Инфузиран кленов сироп - с кафе или розмарин

Пухкави японски палачинки с кленов сироп, инфузиран с розмарин

Пухкави японски палачинки с кленов сироп, инфузиран с розмарин

Да си ми близък приятел значи, че рискуваш да започна да ти пращам съобщения късно вечер с милион разсъждения и въпроси като например процентът на вода в кленовия сироп, големината на смлените зърна кафе и най-вече как най-добре може сиропът да се инфузира с кафето. С общи усилия (благодаря Стоян и Данчо) начертахме някакъв път и в крайна сметка успях да получа перфектния за мен кленов сироп, инфузиран с кафе, който ухае много приятно на кофеиновата напитка, но вкусът и не замаскира напълно уникалния карамелен аромат и вкус на сиропа.

Защо да спрем до кафе? Всъщност кленов сироп може да се инфузира с много неща. Вторият ми любим е с розмарин, но много близък е и кленов сироп с мащерка. Можете да инфузирате с джинджифил, портокалови или лимонови кори, лавандула, пръчици канела, шушулка ванилия и т.н.

Какво е инфузиране? Чисто и просто извличане на аромата и някои вещества на билки, плодове и подправки в течност. Както например се прави чай. В зависимост от течността това става по-лесно или по-трудно - много аромати като босилек, чесън, розмарин обичат мазнината и затова бързо и ефективно може да се инфузира например зехтин. Течности на водна основа са по-трудни за инфузиране в зависимост от аромата, но например ванилията лесно предава аромата си на вода. В случая кленовият сироп има значително количество водно съдържание, затова е нужно малко повече работа, за да се инфузира - да се затопли добре.

Принципът е простичък – загрейте кленовия сироп до около 90-95 градуса, слагате в него аромата, с който искате да го инфузирате и оставяте 5 до 15 минути. При кафето аз използвам прясно смлени зърна – малко по-едро, за да може да се прецеди сиропът. Инфузирам само 5 минути и вкусът и ароматът са ми достатъчни. С розмарин или мащерка инфузирам 10 минути, понякога и по-дълго. Общо взето опитвам, както и мириша, за да преценя кога ми е достатъчно според това какво търся.

Инфузираният кленов сироп прави обикновена закуска равна на онези за по 15 евро в лъскавите заведения. Може да се употреби за дресинги за салати. Пържен бекон, глазиран с кленов сироп с кафе е също нещо невероятно! Като цяло вариантът с кафе пасва доста на меса, на мен ми е абсолютният фаворит, но предимно заливам, пардон - удавям с него палачинки.

Бележка – естествено кленовият сироп, инфузиран с кафе, не е подходящ за деца. 

Ляво: кленов сироп, инфузиран с кафе. Дясно - кленов сироп, инфузиран с розмарин.

Ляво: кленов сироп, инфузиран с кафе. Дясно - кленов сироп, инфузиран с розмарин.


Рецепта


Време на приготвяне: 5-10 минути

Порции: 200 мл. кленов сироп, тоест за 2-3 човека

Продукти:

  • 200 мл кленов сироп

  • 20 гр. едро смляно кафе

или

  • 3 стръка розмарин


Начин на приготвяне:

Ако приготвяте кленов сироп с вкус на кафе бих посъветвала да го направите на водна баня, освен ако не правите големи количества. Специално моите котлони много плачат за смяна и трудно се регулира температурата на течността прецизно, а при кафето тя много бързо се инфузира и е възможно вкусът на кафе да стане прекалено силен.

Ако инфузирате с друг аромат, можете да го направите директно в малка тенджерка с дебело дъно.

1. Загрейте кленовия сироп до около 90-95 градуса, тоест да не е кипнал още, но да е доста горещ. 

2. Сложете при кленовия сироп аромата, с който искате да инфузирате и разбъркайте добре. За кафе аз оставям 5 минути (прясно смлени зърна), за розмарин или мащерка разтърквам листенцата между пръстите си преди да добавя и оставям 10 минути. В зависимост какво ще правите със сиропа можете да оставите малко повече.

3. След като достигнете желания вкус, махнете от котлона. За кафе прецедете сиропа през двоен слой тензух за сирене, за да задържите всички частички кафе. Останалите аромати можете или просто да извадите стръкчетата/корите, или да прецедите през обикновена цедка.

На снимката съм направила пухкави японски палачинки, които съм сервирала със сиропа – за децата с розмарин, за големите с кафе. Рецептата за тях можете да видите във видеото долу.