Лесен веган сладкиш с нар

D4D87A79-9186-4177-8D02-8DA0C4A1516E.jpeg

Сигурно още при прочитането на думата веган ако не сте веган, въртите очи с досада, когато ви заливам с поредна веган рецепта. Но всъщност една от многото причини да правя все повече веган сладкиши, въпреки че ям и животински продукти, е, че всъщност в доста голям процент от случаите са по-здравословни и най-вече по-бързи и лесни за приготвяне. Да! Наистина са изключително по-лесни и често дори не изискват печене. 

Този сладкиш с нар, например, изисква само 5 основни продукта и ми отне общо 15-20 минути за приготвяне. Е, след това си постоя 3 часа в хладилник, но след като не се налагаше да му светя или да полагам каквито и да е било усилия, това време изобщо не го броя.

Всъщност идеята ми беше да пробвам най-накрая сладкиш с агар-агар. Веган сладкишите от този вид с кремообразен пълнеж, които съм правила досега, разчитат изцяло на кокосовото масло, кашуто и кокосовото мляко да ги стегне и да поддържа структурата им. Реших, че е време да разнообразя репертоара и да употребя пакетчето закупен преди месеци агар-агар.

Защо нар – това видях в магазина, лесно е да се изцеди сока му без сокоизтисквачка. Но реално може да се направи с какъвто си плодов сок поискате, макар че ако го направите с лимони или портокали е възможно да имате нужда от малко повече кленов сироп за сладост.

Основата е просто от веган бисквити с ванилия от магазина, но може да се направи с каквито си бисквити поискате, включително и не веган, ако не държите на това. Ако искате сменете основата с тази с ядки и фурми като от ягодовия веган чийзкейк, но на мен лично ми харесва повече с бисквитена основа.

Сладкишът е много лек и ефирен, не е много сладък, усеща се кокосов аромат, както и вкус и аромат на нар. Сладката основа от бисквитите добре се съчетава с малко по-свежия и не толкова сладък пълнеж.

01CE7703-01FB-406D-98CE-0274F758037A.jpeg

Рецепта


Време за приготвяне: 20 минути, последвани от 3-4 часа в хладилник

Порции: 8, форма с диаметър 18 см

Продукти:

За основата

  • 250 гр. веган бисквити по избор

  • 70 гр. разтопено кокосово масло

За крема

  • 220 мл. сок от нар (от около 2 нара)

  • 270 мл. кокосово мляко от консерва*

  • 50 мл. кленов сироп

  • 1 препълнена ч.л. агар-агар (в моя случай точно 4.3 грама)

За украсата

  • Зрънца нар

  • Кокосови стърготини

  • Листенца мента

* Най-добре е кокосовото мляко да е охладено една нощ в хладилник. За сладкиша вземете само горната част, където се отделя по-мазната част от млякото. Не използвайте течността, която е отдолу и не разклащайте кокосовото мляко предварително.


Начин на приготвяне:

1. Сложете бисквитите в кухненски робот или блендер и ги смелете докато станат на ситно. Изсипете ги в купа и добавете разтопеното кокосово масло. Разбъркайте добре, за да се получи еднородна смес.

2. Във форма за сладкиши с разкопчаващи се стени (диаметър 18 см), сложете сместа с бисквитите. Разпределете добре и притиснете с ръце, така че да образуват стегната основа за сладкиша. Сложете в хладилника, докато приготвяте крема.

3. В малка тенджерка изсипете сока от нар, кокосовото мляко и кленовия сироп. (Нямам подходящ уред, за да изцедя нара, така че сложих зрънцата в торбичка и минах отгоре няколко пъти с точилката, така че да притисна добре зрънцата. Сокът се отдели и след това просто прецедих с цедка. За да не изхабявам торбичката за нещо толкова дребно я изплакнах, подсуших добре и замразих в нея зрънцата нар, които ми останаха излишни след приготвянето на този сладкиш.) Добавете 1 препълнена чаена лъжица агар-агар и разбъркайте добре с телена бъркалка.

4. Загрейте сместа на средна степен на котлона. Бъркайте от време на време с бъркалката. Когато започне да се вдига повече пара от течността, но още не е завряла (достигнала е около 85-90 градуса), дръпнете от котлона. Оставете да се охлади 5 минути и изсипете върху основата за сладкиша.

5. Оставете сладкиша да поизстине около 20-30 минути на стайна температура и след това приберете в хладилник за около 3 часа.

6. След като сладкишът се е стегнал добре, внимателно прокарайте нож между него и стената на формата. Откопчейте я, освободете сладкиша и украсете по желание. Добре е да оставите около десетина минути на стайна температура преди сервиране, за да се отпусне леко основата и да се реже по-лесно. Първото парче излиза малко по-трудно, след него е лесно.