Печена тиква с киноа, нахут и нар

29B6442B-FB65-4CF2-9BBB-43E2C017C3F9.jpeg

Тази рецепта еволюира от нещо бързо, забъркано с остатъци от хладилника, до любимо ястие, което изглежда достатъчно добре, за да се сервира на гости или за празници. Всичко тръгна от предизвикателството, което отправих към себе си след като гледах The Game Changers в Netflix, а именно да ям веган за 1 седмица. Решението беше спонтанно и първата вечеря беше резултат на това, което намерих у дома – тиква, магданоз, лук, киноа. Изпекох тиквата на кубчета, заедно с лука, смесих със сварена киноа и сервирах със салата и сос от магданоз. Получи се много вкусно и съпругът ми, който изобщо не смята скоро да си отправя подобни предизвикателства, ме помоли няколко пъти след това отново да го приготвя, защото много му хареса.

Все пак ми липсваше нещо, за да усетя ястието като такова, което мога да сервирам и на гости, още повече ако те не са вегани по принцип. Добавих малко нахут, пробвах с ядки и накрая всъщност се сетих, че идеална добавка би бил нарът. И ето така тази чиния беше завършена. Плътният вкус на нахута и тиквата, сладостта от тиквата и лука, свежите семки нар, салатата и киселият сос си хармонират чудесно и бих казала, че само заклети месояди ще се оплачат от липсата на месо.


Рецепта


Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 4

Продукти:

  • 1 малка тиква сорт Хокайдо

  • 250 гр. сварен нахут

  • 1 голяма глава червен лук или 2 средни

  • зелена салата по избор (в моя случай радичио и полска салата)

  • 1 връзка магданоз

  • зехтин

  • сол

  • пушен червен пипер

  • куркума

  • лют червен пипер на люспи (или чили)

  • 1 скилидка чесън

  • сокът от ½ лимон

  • 140 гр. киноа

  • 280 гр. вода или зеленчуков бульон

  • 1 нар


Начин на приготвяне:

1. Включете фурната на 200 градуса.

2. Измийте тиквата и отрежете капачета на двата края. Разрежете по средата и изчистете вътрешната част и семките на тиквата с лъжица. Нарежете на парчета по дължина (като на снимката) и ги наредете в тава за печене, постлана с подложка за печене или хартия за печене. Не е нужно да белите тиквата ако е сорт Хокайдо - кората и е напълно ядлива и вкусна. Ако използвате друг сорт я обелете.

P1080123.jpeg

3. Нарежете лука на половина и след това на ивици. Смесете го в купа с нахута (ако имате вода от варенето на нахута или от консервата нахут я запазете). В купичка смесете 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. пушен червен пипер, сол, ½ ч.л. куркума. Разбъркайте добре. Изсипете половината смес в купата с нахута, разбъркайте добре и изсипете нахута в тава с подложка/хартия за печене, и разпределете равномерно. Останалата смес изсипете върху парчетата тиква и ги разтъркайте с ръце, за да са добре овкусени от всички страни. Наредете ги отново на разстояние едно от друго.

P1080125.jpeg

4. Сложете тиквата в средата на фурната и малко под нея сложете тавата с нахута. Печете около 20-30 минути – проверявайте тиквата, готова е, когато е мека и вилица ги пробожда без проблем. Ако парчетата ви не са с абсолютно еднаква дебелина, проверявайте най-дебелото парче. Когато тиквата е готова, я извадете от фурната и преместете нахута в горната част на фурната. Оставете още 5-10 минути докато започне да получава златист загар. Извадете от фурната.

5. Докато тиквата се пече, измийте добре киноата с вода. Така ще премахнете евентуалната и горчивина. Сложете я в тенджерка с водата/зеленчуковия бульон и малко сол и кипнете течността. Намалете котлона, така че течността едва да къкри, и оставете киноата да поеме всичката вода, като разбърквате леко от време на време – отнема около 15 минути. След това сложете капак на тенджерката и оставете така 5-10 минути. Когато киноата е готова, смесете я в купа заедно с лука и нахута. Опитайте за сол и овкусете ако имате нужда.

6. Смесете в блендер листата на 1 връзка магданоз, 6 с.л. зехтин, 3-4 с.л. лимон (или повече според вкуса ви), 1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи (ако обичате люто може и повече), 1 скилидка чесън, сол на вкус. Разбийте с блендера. Това е до голяма степен сос чимичури, можете да смесите всичко на ръка и да нарежете магданоза на ситно, обикновено го сервирам така, но се получава по-красиво в чинията ако е пасиран в блендер. Опитайте и добавете сол или лимон ако ви е нужен. Направете соса малко преди да сервирате ястието, защото магданозът бързо губи красивия си зелен цвят и потъмнява. Е, не става за минути, но този компонент от ястието със сигурност не може да се направи предварително.

7. В купа овкусете зелената си салата леко със зехтин, ябълков оцет и сол. Сложете в чиния от киноата с нахута, наредете отгоре парчета печена тиква. Добавете салата, поръсете хубаво със зрънца нар и добавете от магданозения сос непосредствено преди сервиране (разбъркайте го добре, защото зехтинът се отделя отгоре, а магданозът пада на дъното).

Zero waste tip

Запазете семките на тиквата и ги опечете. Изберете тиква сорт Хокайдо, за да я сготвите цялата с кората. Запазете водата от нахута, вижте по-долу за идеи какво можете да направите с нея.

Подобни рецепти:

Романеско на фурна с карфиол и нахут (веган)

Салата с пиле, киноа и сос чимичури

Крем супа от тиква с кокосово мляко (веган)

Запазената вода от варенето/консервата нахут използвайте например за:

Мини веган “Павлова”

Веган шоколадов мус