DIY опаковъчна хартия за подаръци

P1080113.jpg

Тази опаковъчна хартия е вече няколко години едно от коледните занимания за децата, което има за цел не само да ги забавлява, а и да бъде поне малко полезно. Вероятно сте чували, че никоя опаковъчна хартия, която има гланцирани или брокатени елементи, не може да се рециклира. В търсене на алтернативни варианти, аз вече доста години купувам съвсем обикновена кафява хартия, която е 100% рециклируема. Вместо панделки използвам канап и някое друго клонче от двора ни и готово! Красиво се получава и с най-обикновена амбалажна хартия.

Тъй като децата обичат много да рисуват с боички, реших, че можем да си направим коледна хартия за опаковане. Лошата новина е, че всъщност така хартията става нерециклируема - не, защото материалът и не го позволява, а защото водата от боичките поврежда фибрите на хартията. Но алтернативно децата биха рисували върху бели листа, от които много малка част са велика проява на завиден талант и биват запазвани, повечето в някакъв момент се изхвърлят, тоест просто правят боклук. Така поне използваме творенията им за някаква цел, те са доволни, а резултатът практичен. Както всичко, свързано с рециклирането, информацията е противоречива и съм виждала и твърдението, че цялото нещо е безпроблемно за рециклиране, защото реално много малко вода отива върху хартията, тя не се разкъсва и поврежда. Както винаги най-добре е да се пита в местната фабрика за рециклиране за най-достоверна информация.

И все пак добрата новина е, че тази хартия не е токсична за природата. За рисунките използваме водни или темперни боички (с темперни цветовете се получават по-добре, но някои марки темперни бои съдържат акрил), тоест не съдържа пластмаса под някаква форма.

Колкото до нашата хартия - все пак се опитваме да я ограничаваме. Например тази година правихме хартия за опаковане на подаръците на братовчедите на децата, за да са цветни и детски подаръците, всички останали ще получат обикновена кафява хартия, която може да бъде 100% рециклеруема. Ако ще подарявате подаръци на хора, за които знаете, че не се занимават с рециклиране по една или друга причина, също спокойно можете да им направите такава хартия.

И не на последно място - малките дечица не се справят чак толкова добре със задачата - 2-годишната ми дъщеря просто цапаше по хартията, после по ръцете си и по себе си, смеси всички цветове и първоначалните елхи и звезди в края бяха една голяма мацаница. Предвиждайки този развой, на нея дадох по-малко парче хартия, което да си нарисува, както иска, без то да бъде използвано. С 4-годишната по-лесно може да се уточнят цветове, разстояние между отделните елементи и т.н.

P1080095.jpg

Какво ви е нужно?

  • Картофи (по-големи)

  • Форми за сладки

  • Хартия

  • Боички

  • Четки

Как се правят печатите от картоф?

Най-лесно става с формички за сладки. Миналата година нарисувах върху картофа снежинка и елха и ги изрязвах сто часа, с формички е много по-бързо и лесно. Разрязвате картофа на 2 и притискате добре формичките за сладки в тях, за да ги разрежат. След това махате формичката и с нож изрязвате картофа от страни, за да може формичката да е по-висока от останалата част. От един картоф се получават 2 печата. За да е съвсем природосъобразно, използвайте най-добре някои останали забравени и покълнали картофи, които вече така или иначе не са годни за консумация.

P1080072.jpg
P1080074.jpg
P1080083.jpg

Как се прави хартията?

Просто печатите се намазват с боя и се притискат върху хартията. Ако искате да смените цвета след като сте ги боядисали, ги измийте с вода и подсушете и са готови за следващия цвят.

За опаковане на по-малки подаръци по-добре фигурките върху хартията да са близо една до друга, за по-големи подаръци можете да оставите повече разстояние, но всичко е въпрос на вкус и идея.

Оставете хартията да изсъхне и сте готови да опаковате.

P1080106.jpg
P1080108.jpg
P1080110.jpg