Ферментирали зелени аспержи

8F612301-CFDA-44FB-91DC-E0C602C146AF.JPG

Който ме следва малко по-дълго, знае любовта ми към полезните бактерии. Стремя се да ги включвам и в нашето меню, и в това на децата. Същевременно аз не ям храни само, защото са полезни, вкусът има определящо и голямо значение. И така търся нови вкусове и комбинации с идеята хем да разнообразя менюто ни, хем да се храня здравословно.

Tака ми дойде идеята да си ферментирам аспержи. Първо сега са в сезон и ги има навсякъде, второ започнаха да ми омръзват все с риба, яйца, с Холандез и т.н. – стандартните комбинации. И реших да ги мушна в един буркан и да видя какво ще стане. Два буркана по-късно мога да кажа, че се получава един приятен и свеж фермент, става бързо – единият път ми отне около 10 дни, следващия беше по-топло и ми отне около 7.

Можете да експериментирате с подправките, моят избор са бели синапени зърна и чесън, макар че в единия буркан забравих чесъна, но пак беше вкусно. 

Готовите ферментирали аспержи ще издържат в хладилник поне половин година, само не забравяйте винаги да ги държите под саламурата. Прекрасни са в салати, като антипасти, сервирани с колбаси или сирена.

0BF9220C-CF14-46D8-BE46-85A1005ACE8B.JPG

Рецепта


Продукти:

  • 1 връзка аспержи

  • 1 ч.л. бели синапени семена

  • 2 скилидки чесън

  • морска сол

  • изворна вода (или филтрирана, важно е да не е хлорирана)


Начин на приготвяне:

1. Премахнете бялата долна част от аспержите, тя е прекалено суха и неприятна дори и ферментирала (пробвах...). Можете да отрежете връхчетата, които са най-крехката част, и да ги употребите за салати или в паста, а ако искате можете да ги оставите, както аз направих. Няма нужда да белите аспержите освен ако не са супер дебели и не толкова пресни.

2. За ферментацията на цели/едри парчета зеленчуци по принцип аз правя 5% саламура, тоест в 100 грама вода разтварям 5 грама морска сол. В случая разтворете добре 15 грама сол в 300 грама вода.

3. Сложете на дъното на буркан подправките си – при мен синап и чесън. Сложете аспержите в буркана. Аз имах свободни само 475-милилитрови и се наложи да отрежа малко от долната част на аспержите, за да се съберат (използвах отрязаните части за супа). Сложете ги възможно най-плътно една до друга, напълнете буркана докрай. Залейте с водата със сол, така че да ги покривя изцяло (може да не се наложи да използвате всичката приготвена вода, а ако имате голям буркан просто долейте като направите още саламура). Затиснете аспержите с тежест за ферментиране или торбичка, пълна с вода, за да ги държи под течността. Затворете буркана, но не плътно, за да могат да излизат газовете, които се произвеждат по време на ферментацията. 

4. Оставете аспержите да ферментират около седмица, макар че можете да започнете да ги опитвате още около 4-тия ден, особено ако е много топло. Когато ви харесват на вкус, затворете плътно буркана и преместете в хладилник. При мен отне около 7-10 дни. Когато ферментират ще изгубят свежия си зелен цвят, това е нормално.