Лесна торта с крем от крем сирене

78A41583-4FBF-41F6-BFEA-694882E59E8B.JPG

Тази торта е малко встрани от нещата, които обикновено публикувам в блога, които имат претенциите да са я веган, я без захар или поне до някаква степен здравословни. Споделяла съм обаче, че аз не се притеснявам от стандартни сладкиши, ако те се консумират рядко и най-вече са домашни и знам точно какво е влязло в тях.

И така реших, че всъщност искам да споделя тази рецепта. Има две главни причини за това – в тези напрегнати времена на пандемия и изолация вкъщи, наистина много хора избягват излишното напрежение със засукани рецепти и трудни за намиране (или скъпи) съставки. Второ – тази рецепта ми е от майка ми, която този Великден изключително много ще ни липсва. Не сме прекарвали всеки Великден заедно, но мисълта, че дори не знаем кога ще се видим отново ме натъжава, и с този сладкиш поне малка част от нея е с нас.

ADE3BA22-3DA2-49A8-9794-03CC58568266.JPG

Относно сладкиша – той е лесен, бърз, изисква една голяма купа и един миксер (или силни ръце и бъркалка). Предразполага за безброй експерименти, аз лично леко промених оригиналната рецепта. При майка ми всъщност е просто кекс, поръсен с пудра захар. С какао става прекрасен какаов сладкиш (или смесен какао и ванилия). Аз обожавам крем от крем сирене и комбинацията с този сладкиш. В крема също може да се сложи какао, така че да стане с наситен шоколадов вкус, но все пак свеж (макар че крем сиренето почти не се усеща). В крема могат да се сложат и пасирани плодове – правила съм го с малини, или настъргана кора лимон за интензивен лимонов аромат. Може да се изпече в кръгла форма, квадратна, голям плосък сладкиш, намазан с крем, или да се нареже на блатове и да се направи с него торта, както тук. Също с него стават супер къпкейкс, отново със същия крем отгоре. Заменяла съм брашното с универсален микс беглутеново и стават доста въздушни и леки, но пак се получават добре.

Всъщност точно тази рецепта в различни вариации използвам най-често за рождени дни, защото знам, че ще се получи. Не съм голяма сладкарка, не рядко съм споменавала, че всъщност дори и не обичам особено много да правя торти и сладкиши, но с тази рецепта накрая имам вкусна и сполучлива торта, макар и да не е връх на кулинарното изкуство. Точно нея използвах например за My little pony тортата за 4-тия рожден ден на голямата ми дъщеря.

IMG_2447.jpg

Често казвам, че ако човек няма талант, може да навакса с упоритост и знания и за тортите има няколко неща, които ми помагат много, за да ми се получат що-годе добре:

  • Пека във форма, облечена във фолио, в което има намокрена завита кухненска хартия или някакъв плат. Идеята е, че когато печем, страните, които са в допир с горещата форма, се изпичат по-бързо и спират да се надигат, а останалата част в средата продължава да се надига и в крайна сметка имаме купол в средата, който след това изрязваме и ни отива половината блат. За тези ленти от фолио е говорила и Божана Кацарова, вижте този Истаграм пост, в който показва как ги прави - натиснете стрелкичките в дясно, за да видите останалите снимки от поста. Продават се и директно готови за многократна употреба cake strips. Така страните се изпичат по-бавно и в най-добрия случай имате идеално равен блат, ако ли не то има съвсем малка разлика и ако трябва да изрежете, за да подравните, то наистина е малко.

  • Винаги пресявам брашното, освен ако изрично не е казано да не се прави, което за торти до момента всъщност не съм срещала.

  • Нетърпелива съм, но се научих винаги да режа блатове, когато тортата е напълно изстинала, защото съм ги проваляла не един или два пъти. В случая изпекох вечерта два блата, оставих ги да изстинат цяла нощ и сутринта ги разрязах на два тънки.

  • Последният блат, който слагам отгоре, е най-долната част на сладкиша, която слагам с разрязаната част надолу. Така повърхността на тортата е идеално гладка.

  • За да ми е равно количеството крем между блатовете, използвам пош. Поставям крема (правя спирала) и после заглаждам.

  • Всичко ми е на стайна температура, освен сметана ако използвам такава (в тази рецепта няма). Ако в някоя рецепта изрично е написано определени продукти да са студени, я следвам, но при експерименти или в общия случай всичко - масло, мляко, яйца, ми е на стайна температура.

49ADF0AF-5E47-44F7-B59A-1A6CDE344276.JPG

Рецепта


Време за приготвяне: около 90 минути

Порции: 12 парчета

Продукти:

За блата

  • 4 големи яйца

  • 240 гр. сурова тръстикова захар (може и бяла)

  • 270 гр. газирана напитка с вкус на портокал, лимон или ябълка (например Фанта или Спрайт, аз използвам немска марка био газирана напитка с вкус на портокал)

  • 120 гр. олио

  • 380 гр. брашно

  • 1 пакетче бакпулвер (16 грама)

  • 1 ч.л. екстракт от ванилия

За крема ***

  • 4 опаковки крем сирене Филаделфия, пълномаслен вариант, а не light (това са общо 700 гр)*

  • 200 гр. масло

  • 1 ч.л. екстракт от ванилия

  • 200 гр. пудра захар

За гнездото (идеята е от Pinterest)

  • 3 с.л. кафява/кокосова/Мускавадо захар

  • 2-3 с.л. вода

  • 6-7 с.л. суров кокосов чипс**

  • шоколадови яйца (моите са от Lidl)

* Правила съм крема и с българско крема сирене. С него той става леко по-гъст, но също толкова вкусен. Ако ви се струва прекалено гъст и трудно работите с него, добавете малко по малко сладкарска сметана, докато достигне консистенцията, която ви е удобна и искате.

** Ако намерите готов подсладен кокосов чипс, може да използвате директно него.

*** За рождения ден на едната ми дъщеря през август 2020 правих украса цветя с фростинга. По препоръка на невероятната Ирина Купенска увеличих пропорцията на масло в крема. За достатъчно крем между блатовете, за покриване на тортата и за “гривата” на еднорога (вижте снимката в края на текста) ми бяха нужни 540 гр. масло, 300 гр. пудра захар, 960 гр. крем сирене и 2 ч.л. ванилия.


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. В купа смесете захарта и яйцата (на стайна темп) и разбийте добре, докато сместа стане пухкава и побелее. Добавете последователно газираната напитка, олиото и екстракта от ванилия и разбийте.

3. В купа пресейте брашното с бакпулвера. Добавете брашното при яйчената смес и разбъркайте добре с телена бъркалка - не искате да разбиете прекалено много с миксера, сладкишът става по-компактен.

CD6A9972-5789-4D02-8420-4741FAA61F14.JPG

4. Намазнете форма за сладкиш с олио и след това поръсете с брашно. Изсипете сместа вътре и печете 40-50 минути според дебелината - боцнете с клечка за зъби и ако тя излиза чиста, значи е готов. Ако искате да направите тортата с няколко блата, то може да ги изпечете отделно и съответно ще се намали времето за печете. От форма с 18 сантиметра аз пека два блата поотделно, които режа на 2 за общо 4 блата. Ако пека във формата ми с диаметър 22 см правя 3 блата - обикновено изпичам цялата смес заедно и разрязвам на 3. Извадете сладкиша от фурната, намалете на 150 градуса и я оставете включена за чипса малко по-късно.

DFAAEC83-75A7-4D11-A4AD-427D993D74CE 2.JPG

5. Оставете сладкиша да изстине напълно преди да разрежете.

6. През това време пригответе крема. Маслото трябва да е на стайна температура - като го натистете с пръст остава дупка, но все пак запазва форма, а не е напълно меко и мазно. Сложете го в купа и го разбийте с миксер докато побелее. Сложете крем сиренето и екстракта от ванилия и разбийте добре. Добавяйте пудрата захар като я пресявате над сместа на няколко пъти и разбийте. Аз слагам крема за 20-30 минути в хладилник лекичко да стегне, преди да го сложа на тортата.

7. През това време разбъркайте захарта и водата за украсата в купа - захарта трябва да се разтвори във водата, започнете с по-малко вода и добавете при нужда. Сложете кокосовия чипс в купата и разбъркайте добре, така че да се покрие със сместа. Разстелете добре на тава, покрита с подложка или хартия за печене и печете около 10 минути. Разбъркайте добре и печете още 5-8 минути - наблюдавайте да не изгори. Оставете на стайна температура да изстине 20-тина минути.

8. Сглобете тортата като намажете отделните блатове с крем и след това покриете отгоре и по желание от страни. Направете “гнездо” от кокосовия чипс и сложете в него яйцата. Начупете чипса и украсете и от страни.

84F8B37E-6664-4472-B1DA-F922566AC370-1.JPG
Същата торта, но с друга декорация, в един от слоевете крем сложих пресни малини

Същата торта, но с друга декорация, в един от слоевете крем сложих пресни малини