Боядисване на великденски яйца с естествени материали

IMG_0083.jpg

Тук синьото е с червено зеле, оловният цвят беше последователно потапяне в синьо и жълто за зелено, но не ни хареса и оставихме в синьото да замаскира, жълтото е куркума, бледо розовото цвекло, а по-наситеното розово е дооправено от децата с водни бои.

Миналата година след 4-5 тенджери и накисване с боя до 24 часа, си обещах, че няма да си го причиня отново, но като не намерих никъде по магазините готови натурални боички, се заех да правя пак и тази година натурална боя за яйца. Без голям увод или разсъждения дали и защо химическите бои са вредни, директно събирам моя опит за боядисване с естествени материали в тази статия.

На теория

Всички знаем за обелките от лук, но миналата година, прясно влезли в локдаун, седнахме с децата да обсъждаме боядисването на яйца и те поискаха много и различни цветове. Разрових се и на теория намерих следните идеи:

  • Керемидено – лук

  • Жълто – куркума 

  • Зелено – магданоз/спирулина/спанак

  • Лилаво – боровинки

  • Розово – червено цвекло

  • Синьо – червено зеле

  • Червено – корен от брош

И комбинации между тях за междинни цветове като например оранжево или използване на бели или цветни яйца за различни нюанси.

Други предложения, които съм виждала, но не съм пробвала, са червено вино, кафе, матча, чили на прах, различни видове чай.

Тук всички яйца са боядисани с люспи от лук и/или куркума. Тъмните са сварени в смес от люспи на червен и обикновен лук (1/5 червен, 4/5 обикновен). По-светлите са потопени за около 30 минути в същата смес, без да са варени в нея. Жълтите са с курку…

Тук всички яйца са боядисани с люспи от лук и/или куркума. Тъмните са сварени в смес от люспи на червен и обикновен лук (1/5 червен, 4/5 обикновен). По-светлите са потопени за около 30 минути в същата смес, без да са варени в нея. Жълтите са с куркума. Бледият цвят сьомга на двете посредата долу е от последователно потапяне в куркума и лук.

 Моят опит

  • Най-красивите наситени цветове според мен се получават с червено зеле – прекрасно синьо! И с добрите стари обелки от лук за супер наситен и красив керемиден цвят. Могат да се използват обелки от обикновен лук или червен лук, аз тази година използвах смеска, с червен лук става малко по-тъмен цвят. Започвам да събирам обелки 1-2 седмици по-рано.

  • Червени яйца явно стават наистина добре и наситени с корен от брош. Не съм намирала такъв и нямам личен опит, но съм виждала много по снимки и наистина изглеждат страхотни. 2022 най-накрая се сдобих с корен от брош и яйцата наистина стават супер яко червени. Майка ми ми го донесе от България, намира се в билковите аптеки. Варих яйца със стайна температура за 11 минути във водата с корена вътре.

  • Зелено гарантирано не става с нито един от изброените начини. Единственото читаво зелено по мой опит се получава с бели яйца и потапяне в синьо от червеното зеле и жълто от куркумата, като синьото трябва да е бледо, и пак става бледо зелено и накрая до дозамаскирахме с друг цвят. Но има потенциал.

  • Червеното цвекло прави супер блед розов цвят и би се видял само и единствено на бели яйца. И пак е прекалено слаб, за да има голям смисъл от него освен ако не сте решили да правите всички яйца в бледи нежни пастелни цветове, тогава става.

  • С боровинката става мръсно тъмно синьо/лилаво, не ми хареса. Много по-красиво синьо става с червено зеле.

Яйца, боядисани с корен от брош

Метод

Пак по мой опит е много по-добре яйцата да се сварят директно в цвета, отколкото да се потопят в последствие, цветът се получава по-наситен.

IMG_0085.jpg

Ляво: яйца, сварени в боя от обелки от лук (4/5 обикновен лук, 1/5 червен). Вдясно: яйца, потопени за 30 минути в същата смес, без да са варени в нея.

По принцип не меря особено много, а събирам 3-4 шепи материал (зеле/обелки) и слагам в малка тенджерка (увеличете ако правите повече яйца наведнъж, аз правя по 3-4). Добавям вода да покрива около 2-3 пръста, кипвам и оставям да къкри леко за около 20 минути (куркумата 5-10). Прецеждам течността (куркумата не) и добавям около 1 с.л. оцет на 1 чаша течност и варя яйцата в боята. Ако цветът не е достатъчно наситен, ги потапям в последствие отново в боята, но когато е вече изстудена, защото не искам да ги досваря и да станат тебеширени.

За жълтото от куркума съм пробвала на прах и корен и не видях особено голяма разлика между двете, така че карам вече директно на прах, тъй като винаги имам под ръка. Слагам около 2 с.л. прах на чаша вода. По принцип за всички бои е важно да се сложи оцет, но особено при куркумата е доста важно за ярко хубаво жълто, иначе отива по-скоро в посока оранжево/горчица.

А ефектът мрежичка получавам с мрежата на лука (може от авокадо или друг плод или зеленчук ако имате). Рядко купувам нещо в мрежичка, но ако имам и наближава Великден, ги пазя и увивам яйцата в тях.

Други великденски публикации:

Идеи за великденски занимания с деца и DIY проекти

Великденска лесна торта