и зеленчуците и да върнете бульона на котлона като го кипнете (не бива да ври прекалено бурно) и готвите така 7-10 минути, докато се сгъсти малко и да сервирате в сосиера или върху пилето и зеленчуците. Аз го харесвам и без тази стъпка.

Ястието си подхожда с картофено пюре.

Zero waste tip

Запазете всички кости от бучетата и направете с тях костен бульон от остатъци от печено пиле. Ако нямате достатъчно кости, можете да ги замразите във фризер за 1-2 месеца, докато съберете достатъчно.