Ферментацията – какво е тя и кои са ползите и?

6BE19716-B74A-4E07-86ED-8A8E0340A340.jpg

Ферментацията, особено в домашни условия, напоследък е в период на възраждане. Интересно е как практика, която нашите баби, пра-баби, пра-пра-баби и така нататък, са прилагали редовно в ежедневието си в продължение на хиляди години, почти изчезва от домовете на хората в развитите държави през последните поколения. И изведнъж отново става супер модерна и ферментиралите храни започват да се появяват навред из социалните мрежи и блоговете.

Как така ферментацията изведнъж се превърна в такъв тренд? По темата четох статия, която цитираше изследвания на Global Data, според които ферментацията съчетава в себе си 2 мега-тренда, свързани с храната – желанието за по-чисти и “натурални” храни, както и желанието за храни, които повлияват здравето ни положително. Интересно в статията беше също, че небезизвестните милениъли, както и генерация Z, използват ферментацията и като начин да откриват нови и вълнуващи вкусове.

Никак няма да крия, че съм точно един такъв милениъл, който иска да се храни здравословно и същевременно търси интересни нови храни и вкусови съчетания. И точно това отведе мен самата до началото на моето пътешествие из необятния свят на ферментацията. Започвам тази серия за ферментацията, за да споделям впечатленията си и опита си от точно това пътешествие. Защото се оказва, че много от хората около мен свързват ферментиралите храни предимно с бидона кисело зеле и бъчвата вино или пък с разни “модерни екзотики” като кефир и комбуча и не осъзнават, че всъщност ферментиралите храни са навсякъде около нас – кафето, шоколада, киселото мляко, сирената, соевият сос, кетчупът и т.н.

И за да положа една солидна основа на това свое начинание, реших първата публикация от тази поредица да е информативна и да съдържа най-важните факти за ферментацията. Като например отговора на въпроса:

Какво точно е ферментацията изобщо?

Най-общо ферментацията е трансформация на храните, която се извършва от микроорганизми. Тези микроорганизми могат да бъдат например бактерии или плесени. Чрез създаване на определени условия в средата, в която ферментират храните, ние насърчаваме развъждането на определени видове микроорганизми и контролираме навлизането на нежелани микроорганизми. След това пък тези желани микроогранизми разграждат протеините и въглехидратите в храните. Ферментацията се използва още от древни времена като начин да се съхранят храните за по-дълго. Но нейните ползи далеч не се свеждат само до това.

Ползи от ферментацията

  • По време на процеса ферментация се променя съставът на храната. Например белтъците се разделят на аминокиселини, които са значително по-лесни за обработка от тялото ни. Лактозата, която е проблемна за толкова хора, се разбива до млечна киселина, която е много по-лесна за усвояване. Същото e с глутена.

  • Ферментацията също така спомага тялото ни по-добре да усвои определени минерали. Например в храни като боб, леща, нахут или ядки се съдържа фитинова киселина, която пречи на тялото ни да усвои минерали като цинк, желязо, калций и други. Ферментацията им например чрез накисване във вода за определено време (дори и само една нощ) разгражда фитиновата киселина. Същевременно микроогранизмите, които ферментират храните ни, отделят допълнително количество полезни минерали, както и млечната киселина, която се образува при ферментацията, допълнително разгражда фитиновата киселина.

  • Чрез ферментацията храните стават по-богати на определени групи витамини, като например някои от Б групата. Същевременно се запазват други витамини, като например витамин Ц. Ферментацията забавя загубата му в зеленчуците и плодовете, което пък означава, че ферментиралите зеленчуци са добър източник на витамин Ц през студените месеци с малко пресни такива на пазара.

  • Ферментацията служи като “естествен” и “натурален” консервант – създадените чрез нея вещества като алкохоли, млечна киселина, оцетна киселина и други, са естествени консерванти, които пречат на храната да се развали.

  • И може би най-популярната полза от ферментацията е превръщането и на храните в пробиотични. Пробиотиците са полезни бактерии, които вече живеят в тялото ни и се грижат за здравето ни. С микробиома (съвкупността от бактерии) в червата ни са свързани доброто ни храносмилане, добре работещата ни имунна система и дори и менталното ни здраве. Консумацията на храни, богати на полезни бактерии, поддържа баланса на добри и лоши бактерии в червата ни, което от своя страна влияе положително на нашето здраве.

Видове ферментация

Има различни видове ферментация според микроорганизмите, които се опитваме да насърчим. Най-известна е може би млечно-киселата ферментация, още наречена дива, в която насърчаваме млечно-кисели бактерии. Може да се ферментира и с плесени – като любимото ми мисо, което ферментира чрез плесента коджи. Може да се ферментира и с ензими.

Според вида ферментация, процесът изисква различни условия и постига различни резултати. Млечно-киселата ферментация например протича в анаеробна среда и крайният продукт киселее. Ферментацията с плесента коджи например протича в аеробна среда и в зависимост от това какво точно ферментираме с коджи, крайният продукт може например да сладни.

Знаейки спецификата на микроорганизмите, с които искаме да ферментираме, можем да се ориентираме лесно за средата, която ще е нужна и да имаме очаквания за вкусовите качества на крайния продукт.

Ферментацията и Picky Eater’s Diary – какво да очаквате?

Ферментите, които ще споделям тук, за момента са предимно с млечно-кисели бактерии, както и с плесента коджи. Не съм експерт, а ентусиаст – ще споделям и провалите си и какво съм научила от тях. Ферментирам от малко повече от година и за момента нямам супер богат опит, но ще се радвам да споделя, както и да науча още от други хора, които споделят тази моя страст.

Полезна литература

Естествено първото място, където започнах да търся информация, е Интернет – следвам няколко интересни профила в Инстаграм, както и чета блогове по темата. Но систематизирани и обобщени знания можете да намерите и в доста книги. Аз лично се спрях на тези три, с които поставих доста добра научна основа, както и открих много и различни рецепти. Не винаги ги следвам точно – във всички от тях се споделят условия за протичане на определен вид ферментация, като ние можем да заменим точната храна, която ферментира, с друга.

69516101-54D6-4CB9-9083-4B2ACD4C4CB1.jpeg

The Art of Fermentation / Sandor Ellix Katz – първата ми книга по темата от един от гурутата на ферментацията. Книгата е доста информативна като покрива много теми – от връзката на ферментацията с културни феномени, до ползите и, различните видове ферментация, как да осигурим сигурна среда за ферментиране, различните съдове, които можем да използваме и като цяло какви уреди биха ни били от полза, принципи на ферментиране на вина и алкохолни напитки, зеленчуци и плодове, млека (например кефир или кисело мляко), ферментиране на зърна, как да отгледаме плесени, с които да ферментираме, ферментиране на ядки, меса, риба и яйца. Sandor e словооохотлив, на моменти ми се искаше по-бързо да стигна до същността на това, което искам да науча, но книгата е изключително полезна и богата на знания.

Wild Fermentation / Sandor Ellix Katz – отново на същия автор, но тази книга е доста по-концентрирана върху рецепти и се занимава само с дивата ферментация. Няма информация за ферментация с плесени, но пък доста информация за ферментация на плодове, зеленчуци, млека, бобови култури, вина, бири и оцети. Както и естествено почти задължителната за всяка книга информация за ползата от консумацията на ферментиралите продукти.

The Noma Guide to Fermentation / Rene Redzepi & David Zilber – може би най-сложните ферменти, но в началото има добра основа за ферментацията като цяло, как да ферментираме правилно, видовете ферментация. Следват рецепти в различните категории – млечно-кисела, комбуча, оцет, как да си отгледаме коджи, мисо, шою, гарум и черни плодове и зеленчуци. Има най-подробните описания как сами да си отгледаме плесени и как да си направим fermentation chamber с подръчни средства - за тези, които са по-напреднали с ферментацията. Предлага и интересни идеи как да употребим фермента след като сме го приготвили.

Други публикации по темата:

Ферментирал или гнил - как да ферментираме правилно?