Крем супа с тиква, моркови и къри

48B0ABB5-2214-4742-89CF-E2E1F768F235.jpeg

Пак тиква. И на мен ми омръзна, но това е положението през зимата. Поне да беше паднала една снежинка сняг, за да балансира студа, мрачното време и липсата на разнообразие от пресни зеленчуци и плодове. И все пак като ще е тиква, поне да е вкусна.

Тази супа е доста близка до другата ми супер лесна, бърза и непретенциозна крем супа от тиква. Едно време, когато децата ми не отказваха всяка супа без дори да опитат, супата от тиква много вървеше. Тези времена обаче минаха, така че сега като правя супа, не се съобразявам с децата, и затова супата днес ще е люта и ароматна.

Отново бърза, отново всъщност доста непретенциозна – можете да я сготвите само с тиква, аз слагам и моркови за по-голямо разнообразие от зеленчуци (цели два, уау...). В тази супа добавям тайландска къри паста (не може да се замени с къри на прах) и само една супена лъжица от нея коренно променя финалния резултат – а той е една сгряваща, пикантна и много вкусна супа!

Тайландска къри паста можете да намерите в Tako Foods (тази е, която аз използвам), Emag, Supermag и мисля, че в Метро (линковете не са спонсорирани).

3FE0A6AD-A976-4EF4-B57D-46947C40ED14.jpeg

Рецепта


Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 4

Продукти:

  • 1 малка тиква цигулка (Butternut squash)

  • 2 големи моркова

  • 1 голяма глава лук или 2 по-малки

  • 3 скилидки чесън

  • 1 с.л. тайландска къри паста (червена или жълта)

  • 250 мл. кокосово мляко от консерва

  • 400 мл. зеленчуков бульон

  • 1 ч.л. кокосова захар

  • 1 парче джинджифил 3-4 см (около 15 грама)

  • сол


Начин на приготвяне:

1. Обелете тиквата, изчистете семките и и я нарежете на големи кубчета. Обелете морковите и нарежете на шайби. Тиквата се вари по-бързо от морковите, затова гледайте парчетата моркови да са по-малки, за да се сварят едновременно. Нарежете лука на половина и след това на ленти.

2. В тенджера затоплете малко зехтин или кокосово масло. Добавете лука и гответе на среден огън около 5 минути докато омекне (бъркайте от време на време и намалете огъня ако започне да покафенява). 

3. Добавете при лука скилидките чесън, пресовани с преса, настъргания на ситно джинджифил и къри пастата (ако не обичате много пикантно добавете само 1/2 или 3/4 с.л. къри). Разбъркайте добре и гответе около 1-2 минути докато къри пастата започне добре да ухае. Добавете тиквата и морковите, разбъркайте и изсипете бульона. Овкусете със сол и захарта. Изчакайте бульонът да кипне и намалете огъня, така че бульонът едва да къкри. Гответе 20-25 минути, докато зеленчуците хубаво омекнат.

4. След като тиквата и морковите са сварени, сложете цялата смес в блендер и пасирайте. Алтернативно можете да използвате пасатор. Върнете в тенджерата и добаве кокосовото мляко. Опитайте и добавете сол ако не ви стига. Оставете да кипне и махнете от огъня. 

5. Сервирайте супата по желание украсена със запечени тиквени семки, пресен кориандър и малко кокосово мляко. Ако не държите да е веган можете да гарнирате с кисело мляко отгоре, също се получава доста вкусно.