#оставамвкъщи с деца - седмица 4

Планирах си аз седмицата, какво ще режа, рисувам и сглобявам за заниманията на децата, и изведнъж в неделя вечерта осъзнах, че всъщност тази седмица при нас е Великден. Наложи се рязка промяна на плановете, защото трябваше в ежедневните занимания да включа боядисване на яйца, сладкиши, планиране на меню и още много организаторни задачи. В крайна сметка седмицата ни беше с 4 дни с “детска градина”, сега децата са във “великденска ваканция”. Доста неща отпаднаха, например нямахме “Театър”, “Форми и цветове”, а други занимания се проведоха само веднъж, но за сметка на това успяхме да направим доста неща за Великден.

Букви & Числа

Тази седмица правихме точно същото като миналата, с разликата, че имахме само по един урок от двете. За букви упряжнявахме всички научени досега думи за писане или букви за разпознаване с всяко дете. 

За урока по математика принтирах тези безплатни материали от uchitel.bg, които Гери Боева ми беше пратила. Упряжнявахме изписване на числата до 10, броене до 20 (голямата още бърка 1-2 числа като брои над 10). Малката брои животните, голямата се опитваше да изпише съответното число и като цяло успях да съчетая занимания за двете с един материал.

E0633811-A7B2-4861-8700-B683CA65F7A3.JPG

Английски език

Тази седмица си упряжнявахме научените досега думи по време на игри, както и учихме думичките за различни части на тялото с клипче в YouTube на песничката “Head, Shoulders, Knees and Toes”.

Природа

За първия урок използвах материалите за жизнен цикъл на кокошка на Гери. Първо четохме книжка за домашните животни и си говорихме защо отглеждане някои и какво ни дават те. След това обърнах специални внимание на кокошките и яйцата и им показах принта с жизнения цикъл и го обсъдихме. След това децата (повече голямата ми дъщеря) подредиха картите така, че да отговарят на последователността на жизнения цикъл. Говорихме си и за други познати същества, които излизат от яйчица – патета и пингвини например. И на кратко споменах разликата между птица и бозайник, но не мисля, че им беше интересно. Хайлайтът на урока беше, че им обясних, че в някои яйца има пиленца, но в други не и им дадох по едно яйце, което да счупят в купичка, за да видят какво има в него. Естествено на малката ми дъщеря яйцето свърши размазано на масата, вместо в купата... Точно след урока беше време за обяд, така че с другото яйце научих голямата ми дъщеря как се прави пържено яйце и май това и беше най-интересно от всичко.

Вторият урок беше по-скоро експеримент. Често берем цветя от градината и казвам, че ще ги откъснем като се прибираме вътре, защото им трябва вода. За да демонстрирам как и растенията пият вода взех 2 бели лалета. Напълнихме 2 чаши с вода и децата боядисаха водата в синьо и червено с боички за сладкиши. Поставихме лалетата в чашата и ги оставихме така една нощ. Още час след като ги бяхме оставили се виждаше леко оцветяване. На следващия ден обаче бяха прекрасни – може би не беше много умно от моя страна, да ги оставя в детската стая и да бъда събудена от еуфоричен вик “мамааааа, лалето ми е синьооооо, елааааааа”. Следващата идея беше да разменим чашите, за да видим дали ще станат лилави, но всъщност се оцветиха супер интересно. Децата са много впечатлени, аз също хаха. В последствие си говорихме разглеждайки книгата “Дървета” на издателство Дакелче, как всички растения имат нужда от вода и им показах как дърветата имат корени, с които “пият” вода от земята, говорихме си защо е важно да вали дъжд и да поливаме градината и така нататък.

Труд и творчество

Първото нещо, което направихме тази седмица, са картички за приятелите ни тук, с надеждата, че поне до тях ще стигнат навреме. Материалите ни посвършват, а доставките се бавят, затова нямахме много избор за цветовете на картичките, но все пак децата си ги харесват. Изрязах зайче, морков, който се отваря и лапички, те залепиха всичко върху картичките, сложиха очи и нос, украсиха както си искат и накрая голямата ми дъщеря написа имената на всички, които ще получат картички.

F5587DC0-F7B4-48A7-B820-00A540E1261C.JPG

Вторият ни проект бяха поставки за яйца пиленца от картон за яйца. Изрязах частите и им ги дадох да ги оцветят, както си поискат. Естествено отново имаме зелено и лилаво като цветове. След това залепиха перца, очи и човка от хартия. Перата могат да бъдат заменени с такива от хартия. Поставките са много удобни и според мен се получиха доста красиви, но за съжаление поне при нас вероятно няма да стигнат до великденската маса, защото децата веднага ги вкараха в употреба като играчки.

178454BA-2F6F-419A-9E70-C2FC784B498D.JPG

Третият ни проект естествено беше боядисване на яйца. Миналата година използвах натурални боички на прах от био магазина, но тази година се ентусиазирах да си ги направя сама, което в крайна сметка беше горе-долу голяма загуба на време и усилия, но все пак яйцата се боядисаха. Децата си ги слагаха в бурканите с бои, местеха си ги, пукнаха 2-3 по време на процеса, но накрая си имаме достатъчно яйца, и въпреки че някои са обиколили прекалено много буркани с цветове и вече имат неопределен такъв, си ги харесвам много.

Толкова за тази седмица, от следващия вторник “детската градина” у нас продължава.

Виж останалите седмици:

Седмица 1

Седмица 2

Седмица 3