Крем супа от аспержи с пармезан

EDEF6A10-139C-4CF9-8B4D-091A3014FCDD.jpeg

Често, когато пазарувам, прекалявам със зеленчуците или плодовете. Мога часове да се мотая по фермерски пазари и магазини и да купувам торби с най-различни пресни и сезонни храни. За съжаление обаче понякога купувам повече, отколкото можем да изядем и някои неща изгубват свежестта си. Не хвърлям – намирам им най-различни приложения от ферментиране, до бульони и т.н.. 

Напоследък купувам зелени аспержи, все едно само това ще ядем вкъщи. Вече няколко пъти връзка изгубва свежестта си преди да я употребя. Но специално те имат супер приложение – ако вече не са съвсем пресни и хрупкави, най-лесно, бързо и вкусно е да се превърнат в супа!

Крем супата от аспержи е вкусна и ароматна, дори и децата понякога хапват от нея, въпреки че не обичат много супи по принцип, а крем супи изобщо. Супата е много ниска откъм въглехидрати, което я прави подходяща за тези, които се хранят нисковъглехидратно.


Рецепта


Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 4 по-малки като предястие или 3 големи

Продукти:

  • 600 гр. зелени аспержи

  • 1 голяма глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 1 с.л. масло

  • 400 гр. зеленчуков бульон

  • 150-200 мл. готварска сметана (с около 30% масленост)

  • сол

За поръсване

  • настърган пармезан

За декорация

  • естрагоново или магданозено олио


Начин на приготвяне:

1. Измийте аспержите, отрежете и махнете най-долната бяла част и ги нарежете на парчета с дължина около 3-4 сантиметра. Запазете 10-15 връхчета за украса на супата (по желание).

2. В тенджера разтопете маслото и сложете на ситно нарязания лук. Готвене на среден огън около 2-3 минути, за да омекне. Добавете пресованите скилидки чесън и гответе още около минутка. Гледайте нищо да не покафенява, ако трябва намалете силата на котлона.

3. Изсипете почистените и нарязани аспержи в тенджерата. Добавете бульона и сол на вкус и увеличете силата на котлона до среден към силен и изчакайте сместа да кипне. Намалете до ниска степен, така че супата едва едва да къкри, сложете капак и оставете около 20 минути (според дебелината на аспержите), докато те са напълно омекнали.

4. Пасирайте супата в блендер или с пасатор директно в тенджерата. Добавете 150-200 милилитра сметана (според вкуса ви). Пробвайте за сол и ако трябва добавете още малко и върнете всичко на котлона, докато леко заври. Ако супата е прекалено гъста, добавете малко бульон или вода.

5. През това време пригответе връхчетата на аспержите като ги сготвите или с малко мазнина на тиган, или на пара около 5 минути докато омекнат, но са все още зелени.

6. Ако искате да декорирате с магданозено олио, измийте около 50 грама листенца, подсушете ги добре и ги сложете ги в блендер със 150 гр. растително олио по ваше желание (ако решите то да е зехтин, използвайте такъв със слаб аромат, защото иначе не може да изпъкне аромата на магданоза). Блендирайте в блендер около 4-5 минути, докато цялата течност придобие хубав зелен цвят. Прецедете през двоен слой тензух за прецеждане на сирене. Магданозеното олио е чувствително на светлина и губи зеленият си цвят оставено на плота, затова приберете в хладилник за около 24 часа или замразете във фризер.

За естрагоново олио бланширайте около 60 гр. листенца естрагон във вряла вода за 10 секунди и шокирайте във вода с лед. Внимателно подсушете. Стоплете около 130-140 гр. растителна мазнина по ваш избор до около 60 градуса. Сложете я в блендер заедно с листенцата и пасирайте около 4-5 минути. Прецедете през двоен слой тензух и приберете в хладилник за един ден или замразете.

7. Сервирайте супата в чинии, поръсете с настърган пармеза, украсете с връхчета аспержи и декорирайте със зелено олио по избор, за мен комбинацията с естрагоново е страхотна. Гарнирана с хрупкави крутони е чуден лек обяд.