#оставамвкъщи с деца – седмица 1

Започнах седмицата с големи амбиции как да занимавам децата докато не ходят на градина. В края и мога да кажа, че що-годе ни се получи, но с някои малки промени. Да имаме план как протича денят определено помогна, както на мен да го структурирам, да знам кога и аз самата ще мога да седна или да свърша нещо, така и на тях, за да знаят кога какво следва, кога ще имат възможност например да гледат телевизия или да излязат в градината. Промяната към плана долу е, че някои занимания са по-кратки, както и че почивката се оказа прекалено дълга, особено предвид, че малката повечето дни отказва да спи, така че въведохме следобед час по труд и творчество. Като цяло на децата много им харесва “детската градина вкъщи” и даже се опитаха да ме убедят да я правим и уикендите.

786A6407-EEB7-40B2-8922-528AC8CCF60B.jpg

Успехът мисля до голяма степен се дължи на това, че избрахме заедно какво да правим. “Букви” (по-скоро език) и “Числа” (по-скоро математика) бяха избраните задължителни от мен, защото развиват уменията, над които децата усилено работеха в градината. За останалите неща те настояха – голямата обожава курса си по английски от градината, както и курса “Театър”, “Природа” го измислихме заедно, за да учим за всичко около нас – животни, растения, камъчета, бактерии, храна и т.н. На йогата държаха те, имат курс в градината, за мен е нещо ново и признавам – доста неприятно. Сложното в ситуацията е да намирам занимания, подходящи за деца с такава разлика във възрастта - на 2 и на 4.

Morgenkreis е немска традиция - сутрешен кръг. Събираме се и сядаме в кръг, изпяваме една песничка за добро утро и си разказваме за предния ден. С две деца обаче не отнема много време и предвидените 15 минути са много, обикновено са 5. Спортът ни е тичане, скачане или некоординирано размахване на долни и горни крайници, но след 10-тина минути всички са задъхани и щастливи. С йогата се мъча с разни лесни пози от Интернет или децата ме учат на това, което те вече знаят от курса по йога в детската градина.

Букви

Тази седмица в “Букви” голямата се учи да пише, а малката да разпознава буквата си из думички в книжки. За писането редуваме хартия, магнитна дъска и каквото друго намерим, за да има разнообразие и да не омръзва заниманието. С малката освен търсенето на буквата и, упражнявахме думичките от книжките, независимо с коя буква започват.

8CDA874A-A0F2-47A8-9D2B-81219E4F01EA.JPG

За второто ни занимание направих хартиени букви за имената им и ги разбърках. Всяка трябваше да намери своите букви, да ги подреди в правилния ред и да ги залепи на картон, който след това украсиха както си искат. Малката имаше нужда от помощ с буквичките освен първата, но пък се забавляваше да украсява.

Числа

За числа имах голямата помощ от любимата ми Гери, която точно ден по-рано направи безплатен материал с числата за разпечатване. Голямата ми дъщеря го изписа поне 10 пъти вече, много и харесва. Малката естествено също поиска, но изобщо не и е време да пише и само драска отгоре. За сметка на това тя много се забавляваше да брои предметите по картите на Гери, както и да си говорим за пролетта. И двата материала можете да изтеглите безплатно от блога на Гери тук.

Второто ни занимание с числа за тази седмица беше подобно, просто с други принтове, които намерих безплатно в Интернет. За малката помислих, че ще е по-лесно да започне с изписване на линии, но и това и задържа вниманието точно 2 минути и се върнахме към картите с числа на Гери.

Театър

Отново с благодарности към Гери, която преди доста време публикува прекрасните карти с емоциите. Принтирах ги и след това си говорихме за тях, децата ги изиграха, аз ги изиграх и те трябваше да познаят коя емоция е това, след което си говорихме за положителни и отрицателни емоции и такива, които са по-скоро неутрални.

79459A8C-0E3D-458A-8C36-67C6A00088B2.JPG

Природа

Природа е моят любим урок, защото може да е всичко според моментните интереси на децата, а и честно казано предпочитам да учат за света и природата, отколкото да пишат букви и да смятат, все пак са малки.

Първият ни урок беше за животните и използвахме фигурките им. Говорихме си подробно кой какво яде от тях, след което ги разделихме на хищници и растителноядни и децата бяха доста шокирани, че бялата мечка яде любимите им тюлени.

23D71294-AA1B-4287-BAF9-943996452BE1.JPG

Вторият урок беше за вирусите и специално ситуацията, в която сме в момента. Голямата ми дъщеря задава много въпроси, в градината също им бяха казали за вируса, и за мен най-добрата стратегия е честното и открито говорене с децата по всяка тема, естествено напаснато към техните възможности за разбиране. Както знаете, аз много говоря с децата си за полезни и лоши бактерии и в случая темата за вирусите беше продължение.

За урока ни първо гледахме образователно филмче за деца (2-минутно) на немски (може да го намерите тук ако и вие живеете в немскоговоряща страна). След което си говорихме за това как вирусът влиза в нас, за да ни направи болни, как можем да се предпазим, защо детската градина, музеите и повечето магазини са затворени и защо ние трябва да стоим вкъщи. След което им дадох нарисуваното от мен момиченце и изрязаните вируси, за да ги залепят на местата, от които вируса прониква в нас (очи, нос, уста). Лепиха си вирусите и на ръцете и после се правеха, че ги мият, за да съборят вируса. Маската е, за да може чрез игри да научат как да се предпазваме, както и да отнема малко страха на голямата си дъщеря, която видя снимка на човек с маска във вестник и се уплаши, досега не е виждала на живо.

Втората картинка отново преговаря как можем да попречим на вируса да прави повече хора болни. Оставих им и двете картинки в последствие за оцветяване, като момиченцето принтирам вече няколко пъти. Поради проявеното желание ги оставям тук за сваляне с големи благодарности на моя приятел Стоян, който ги дигитализира след като му ги пратих сканирани, знам, че илюстраторите сред вас ще умрат от смях на рисунките ми, но не намерих материалите, които исках и се принудих да си ги направя сама, току-виж свършили работа на още някой, въпреки че не съм художник или илюстратор и картинките са нескопосани.

98C02AD7-E6D1-4EC3-BF7C-4E997A235867.jpeg

Английски

След 2 урока по английски установихме, че мама не е толкова добра учителка, колкото Матю от градината. Матю обаче няма да идва до нас, така че ще се наложи да се задоволят с мама. Голямата ми дъщеря пожела да продължи да учи имена на животни, както в детската градина, затова отново взехме фигурките на животни. Оказа се, че когато повтарят имената им след мен, нещата не се получават. Когато обаче тигърът започне да гони овцата, викайки “Sheep, come here sheep!”, а тя уплашена бяга и пищи “Oh no, a tiger!”думите се запаметяват доста бързо. Тоест играх доста сценки с животни, като избрахме първоначално 5 животни, които да се учат и след като се научат ще продължим със следващите. Малката ми дъщеря не е толкова въодушевена за урока по английски, на голямата и харесва.

Форми и цветове

Това е като втора част на математиката и е повече за малката ми дъщеря. Тази седмица изрязах триъгълници, кръгове, квадрати и правоъгълници в различни цветове и големини и им сложих тиксо. Разбърках ги на земята и всяко дете получаваше фигура, която трябва да намери и да залепи всички на стената. След това си избраха по два цвята и трябваше да съберат всички фигури с този цвят. А накрая играхме доста с малката ми дъщеря като и казвах “Донеси ми червен триъгълник/жълт кръг” докато съберем всички форми от стените, и така тя упражняваше и цветове и форми едновременно. Това занимание много им хареса.

75DA3287-5EE7-4250-AA31-3BAC29DAB5B3.JPG
1BCE1520-25B6-45B1-AFA3-2BC06DE03713.JPG

Труд и творчество

Тази седмица у нас имаше фабрика за гирлянди и горе-долу почти само това се правеше като изключим рисуване и оцветяване. Имаме вече достатъчно, за да украсим и къщите на съседите, но се оказва едно доста лесно занимание дори за 2-годишни, много им хареса и са много горди с украсата на стаите вкъщи.

Естествено освен тези образователни игри и занимания имаше много LEGO, много построени пещери и замъци с одеала и възглавници, много игра с кукли, книжки за оцветяване и четене на приказки, но това са стандартните неща всеки ден. Признавам си, че е доста изморително да се подготвят уроци и да се мислят нови забавления, но предвид ентусиазма на децата, ще се опитам да продължа поне докато идеите и силите ми не се изчерпат съвсем.

Ако видите нещо, което ви харесва - принт за чертаене/писане - драснете ми един ред, запазила съм всички файлове и мога да ви ги пратя. Страхотно място за черпене на идеи за игри и занимания е Инстаграм - следвайте хаштага на 1minmama - #днесиграяна.

Виж другите седмици:

Седмица 2

Седмица 3

Седмица 4