#оставамвкъщи с деца – седмица 2

Започнахме седмицата с преработена програма, но още вторник всичко се сгромоляса, малката отказа изобщо да участва в заниманията, и двете отказаха да спортуват, през по-голямата част от деня просто мрънкаха, но все пак следобед си наваксахме с повечето от заниманията. Завършихме седмицата все пак упешно – явно е било нужно да има един ден катастрофа, за да се завърне ентусиазмът и постепенно да влезем в ритъм отново. Честно казано моята мотивация май най-много пострада тази седмица, но се опитвам да разбирам децата и тяхното неудовлетворение от създадената ситуация и липсата на приятелите им, да не го приемам лично и да напасвам възможно най-много заниманията, за да са щастливи.

Това, което установих е, че е трудно да се съсредоточат да запомнят в два последователни урока. Затова разместих програмата (можете да я видите в публикацията за седмица 1) - след “Букви”, което ги натоварва доста когнитивно, имаме “Природа”, която е по-скоро игри и забавление, затова си пасват. Но английски не пасва след “Числа”, затова след тях сега имаме “Труд и творчество”, а английският остава за следобед.

Също във вторник намерих YouTube канала на баскетболния отбор Алба Берлин, които започнаха да правят видеа с упражнения за деца в различни възрастови групи, включтително детска градина. От сряда правим тях сутрин и децата отново са мотивирани и сега чакат спорта с нетърпение.

И така относно заниманията ни тази седмица:

Букви

Забелязах, че голямата ми дъщеря с много по-голям ентусиазъм се учи да пише цели думи, отколкото отделни бувки. Първото нещо, което научи преди време, беше името и. Сега е много по-мотивирана да пише думата МАМА, вместо да учи буквата М. Затова започнахме да редуваме думи, които са лесни за изписване според буквичките, които вече може да пише. Например А е в името и и я разпознава и може да я пише, следователно вместо да изписва редове с М, както се изискваше в помагалото за писане, което купих, просто я научих да пише МАМА. След мама научихме РАРА – немската дума за татко. С нея е особено горда. (Уточнение – говоря на децата на български, но реших, че за момента искам да се съсредоточим над един език при писането, защото първоначално знаеше, че нейната буква е С, но в детската градина и казаха, че е грешно и нейната буква е S. Трудно и е да ги разграничи, предвид че някои букви се изписват еднакво на езиците, а други различно).

И двата урока бяха просто изписване на буквички и думички като отново сменяме материалите, единият урок беше в двора пред вратата и писахме с тебешири на плочките, така голямата се занимава 40 минути, вкъщи успява максимум 20.

IMG_0841.jpg

С малката учим разпознаване на букви, направих и листове с букви, където да търси и загражда своята. След това научи тази на сестра си и така постепенно я уча да разпознава все повече букви.

A09CC3ED-1903-4EFA-9B05-C44D0CC3B68A.JPG

Природа

В първия урок “Природа” тази седмица учихме за пролетта и сезоните. Накратко си говорихме за 4-те сезона (с илюстрации от една книжка), след което си говорихме за това, което сме видели навън като излизаме на разходки (тук миналата седмица бяха разрешени). Говорихме си как на дърветата започват да им растат зелени листенца, някои цъфтят, птичките пеят, растат пролетните цветя (в нашата градина няколко пъти вече намираме лалета), слънцето се показва по-често, както и става по-топло. След това им дадох картон, на който да залепят изрязани от мен части от картина – цъфнало дръвче, зайчета, облаче, цветя, гнездо с яйца, слънце с лъчи. След това и двете се упражняваха да рисуват слънца. Беше им много забавно и са много горди с картината си.

Вторият урок “Природа” всъщност беше продължение на първия, защото много им хареса да говорим за сезоните и да учат разликите между тях. Затова приготвих лист разделен на 4, нарисувах дърво без корона и седнахме заедно да обсъдим сезоните, те ми казваха какво се случва с дървото и рисувахме с водни боички с пръсти короната на дървото, а с четки тревата, слънце, дъжд.

860AFB11-B930-48D1-9DE6-B186B16DEF76.JPG

Числа

За първия урок използвах една игра, която намерих, в която се свързват две части от пъзел, като едната има определен брой животни и съответното число. След като ги сглобихме и обърнахме внимание на това как се пишат числата, използвах изрязани от мен картички с числата от 1 до 5, за да упражняваме знанията. Накрая голямата ми дъщеря се учи да събира – нещо, което правят в градината. Броеше цветните точки и след това ги събираше (използва пръстчетата си). Накрая аз записвах верния отговор.

6EC441C4-73AB-4D12-B348-7606C31551B0.jpg

За втория урок “Числа” приготвих листчета с числата и децата си теглеха по едно, разпознаваха кое е то и си вземаха по толкова плочки лего, които правеха на кула. Ако не разпознаеха числото не вземаха плочки и идеята беше да видим на кого ще е по-висока кулата в края. Идеята за съзтезаниято не беше особено добра, защото е ясно, че дете на 2 има по-малко знания от дете на 4, така че на малката помагах и накрая не сравнявахме кулите. Но играта като цяло се хареса.

31D5D150-7A08-4720-AA67-127DD8AE523A.JPG

Форми и цветове

Тази седмица направих 2 листа с по 6 различни форми и цвята. Децата се редуваха и избираха един лист и след това хвърляха зарче и според числото (трябваше да преброят точките) трябваше да намерят един предмет вкъщи, който отговаря на този цвят или форма. Беше им изключително забавно, тичаха из цялата къща, а и упражняваха броене и разпознаване на числа заедно с формите и цветовете. Като цяло това занимание го броя към доста успешните, играхме го още няколко пъти извън уроците в домашната ни детска градина.

2EA1FB6B-6100-4C33-B8B5-9630599CE214.JPG

Труд и творчество

Първият ни проект бяха пиленца от празни ролки тоалетна хартия. Изключително лесни са за правене дори и за 2-годишни. Изискват се единствено ролките, боички (с водни не се получава толкова добре, по-успешно е с темперни или акварелни), перца (ако нямате, можете да изрежете крила и пера от хартия и да оцветите и тях преди да ги залепите), очички (също могат да се изрежат от хартия), малка човка от хартия. Аз приготвих всички материали (перата и очичките имаме от комплект с материали). Децата внимателно оцветиха ролките и след това ги оставихме да изсъхнат. После те залепиха очите и човката. Аз пробих малка дупка за перата, които играят роля на крила, те ги сложиха. И накрая те сами залепиха перото на главата. Получиха се наистина много сладки и децата играха цял ден с тях. Ще ги използваме и на Великден (ако оцелеят дотогава) за поставка за яйце.

Вторият ни час по труд и творчетство започна с букети за баба в България, направени с отпечатъци от ръчички. Станаха много хубави, остава само въпросът кога ще можем да ги дадем на нашата любима баба… След тях децата продължиха да си рисуват свободно каквото искат.

D4157897-20C7-4FCC-B99E-C2E9E7FBFBFE.JPG

Английски език

Тази седмица един урок отпадна съвсем, защото и двете деца отказаха и не искам да ги насилвам. Вторият направихме следобед и реших да е в градината като играехме на животни и се движехме като тях или имитирахме звуците, които правят.

Театър

Този урок отпадна тази седмица, защото се падна в сряда, когато започнахме да правим спорт с видеата на Алба Берлин и се оказа, че първото е 40 минути и в него децата трябваше да се движат, имитирайки животни. Това беше идеята ми за урока театър, така че просто отпадна, а на следващия ден в урока по английски имитирахме животни и реално играхме и театър едновременно.

Виж другите седмици тук:

Седмица 1

Седмица 3

Седмица 4