Лодки от цикория с яйчена салата с аншоа

51277D99-6D86-4560-A319-26F5BA765438.jpeg

Не съм сигурна дали цикорията не е популярна или просто я няма много в България. Въпреки че е леко непозната или пренебрегвана, всъщност е много вкусна и много много полезна. Цикорията има малко калории – само 17 калории на 100 грама, а за сметка на това съдържа големи количества витамин А, витамин К, фолат (който я прави полезна храна за бременни) и други. Богата е на фибри, което се свързва с понижаване на холестерола и кръвната захар.

На вкус цикорията леко нагарча, което всъщност е интересното при нея и което благоприятства много и най-различни комбинации. Важно е, когато я избирате, да гледате листата и да са бели, евентуално с жълто по върховете – колкото по-зелено е листото, толкова повече нагарча. Ако я търсите по магазините е възможно да не я намирате от пръв поглед, защото цикорията не обича светлината – обикновено е покрита на щанда, което също има за цел да възпрепядства позеленяването на листата.

Цикорията е прекрасна свежа в салата, особено с ядки или цитрусови дресинги. Отива си с пушена сьомга, раци, хайвер, сирена, особено Горгонзола, яйца или сладки/цитрусови плодове като мандарини и портокали, смокини, нар, които да балансират горчивината и. Може също да се сготви, както в комбинация с други зеленчуци, така и само цикория, например сотирана на тиган. Общо взето предразполага за много експерименти и развихряне на въображението.

Формата на листата на цикорията ги прави много удобни за “лодки”, с които да поднесете различни видове салати. Рецептата тук е за любимата ми яйчена салата с аншоа, но както споменах, възможностите да напълните една такава лодка са безброй. Лодките са много удобни за празненства и събирания, ако правите само за семейството си, намалете продуктите наполовина.

56EDA854-69F5-488F-80B3-4EA2CBCC785C.jpeg

Рецепта


Време за приготвяне: 25 минути

Порции: около 20 лодки

Продукти:

  • 2-3 цикории

  • 6 яйца

  • 2 с.л. каперси

  • 12 филенца аншоа*

  • 1 шалот

  • 3 с.л. майонеза

  • 2 с.л. захвасена сметана

  • 1 скилидка чесън

  • черен пипер

  • лимонов сок

  • див лук (по желание)

*Рибките аншоа от консерви и буркани обикновено вече са филетирани, тоест имате лентички рибено филе. Количеството тук има предвид тези филета, а не цели рибки.


Начин на приготвяне:

1. Извадете яйцата 30-тина минути преди да започнете да готвите, за да достигнат стайна температура.

2. В тенджера кипнете вода и сложете внимателно яйцата в нея. Гответе 8-9 минути и извадете яйцата, като ги изстудите под течаща студена вода или в купа с лед, за да прекъснете готвенето им.

3. Докато яйцата се готвят, отрежете крайчето на цикорията и разделете на листенца. Първите няколко се отделят лесно, след това отново трябва да отрежете малко от крайчето. (Запазете малките вътрешни листенца, които не стават за лодки, и ги използвайте нарязани в салата с други зеленини, или пък запечете с картофи и кашкавал на фурна.)

4. Изплакнете каперсите хубаво с вода, отцедете ги и ги нарежете на ситно. Ако искате да премахнете малко от соления вкус на аншоата, накиснете във вода за половин-един час и изплакнете добре. Аз не добавям никаква сол към тази салата и използвам рибките за тази цел, така че не накисвам. Нарежете ги на ситно и сложете в купа заедно с каперсите, нарязания на много ситно шалот, сметаната и майонезата.

5. Когато яйцата са готови и леко изтинали, нарежете на малки кубчета и добавете при останалите продукти. Разбъркайте добре и овкусете с малко лимонов сок и черен пипер.

6. Напълнете лодките със салатата и гарнирайте със ситно нарязан див лук.

Подобни рецепти:

Как? - домашна майонеза