#оставамвкъщи с деца - седмица 3

Adjustments.jpeg

Измина една много продуктивна седмица! Забавлявахме се много и мисля децата и научиха доста. Тази седмица беше най-спонтанна от всички – няколко сутрини се забавихме, затова наваксахме уроците следобед, една математика отпадна, защото децата нямаха желание, но може би точно тази спонтанност и водене по детето и желанието/готовността му да учи и да се занимава, е ключът към успеха.

Програмата беше отново като от първата седмица с поправките от втората – понеделник “Букви” и “Природа”, вторник “Числа” и “Труд и творчество”, следобед английски, сряда “Форми и цветове” и “Театър”, четвъртък “Букви” и “Труд и творчество”, следобед английски, петък “Числа” и “Природа”. Петъчната математика отпадна и отново упражнявахме буквите.

Сутрините продължават да започват с видеа със спортни упражнения за деца в детска градина.

Букви

Тази седмица не измислих нищо ново и невероятно, просто малката (на 2.5) продължава да се упражнява да разпознава буквички. Най-много и харесва да ги търси на лист, но установих, че много повече се занимава ако аз ръчно и нарисувам букви в различни размери и цветове, вместо да и принтирам, както правих миналата седмица. В този урок с нея учим нови думички от детски книжки, изграждащи речника на детето, докато голямата прави своите задачи.

За голямата ми дъщеря (на 4.5) продължавам да въвеждам писането на нови букви чрез нови думи. Например любимият и цвят е лилаво, на немски LILA, тя може да пише I и A, затова беше идеална дума да научи L. Първо започваме с няколко реда L в едно помагало, което купих, след това преминаваме към дума с буквата, което много повече и харесва. Другата нова дума и съответно буква от седмицата е HALLO– след като научи L, пишем “здравей” на немски с новата буква H. Любимо и е и да изпиша думи с липсваща буква и да я попълва.

Числа

“Числа” имахме само един път тази седмица, децата не искаха повече. За целта малката отново брои с пролетните карти с числа на Гери Боева от първата седмица, голямата изписа отново един от листата на Гери с числата и после отново разпознаваха числа по картички, които нарисувах (линкове за безплатните принтове на Гери тук).

Английски

Намерихме 3 доста стари книги на английски, които първоначално никак не видях като подходящо помагало. Оказа се обаче, че никога човек не знае какво ще хареса на децата му. Моите (и двете!) обожават странните рими от книжката. Чета ги с нормално темпо и след това втори път бавно, като превеждам определени думи и слагам акцент върху тях. В резултат голямата знае вече всички цветове, научи няколко нови животни и разни произволни думи – fox лисица и box кутия, mouse мишка и house къща. Като цяло беше една много продуктивна седмица за английския, дори и малката вече знае доста думи за цветове, въпреки че английският за момента не я влече никак.

Театър

Театърът тази седмица беше абсолютен хит! Имах късмета, че Гери скоро направи принтове за трите прасенца и вълк, които принтирах, изрязах и залепих на пръчици (безплатни са и можете да ги изтеглите тук). После използвах кашон от доставка, за да изрежа къщички на прасенцата по идея на невероятната Цвети от Kinderlist. Децата изиграха цялата приказка толкова много пъти, препрявяха гласове, духаха къщичките, радваха се. Това го правят всеки ден, не само сряда в урока “Театър”. Страхотно занимание!

Форми и цветове

Играхме играта от миналата седмица, която децата много обичат. Не беше ново, но все пак беше забавно занимание.

Природа

Природа също беше супер успешна тази седмица! За първия урок нарисувах на голям лист едно море с два полюса и един скалист бряг. След това нарисувах и изрязах различни морски животни, риби, птици и растения. Признавам – това нещо отне около 3 часа една вечер, изисква се работа. По време на урока започнахме с една книжка за моретата, която прочетохме подробно. След това извадих листа и лепихме фигурките според това кой къде живее, говорихме си кой какво яде и така нататък. Цялото занимание отне много повече от предвидените 30 минути, но децата много се забавляваха, страшно харесват картината си и научиха много нови неща!

7E90AC22-47AB-432F-A10C-5ED1302DD4DD.JPG

За втория урок бях започнала да рисувам и режа органи, обаче честно казано ме домързя и видях, че в Lidl се продава дървена играчка с анатомията на човешкото тяло и я взех. Първо четохме за тялото от една книжка, търсихме вени по ръцете си, дишахме, издишахме, говорихме си за органите, мускулите, сетивата, напипвахме костите си. След това играхме с играчката като нареждахме различните части на тялото. За последната част от урока ми даде идея Радина – използвайки ролката хартия на IKEA очертахме тялото на малката ми дъщеря и след това заедно си говорихме за частите, именувахме ги, децата ми сочеха къде е сърцето, къде са дробовете и така нататък, участваха в рисуване на очи, нос, уста, украсиха с печати и брокат. Беше супер забавно, естествено продължи и след това, и голямата също поиска да бъде нарисувана на хартия.

IMG_1395.jpg

Труд и творчество

Започнахме седмицата с най-големия си проект досега, а именно замък от празни ролки тоалетна хартия и кухненска хартия. Събирам всички, защото вече имам записани десетки идеи какво да правим с тях. За замъка ни трябваше и малко картон от стар кашон от доставка. Първо го конструирах и изрязах всички части, след което децата ги боядисаха с боички. След като всичко изсъхна, сглобихме замъка и залепихме върху картон и оставихме да изсъхне лепилото. След това добавихме покривите, децата украсиха с лепенки (защото естествено замъкът е този от Арендел от “Замръзналото кралство” и в него живеят Ана и Елза). От една фигурка на Елза имаше листенца като декорация в опаковката, които запазих едно време с идеята да ги използваме за нещо. Дойде им времето – част от дървото пред замъка. Голямата ми дъщеря залепи всяко листенце едно по едно като накрая аз само запълних някои липси. В момента играят много с този замък и фигурките си и голямата ми дъщеря е изключително горда! За малката беше прекалено сложно занимание – търпението и стигна за оцветяване на една ролка тоалетна хартия. Целият замък ни отне 2-3 дни.

D7EEBFF0-1C40-496B-9753-D01CB2859D09.JPG

Установих, че поне при нас за малките е много по-подходящо проектът да е кратък и лесен. Колкото по-малко моя помощ, толкова по-добре. Затова направихме втория си проект – октопод от празни ролки тоалетна хартия (благодаря за идеята на Мия!). Оцветиха с боички, залепиха очи, аз нарисувах уста, начертах набързо линии, по които да изрежат пипалата (за съжаление не преброих, за да имат наистина по 8 пипала). И сега си имат октоподи, с които си играят всеки ден.

Друго занимание беше украсяване и лепене на русалка. Тази седмица непрекъснато слушат аудио приказка “Малката русалка” и реших, че ще им е забавно. Изрязах коса, тяло, опашка и рибка, залепиха ги (малката с моя помощ) и после украсяваха на воля, всеки докъдето му стигне желанието и търпението.

Ако има нещо, на което тази, а и изминалите седмици, ме научиха, това е, че децата просто обичат игри. Ако успеем да измислим нещо, което отговаря на интересите им, ще се занимават с голямо удоволствие. И отново затвърдих мнението си, че за 2 и 4-годишни с пъти предпочитам да учим за света около нас, отколкото букви и числа. Не, защото не могат, а защото сякаш все по-рано им налагаме някакви знания, които реално не са им нужни и е много по-добре да използваме вроденото им любопитство за други цели. Естествено това е мое мнение и не е общовалидно за всички деца. Предвид, че бувките и числата ги учат в детската градина все пак се опитвам да поддържам и надграждам и тези знания, за да не изостават.

Друго важно нещо, което искам да спомена е, че е невероятно да си заобиколен от други майки и да черпиш идеи от тях. Гери, Цвети и техните материали са страхотни! Също така благодаря на Ради за идеята с тялото и на Мия, която успява да занимава 3 момчета в Париж, за мен е абсолютен идол, която така мило ми предложи да ми праща идеи, които те получават от училище. Без вас нямаше да е същото! И отново напомням за хаштага #днесиграяна, където също има доста идеи.

Сега два дни почивка за мен и продължаваме напред!

Виж останалите седмици:

Седмица 1

Седмица 2

Седмица 4