Напукани джинджифилови сладки с пълнозърнесто брашно

D9E29444-D8F6-40FA-9C9F-B0B83DE1D5B7.JPG

Джинджифиловите сладки са емблематични за Коледа, и уханието им, разнасящо се от фурната, наистина внася много уют, но всъщност аз не обичам да ги правя. Цялото разточване на тесто, изрязване на фигурки, събиране на остатъците от тестото, повторно разточване, печене на няколко тави – може да е забавно, особено като занимание с децата, но мен лично ме домързява и в някакъв момент ми става досадно. Не, че не го правя - напротив. Но е по-скоро по изключение и за подаръци на близките. Затова пък за себе си правя тези бързи и лесни джинджифилови сладки, които дори ми харесват повече на вкус, а за направата им нямам нужда от голям плот свободно място, точилки и много време, както за приготвяне, така и после за чистене.

Пробвала съм ги в най-различни комбинации от видове захар и брашна и това е най-успешният вариант като съотношение вкус-здраве. Брашното е пшеничено, но поне пълнозърнесто. Захарта си е захар, но поне нерафинирана. Стават и с кокосова, но консистенцията е малко по-различна и не се хареса особено много вкъщи.

В тези сладки има джинджифил, канела и карамфил. С времето установих, че не много хора харесват наситения аромат на карамфила. Макар и малко, той се усеща доста добре, така че премахнете ако вие или някой в семейството ви не е фен. 

Джинджифилът е на прах и аз използвам 2 ч.л., защото обичам аромата и как леко лютят. Но препоръчвам да започнете с 1 ч.л. ако не сте чак толкова големи фенове, особено ако сте купили нова опаковка джинжифил на прах. С времето ароматът и силата на вкуса на подправките изветряват, но “свежият” джинджифил на прах е доста силен.


Рецепта


Време за приготвяне: 30 минути

Порции: около 15 сладки

Продукти:

  • 250 гр. пълнозърнесто пшеничено брашно

  • 1-2 ч.л. джинджифил на прах (вижте текста горе за повече информация относно количеството)

  • 1 ч.л. канела

  • 1/3 ч.л карамфил на прах (по желание)

  • 1 ч.л. бакпулвер

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 2 щипки сол

  • 125 гр. студено масло, нарязано на кубчета

  • 100 гр. нерафинирана тръстикова захар + още 3-4 с.л. за овалване

  • 60 гр. кленов сироп

P1080042.JPG

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса.

2. В купа смесете брашното, содата, бакпулвера, подправките и разбъркайте. Добавете маслото и смесете добре като втривайте маслото с пръсти в брашното, докато цялата смес стане на малки бучици, или минете през блендер или кухненски робот за няколко секунди. Не е нужно сместа да е напълно хомогенна, просто да се образуват малки бучки. Аз лично я приготвям с кухненски робот.

3. Добавете при сместа с брашното захарта и кленовия сироп и разбъркайте. Сместа не прилича на тесто, а просто на влажни бучки. Би трябвало, когато я стиснете, тя да остава слепена, като с консистенцията на пластелин (като на снимката долу).

P1080046.JPG
P1080049.JPG

4. Оформете топчици с размер на малък орех. По-малките сладки изглеждат по-красиво, но можете да ги направите какъвто размер поискате. Ако топчиците не се получават добре, просто задръжте сместа малко по-дълго в ръката си, за да се затопли маслото в нея, и оформете. По желание може да ги оваляте в малко захар.

5. Наредете топчиците с голямо разстояние помежду им в тава, покрита с хартия за печене или подложка за печене (за това количество пека 2 тави). По принцип маслото за напукани сладки не трябва да е студено, защото искаме да се “разлее”, но по моя опит (правила съм тези сладки 6-7 пъти), се получават по-добре ако след оформяне се сложат в хладилник за 5-10 минути, иначе се “разливат” прекалено много.

P1080104.JPG

6. Сложете сладките във фурната и печете 10-12 минути (при мен обикновено 12). Буквално до 10-тата минута сладките не са изобщо напукани и след това изведнъж се образуват пукнатините. Извадете ги и ги оставете да изстинат 10-15 минути в тавата без да ги пипате – на този етап са изключително крехки и изобщо не могат да се преместят, защото се трошат.

7. След 15-тина минути ги преместете на решетка и ги оставете да изстинат напълно. Най-вкусни са пресни, но можете да съхранявате в затворена кутия няколко дни.