Маринован фенел (резене) + идея за сандвич

IMG_4540.jpg

Много обичам, когато имам нещо в главата си и когато го направя, се получи точно така, както съм си представяла. Не, че този сандвич е нещо особено сложно и невиждано, но пък всеки компонент и хармонията между тях отговаря на идеята ми.

За сандвича използвах ръжен хляб с квас и семена - рецептата е от The Perfect Loaf и може би след пърленките ми с квас е най-лесната рецепта с квас, която съм пробвала - няма месене, няма дълго втасване, тестото се бърка с лъжица. Единственото по-особено е, че се пече около 2 часа и половина и после не се реже 2 дни.

Каперсите са нещо, което видях като украшение на тартара си в един ресторант и побързах да си направя и у дома - каперси от буркан се отцеждат, подсушават се леко в хартия и се изпържват в нагорещено на умерен към силен огън олио докато са хрупкави - според това колко сложите наведнъж и колко е голям съда около 1-2 минути. Внимание - в първия момент като се сложат в мазнината тя доста пръска.

И накрая по същество - фенела! Преди го знаех на български като резене, сега го срещам и като фенел и див копър. Мисля, че още не е супер популярен у нас, а е един много свеж зеленчук. Маринован се получава страхотен за добавка към сандвичи, меса или риба или просто ей така за снакване всеки път, когато човек мине покрай хладилника.

IMG_4535.jpg

Рецепта


Време за приготвяне: 1 час и поне 24 часа в хладилник

Продукти:

  • 2 глави фенел

  • кората от 1 портокал, настъргана (по желание)

  • 1 чаша ябълков оцет (около 230 мл)

  • 1 чаша вода (около 230 мл)

  • 1 с.л. захар

  • 1 ч.л. сол

  • 1 ч.л. бял синап


Начин на приготвяне:

1. Махнете зелената част на фенела, която прилича на копър. Запазете я за салати или добавки към сандвичи. Разрежете фенела наполовина и махнете сърцевината. Нарежете фенела на тънки лентички. Добавете към него настърганата кора от портокал (по желание) и разбъркайте.

2. В тенждерка смесете водата, оцета, захарта и солта. Стоплете на котлон докато захарта и солта добре се разтворят.

3. Сложете в буркан белия синап. Добавете фенела и залейте с течността за мариновате. Оставете така на докато достигне стайна температура (зависи колко топла е била течността) и приберете в хладилник. След 24 часа маринованият фенел е готов, но е по-вкусен след 48. Издържа в хладилник около 2 седмици.

Подобни рецепти:

Салата с фенел, цвекло и сирене