Сладко с ягоди и ревен - 2 вида

IMG_2329.jpg

Ревенът е буквално под път и над път в Германия и не мога да опиша колко голяма е популярността му тук. Мой близък човек ми беше казал, че толкова обича ревен, че го ръфа суров и грешката ми беше, че преди години пробвах и толкова да не ми хареса, че не погледнах повече ревен до миналата година. Тогава експериментирах с комбинацията ревен и ягоди и признавам – вкусовете и ароматите им се преплитат вълшебно вкусно!

Затова година по-късно ето ме и със сладко от ревен и ягоди. Вече раздадох толкова много буркани и имам толкова много други обещани, че съм като малък сладкарски цех. И най-невероятното – децата ми супер го харесаха (защото никога не произнасям думата ревен пред тях и не знаят какво има в него, иначе даже нямаше да опитат 🙄).

Това са двата вкуса, които направих тази година, но варианти има много.

За желиращата захар – това е захар с пектин и киселина, има различна „сила“, аз използвам 2:1 (вижте тук, линкът не е спонсориран) тоест желира 2 части плод към 1 захар. Не използвайте желираща захар 1:1, защото сладкото ще стане прекалено сладко, или ако намалите захарта няма да се желира. Ако намирате само 1:1, просто купете обикновена захар и отделно ябълков пектин или Гелфикс Екстра 2:1 (вижте тук, линкът не е спонсориран)


Сладко с ревен, ягоди (и роза)

Продукти:

  • 600 гр. ревен (почистен, обелен, нарязан на парчета около 1-2 см)

  • 600 гр. ягоди (почистени и нарязани на половинки или четвъртинки според големината)

  • 500 гр. желираща захар 2:1 (или 500 гр. захар и ябълков пектин според количеството, написано на опаковката, но вероятно около 15-20 грама, или едно пакетче Гелфикс Екстра 2:1 - вижте горе с текста за повече инфо за опциите за желиране).

  • 1 шушулка ванилия – само семената

  • Сушени листа от рози (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Смесете в тенджера ревена, ягодите, желиращата захар (или захарта и пектина), семената на ванилията и по желание листата от рози (само ако харесвате аромата, аз сложих 1 с.л., моите са от кулинарен магазин и са много ароматни още като се отвори кутията. Преценете искате ли и има ли смисъл според вашите листа от рози).

2. Загрейте сместа докато започне съвсем леко да завира и гответе така, като разбърквате от време на време, около 6-10 минути, докато ревенът омекне. Увеличете силата на котлона и кипнете сместа хубаво, като бъркате непрекъснато и гответе така 1 минута. Дръпнете от котлона и направете тест за готовност – аз правя известния тест със студена чиния от фризер или хладилник – капвате гореща капка сладко, изчаквате няколко секунди да се охлади и ако тя бързо се желира и не се стича като наклоните чинията, сладкото е готово. Ако сладкото е още течно, върнете на котлона и гответе още минутка и пробвайте отново, докато се желира.

3. Изсипете горещото сладко в горещи стерилизирани буркани (ако са студени, стъклото може да се пукне). Затворете със стерилизирани капачки и обърнете сладкото върху капачката и оставете така докато изстине напълно. 


 

Сладко с ревен, ягоди и портокал

Това сладко е една идея по-малко сладко от горния вариант, но пак достатъчно сладко. Има по-свеж и цитрусов, леко киселеещ вкус и аромат.

Продукти:

  • 700 гр. ревен (почистен, обелен и нарязан на парчета 1-2 см)

  • 400 гр. ягоди (почистени и нарязани на половинки или четвъртинки според големината)

  • 500 гр. желираща захар 2:1 (или 500 гр. захар и ябълков пектин според количеството, написано на опаковката, но вероятно около 15-20 грама, или едно пакетче Гелфикс Екстра 2:1 - вижте горе в текста повече инфо за опциите за желиране).

  • 2 портокала – само сок и кората настъргана

Начин на приготвяне:

1. Смесете в тенджера ревена, ягодите, желиращата захар (или захарта и пектина) и сока и настърганата кора от двата портокала.

2. Загрейте сместа докато започне съвсем леко да завира и гответе така, като разбърквате от време на време, около 6-10 минути, докато ревенът омекне. Увеличете силата на котлона и кипнете сместа хубаво, като бъркате непрекъснато и гответе така 1 минута. Дръпнете от котлона и направете теста за готовност, описан в горната рецепта.

3. Изсипете горещото сладко в горещи стерилизирани буркани (ако са студени, стъклото може да се пукне). Затворете със стерилизирани капачки и обърнете сладкото върху капачката и оставете така докато изстине напълно.